De beste verzekering: 5 tips voor de juiste keuze

3 min leestijd

Aan het eind van het jaar lopen hier thuis een aantal verzekeringen af. De zorgverzekering is er daar uiteraard een van. Maar huishoudens hebben meerdere verzekeringen die jaarlijks voor verlenging of overstappen in aanmerking komen. Hoe zorg je er nu voor dat je de beste verzekering afsluit, zonder dat dit al teveel tijd kost? Misschien heb je wat aan de volgende 5 tips.

De beste verzekering: 5 tips voor de juiste keuze #geldbesparen #verzekeren #insurance #DeBudgetman

1. Wat wil je verzekeren?

Vraag je eerst eens af wat je precies wilt verzekeren. En is het eigenlijk wel nodig om een verzekering af te sluiten? Zo zijn de zorgverzekering en een autoverzekering wettelijk verplicht, maar een tuinverzekering is meestal flauwekul. Schade aan de tuin valt gewoon onder de inboedelverzekering. Wanneer je genoeg spaargeld hebt om schade of defecten zelf te betalen, dan is een verzekering vaak niet nodig. Verzeker dus alleen datgene wat je financieel niet kunt dragen.

Dat principe geldt eigenlijk voor alle verzekeringen. Met wat spaargeld heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een wat lagere dekking of een wat hoger eigen risico. Zo bespaar je geld. Vergeet niet dat je de meeste verzekeringen voor niets afsluit: je doet er meestal geen beroep op.

2. Wees voorzichtig met pakketkorting

Verzekeraars proberen zoveel mogelijk polissen af te sluiten. Een veelgebruikte manier is het aanbieden van pakketkorting. Dit wordt ook wel stapelkorting genoemd. En dat ziet er aantrekkelijk uit. Zodra je meerdere pakketten bij dezelfde verzekeraar afsluit ontvang je korting.

In de praktijk blijkt dat een verzekeraar zelden de beste verzekering heeft voor alle pakketten. De voordeligste inboedelverzekeraar heeft misschien minder gunstige voorwaarden voor zijn aansprakelijkheidsverzekering, of een hogere prijs.

Er is nog een nadeel van stapel- of pakketkorting. Je houdt jezelf een beetje ‘in gijzeling.’ Wanneer een van de verzekeringen écht te duur wordt, dan heeft oversluiten direct gevolgen voor je andere verzekeringen. Je maakt het overstappen voor jezelf minder gemakkelijk.

3. Verleng nooit zonder vergelijken

Bezie je verzekeringspolis gewoon als een contract. Teken nooit ongezien en verleng dus ook nooit ongezien. Neem even de moeite om te kijken of de aanbieding nog steeds de beste verzekering is voor jou. Wanneer je gebruik maakt van een online-vergelijker dan kost dit maar een paar minuten. Ik maak zelf regelmatig gebruik van Geld.nl maar er zijn ook andere sites beschikbaar en ze doen allemaal ongeveer hetzelfde.

4. De laagste prijs?

In principe is het geld voor verzekeringen weggegooid geld, totdat je de verzekering nodig hebt. En dit komt niet vaak voor. Daarom hebben we al snel de neiging om bij het afsluiten alleen naar de prijs te kijken. Dat levert niet de beste verzekering op. Want de laagste prijs gaat meestal niet samen met de beste voorwaarden.

Maak dus een afweging tussen de goedkoopste aanbieding en de concurrentie die iets duurder is, maar vermoedelijk betere voorwaarden heeft. Voor een paar cent of euro meer, heb je een verzekering die beter aansluit bij je wensen.

5. Sluit een online verzekering af

Tot slot nog een tip die geld bespaart. Veel verzekeraar bieden de mogelijkheid om online een verzekering af te sluiten. Vooral bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering levert dit direct een prijsvoordeel op. Hou er wel rekening mee dat ook het indienen van declaraties of schades digitaal verloopt. En het contact met de klantenservice verloopt vaak via chat of mail.

Heb jij nog tips die helpen om de goede verzekering te kiezen?

Wil je meer lezen?

3 gedachten over “De beste verzekering: 5 tips voor de juiste keuze”

 1. Super Ik rijd minder dan 4000 km per jaar, dus voor mij is dit echt goedkoper. Dat NN erachter zit had ik bij nader inzien natuurlijk zelf kunnen uitzoeken, maar heel fijn dat jij dit hebt gedaan én de berekening erbij hebt geleverd. Dank je wel!

  Beantwoorden
 2. Ik hoorde laatst een reclame over bundelz.nl voor autoverzekeringen. Ik ben gaan kijken en kan heel goedkoop verzekeren (ik maak heel weinig km’s). Maar omdat dit bedrijf me helemaal nietz (!) zegt weet ik niet of dit verstandig is. Zegt het jou iets?

  Beantwoorden
  • Ik heb even op de site gekeken voor je.
   Bundelz is een nieuw label van Nationale Nederlanden en dus onderdeel van een grote en bekende verzekeraar.
   Wanneer ik een snelle vergelijking maak, dan is deze verzekering alleen voordelig wanneer je maar een paar duizend km per jaar rijdt. Bij een berekening van 7000 km/jr is deze verzekering al veel te duur. Klinkt alleen interessant voor autobezitters die echt heel weinig rijden. Succes!

   Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.