5 tips voor eindejaarsbesparingen in 2019

5 min leestijd

Nog een maand en dan is dit jaar weer voorbij. Maar er zijn nog een paar weken waarin je een aantal zaken kunt regelen die geld besparen. Ook volgend jaar verandert er weer het een en ander in de belastingregelingen. Soms verandert er niets maar is het gewoon handig om even aan wat aftrekposten te denken. Ik heb deze keer wat fiscale tips op een rijtje gezet en nog wat andere eindejaarsbesparingen in 2019 samengevat.

Tips voor eindejaarsbesparingen in 2019 #besparen #geld #budget #DeBudgetman

Fiscale eindejaarstips

Een maandje geleden heb ik in een artikel stilgestaan bij de fiscale veranderingen voor volgend jaar. Eén van de grootste veranderingen is de invoering van het tweeschijvenstelsel. Dat zorgt ervoor dat er een aantal eindejaarsbesparingen in 2019 zijn die volgend jaar minder gunstig uitpakken.

1. Verlaag het belastbaar vermogen

Dit is interessant voor iedereen die een eigen vermogen heeft dat boven de vrijstellingsgrens valt. Een verlaging van het eigen vermogen leidt tot een lagere vermogensrendementsheffing. Op de volgende manieren kan het belastbaar inkomen zinvol worden verlaagd (‘Geef veel geld uit‘ staat er dus niet bij):

  • Heb je al een nieuwe zorgverzekering afgesloten? Kies voor een jaarpremie en betaal deze in een keer vooruit;
  • Betaal je nog openstaande belastingaanslagen of andere rekeningen. Let op: vooruitbetalingen zorgen niet altijd voor een verlaging van je belastbaar inkomen. Er moet uit de factuur duidelijk worden dat de betaling ook dit jaar moet worden voldaan;
  • Los schulden af: dat is sowieso verstandig om te doen. Maar dit geldt zeker voor kleine leningen. Tot €3.100,- geldt een schuldenvrijstelling. Die kleine schulden mag je dus niet aftrekken van je vermogen;
  • Los een deel van je hypotheek af. Dat is er een uit de categorie ‘open deur.’ Een stukje hypotheek aflossen kan nooit kwaad, maar denk ook goed na over de alternatieven.

Goed om te weten: voor bijna alle toeslagen geldt er een vermogenstoets. Heb je teveel geld op je spaarrekening, maar wel een lager inkomen? Dan zou je toeslagen kunnen mislopen. Maak hier even een proefberekening.

2. Schenkingen

Schenkingen leiden tot een lager vermogen, maar zijn ook voordelig voor huishoudens die geen vermogensrendementsheffing betalen. Je schenkingen zorgen namelijk ook voor een aftrekpost. Hou daarbij wel rekening met drempelbedragen; de schenking moet boven een bepaald bedrag uitkomen om als aftrekpost te kunnen dienen. De hoogte van de drempel is afhankelijk van je inkomen. Je kunt denken aan de volgende twee vormen van schenken:

  • Een goed doel. Daar zijn wel wat voorwaarden aan verbonden. Zo dient het goede doel over een zgn. ANBI status te hebben. Dus de lokale egel-opvang moet zelf ook wat papieren in orde maken om het voor donateurs fiscaal aantrekkelijk te maken. Je kunt periodieke giften aftrekken maar ook de eenmalige giften, zolang je maar schriftelijk bewijs hebt van de schenking;
  • De kinderen: nóg een goed doel. Schenken aan kinderen en kleinkinderen levert overigens geen aftrekpost op, maar het verlaagt je vermogen en zorgt er voor dat zij minder erfbelasting moeten betalen (hoewel dat hopelijk nog lang mag duren). Wanneer je schenkt om de aankoop van een huis mogelijk te maken, dan geldt een hogere schenkvrijstelling.

3. Eigen woning

Het extra aflossen is al genoemd als een van de eindejaarsbesparingen in 2019. Onderzoek ook of het rendabel is om de hypotheek over te sluiten. Daarmee profiteer je maximaal van de idioot lage rente van dit moment. Waarschijnlijk betaal je dan een boeterente. Maar die is fiscaal aftrekbaar. Het maximale tarief waartegen de rente mag worden afgetrokken is in 2019 nog 49%. Volgend jaar en de jaren erna daalt dit maximumpercentage alleen maar verder.

Betaal de hypotheekrente 6 maanden vooruit. Het is toegestaan om jaarlijks de hypotheekrente 6 maanden vooruit te betalen. Dit kan een besparing opleveren: een hogere aftrek in 2019 en een lager eigen vermogen. Deze truc werkt natuurlijk maar 1 keer. Wanneer je ieder jaar de hypotheek 6 maanden vooruit betaald, dan betaal je gewoon 12 maanden hypotheekrente.

Ga je een woning verkopen en verwacht je overwaarde? Plan de verkoop dan in 2020. Al het eigen vermogen dat op 31 december op jouw rekening staat telt mee bij voor de vermogensrendementsheffing.

Let op: ga je een woning kopen en gebruik je (voor een deel) eigen geld? Dan heb je een tegengesteld belang. Dan is het juist handig om de koop voor het eind van het jaar af te ronden.

Andere eindejaarsbesparingen

Er zijn nog een paar besparingen die je zo tegen het einde van het jaar niet wilt laten liggen. Hier volgen er nog twee:

4. Zorgverzekering: oversluiten!

Het onderwerp is al genoemd als een manier om je belastbaar vermogen te verlagen, maar hij verdient toch nóg een keer de aandacht. Het is immers toch een beetje de kiloknaller onder de verzekeringen: het is een grote kostenpost voor een huishouden, maar je kunt veel voordeel halen wanneer je goed shopt. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat nog steeds maar 7% van de verzekerden overstapt. De praktijk bewijst dat er ieder jaar een andere verzekeraar is die ‘de goedkoopste,’ ‘de beste‘ is of ‘de beste prijs-kwaliteitsverhouding‘ heeft. Daarbij veranderen onze zorgbehoeften ook. Ga daarom nooit zomaar akkoord met de verlenging van de je zorgverzekering. Gebruik gewoon een van de vergelijkingssites of lees even het artikel waarin ik de voordeligste verzekering voor verschillende situaties heb uitgezocht.
Zoek je nog een goede zorgverzekering die aansluit bij je persoonlijke situatie? Maak dan gebruik van deze online vergelijker.

5. Vraag geld terug

Tot slot nog een semi-fiscaal tipje. In het bijzonder voor jongeren met bijbaantjes, of starters op de arbeidsmarkt. Wanneer je een bijbaantje hebt (gehad) dan is in veel gevallen de ingehouden belasting terug te vragen. Dat kan tot 5 jaar terug. En dat werkt vrij eenvoudig: doe aangifte en kijk of je geld terug kunt vragen. Meer informatie over aangifte doen lees je hier.

Ik heb hier geen tips opgenomen die niet meer voor het eind van het jaar te realiseren zijn. Zo gaat de bijtelling voor elektrische auto’s bijvoorbeeld van 4% naar 8%, maar ik schat in dat Elon Musk niet voor de jaarwisseling nog nieuwe Tesla’s komt afleveren…

Heb jij nog eindejaarsbesparingen die je wilt delen?

Wil je meer lezen?

2 gedachten over “5 tips voor eindejaarsbesparingen in 2019”

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.