Het is weer aangifteseizoen. Dat vraagt om wat aandacht voor de financiën thuis. En dit jaar valt het samen met nog wat andere onderwerpen waar ik wat aandacht aan moet besteden. Zo is de nieuwe WOZ beschikking reden om af te wegen of ik (weer) bezwaar zal maken tegen de hoogte ervan. Ons energiecontract is afgelopen en dat vraagt iets meer aandacht dan normaal. En zo heb ik een rijtje ‘moetjes’ die ervoor moeten zorgen dat we de financiële huishouding op orde houden.
Belastingaangifte 2021
Eerlijk gezegd moet ik nog aan de aangifte over 2021 beginnen. Deze weken gebruik ik om in een rustig tempo alle jaaropgaven bij elkaar te sprokkelen. Heel spannend is het namelijk allemaal niet. Ik heb nog nooit meegemaakt (of gehoord) dat de vooraf ingevulde gegevens onjuist waren. Natuurlijk zijn ze weleens onvolledig.
Wanneer je bijvoorbeeld iets aan je hypotheek verbouwd dan staan niet alle gegevens volledig ingevuld. Het is nogal handig om dit zelf goed in te vullen, zeker wanneer je een boeterente hebt mogen betalen. Dat is voor 2021 nog voor maximaal 43% aftrekbaar. Dit jaar is dat 40% en de betaalde rente in 2023 is nog voor maximaal 37,05% aftrekbaar.
Wij hebben vorig jaar ook wat aan de hypotheek gedaan, dus dat moet ik nog even goed invullen.
Verder staan buitenlandse bankrekeningen niet standaard ingevuld. Nu ben ik (nog steeds) een enthousiast klant van de gratis internetbank N26. En die gegevens moet ik dus handmatig invullen. Dat gaat trouwens erg simpel. In de app is makkelijk terug te zien wat het saldo op 1 januari en op 31 december is geweest.
Onze aangifte is meestal een halfuurtje werk. Ik moet alleen nog even tijd maken om de financiële huishouding van vorig jaar af te ronden.
De nieuwe WOZ waarde
Over de hoogte van onze nieuwe WOZ heb ik al een keer geschreven. Vorig jaar heb ik ervoor gekozen om weer eens bezwaar te maken. Via een van de vele online aanbieders van deze gratis dienst werd ik keurig op de hoogte gehouden van de vorderingen van het bezwaar. Zij schatten in dat onze WOZ ongeveer 8% te hoog was.
Maar daar dacht de gemeente anders over. Uiteindelijk is in januari het bezwaar behandeld….en afgewezen.
Ik kreeg keurig een melding van deze afwijzing met het advies om niet in beroep te gaan, omdat de gemeente haar WOZ beschikking met erg goede argumenten had onderbouwd.
Omdat de stijging dit jaar vrij minimaal is, heb ik besloten om het dit jaar maar zo te laten. Maar het is altijd goed om het zo af en toe even te controleren. Je WOZ zou in deze markt echt veel lager moeten zijn dan de reële verkoopprijs van je woning. Is dat niet het geval, dan kan het zijn dat bezwaar maken jou wel iets oplevert.
Ik heb hier dus niet echt iets aan onze financiële huishouding moeten aanpassen. Dat was wel het geval geweest wanneer het bezwaar gegrond was verklaard. Je bent er dan zelf verantwoordelijk voor om de lager vastgestelde WOZ door te geven, zodat de gekoppelde belastingen kunnen worden verlaagd.
De energierekening
Dat was even slikken in december.
Ik ben een trouwe overstapper als het om energie gaat. Meestal kies ik voor een jaarcontract. En omdat we alles al hebben, wil ik graag een financieel welkomst cadeau (of gewoon de laagste tarieven). Vorig jaar waren we overgestapt naar Energiedirect. Daar waren we al eens eerder klant geweest en het overstappen ging weer probleemloos (geen dag zonder stroom gezeten 😉 ). Maar aan het eind van de looptijd volgt er praktisch altijd een oninteressant verlengingsvoorstel met veel te hoge tarieven. En dat is altijd weer aanleiding om over te stappen.
Tot afgelopen december. Toen bleek overstappen niet eens een optie te zijn. Energieleveranciers zaten (zitten) helemaal niet op nieuwe klanten te wachten. De keuze was snel gemaakt: we gaan deze oorlog onrustige tijd met idiote energieprijzen even rustig uitzitten bij onze huidige leverancier. Ons maandtarief is van €110 naar €230 gestegen (hallo inflatie), maar gelukkig hebben we een zachte winter en stook ik de houtkachel lekker op.
Beleggen
Tja, waar zal ik beginnen. Beleggen hoeft helemaal niet saai te zijn, zeg maar. Het zijn best wel onrustige tijden op de beurs. Hoewel ik door goed timen puur toeval het verlies redelijk beperkt heb weten te houden.
Zoals inmiddels wel bekend is, beleggen we bij Meesman. En aan het begin van dit jaar hebben we besloten om volledig in te stappen in het nieuwe wereldwijd gespreid aandelenfonds ‘Aandelen Wereldwijd Totaal.’
Om dat mogelijk te maken, was het noodzakelijk om de oude portefeuille te verkopen om in het nieuwe fonds in te leggen. Omdat er maar 1x per week wordt gehandeld, werd er eerst verkocht en de week erna ingelegd. Ons beleggingspotje hing dus een week buiten de beurs te bungelen. Laat dat nou net een van de weken zijn geweest waarbij de beurs een fors verlies doormaakte… Bij het instappen hebben we dus tegen een lagere koers kunnen aankopen.
Uiteraard staat onze portefeuille voor dit jaar nog wel op verlies, maar de schade is voorlopig beperkt gebleven tot 3,5%. Ik verwacht niet dat we tijdens deze crisis nog heel enthousiast extra gaan bijkopen. We volgen gewoon de bekende strategie: maandelijks inleggen en alles wat extra overblijft storten we ook over de schutting bij Meesman.
Het timen van de markt is me nooit goed gelukt.
Houd jij je financiële huishouding een beetje op orde?
Wil je meer lezen?
Lees berichten (6)
Herkenbaar. Ik startte in 1994. En bezat later Hfl 90.000 en tijdens de crisis en overdreven speculeren, want ook adviseurs. Iedereen belegde, werd ik ook voorzitter van een beleggingsstudieclub die al twintig jaar bestond. Dat was het enige dat goed ging.
Uiteindelijk weer begonnen met Consuminderen en gedaan wat iedereen me al in 1995 adviseerde. Eerst je hypotheek aflossen. Saai. Maar echt het beste.
Nu beleg ik niet meer. Heb nog wel wat crypto gekocht en idd. het stijgt soms en daalt dan weer. Ik weet niet eens hoe ik het moet verkopen, dus laat ik het maar.
Die Meersman bestond nog niet. Lijkt mij een prima belegging.
"Ik begrijp dat het voor sommigen storend is dat een huiseigenaar met een paar muisklikken bezwaar kan maken."
Voor mij is het dat niet. Sterker nog het met een paar muisklikken bezwaar kunnen maken zou standaard moeten zijn. Maar dit kun je al doen bij de instelling die jou de aanslag oplegt. En dat is werkelijk waar niet meer of minder werk dan het uit handen geven aan een 'gratis' bureau dat de vragenlijst van jouw waterschap of gemeente kopieert. Of ze moeten tegenwoordig bij je langs komen, maar dat denk ik niet. En de keren dat ik zelf bezwaar heb gemaakt zijn in alle gevallen (minstens ten dele) gehonoreerd.
Dit soort 'gratis' instanties vraagt verdiend honderden euro's om een aanslag met een tientje te verlagen. Dat tientje voor jou is hun belang niet; de betaling van de overheid (van ons) is hun belang. En daar ben ik sterk op tegen. Ik vind het vergelijkbaar met die betaalde nummers naar overheidsinstanties waarmee je sneller aan de beurt zou zijn. Gelukkig is dat reeds verboden.
Altijd erg leerzaam om je blog te lezen. Maar wellicht dat ik je nu twee zaken kan/mag leren.
De vele online aanbieders om in bezwaar te gaan tegen de WOZ-waarde van je woning zijn verre van een gratis dienst. Ja, jij betaald er niet direct aan. Dat doet de gemeente/ het waterschap voor je en zo houden we met zijn allen deze 'inflatie' aan gemeentelijke lasten in elk geval in stand.
Daarnaast: de vragen die zij je stellen om in bezwaar te gaan zijn doorgaans exact dezelfde vragen die je zelf bij de administratieve entiteit die je de beschikking stuurt kunt verwachten. Aan tijd win je er dus ook niets mee. En ook de door deze 'gratis' bedrijven geclaimde bedragen die het scheelt vallen in het algemeen enorm mee. Je hebt het dan soms over tientjes aan kosten die je bespaard. Maar voor dat tientje werken die bedrijven niet.
Ik sta er van te kijken dat zoiets mag in Nederland. Vind het een beetje vergelijkbaar met het doen van aangifte inkomstenbelasting. Zoals jezelf stelt is dat met een goede voorbereit niet veel werk maar ook daar zijn een hoop adviseurs voor. Die worden alleen niet door de gemeenschap bekostigd.
Van de energiecontracten, met een kleine kanttekening dat de huidige situatie extreem is, maar doorgaans is het zinvol om die verkopers aan de deur eens aan te horen. Als ze allemaal met een jaarcontract aan je deur staan, sluit dan zelf een meerjarig contract af bij de aanbieder van jouw keuze. En vice versa; doen ze een aanbod voor meerjarig, dan kies je beter voor een jaarcontract.
Ik weet dat de 'WOZ-bezwaarmakers' niet gratis werken, maar via een creatieve constructie worden betaald door de gemeente/gemeenschap. Toch vind ik dat ze nog steeds een functie vervullen. Sommige gemeenten doen maar wat wanneer het om het vaststellen van de WOZ gaat. Hoewel de nieuwste methode om de waarde vast te stellen veel nauwkeuriger is dan in het verleden, hoor ik om mij heen nog steeds WOZ beschikkingen die hoger liggen dan de actuele verkoopprijs en waartegen succesvol bezwaar wordt gemaakt.
Ik begrijp dat het voor sommigen storend is dat een huiseigenaar met een paar muisklikken bezwaar kan maken, maar aan de andere kant is de waardebepaling van de eigen woning iets waar veel van kan afhangen. Denk aan te betalen belasting, maar mogelijk ook een lagere hypotheeklast. Ik geef voorlopig de huidige situatie nog even de voorkeur, waarbij 'gratis' bezwaar maken mogelijk is.
Hi. Precies datzelfde heb ik ook meegemaakt bij Meesman. In eerste instantie baalde ik wel een beetje dat die switch niet direct werd uitgevoerd, maar achteraf ben ik zeer blij. Het is voor mij ook het bewijs dat zelf timen geen zin heeft. Het voelde wel heel gek, want inleggen en afblijven is al jaren het devies, maar in dit geval is het erg goed uitgepakt. Overigens ook voor de Russische exposure die in Wereldwijd Totaal vele malen kleiner is dan in Opkomende landen waar we ook een substantieel bedrag in hadden zitten. Twee keer mazzel dus...
Ja, het switchen pakte deze keer heel goed uit. Het is een van de zeldzame keren dat we aanlopen tegen het verschil tussen indexfondsen en ETF's.