“Zeg pap, nu ik naar de middelbare school ga, wil ik ook wel kleedgeld.” Nu dochter 1 officieel brugpieper is geworden, zie ik haar in korte tijd veranderen van kind naar puber. En daar waar ze een halfjaar geleden nog blij werd van een springtouw, daar mag ik haar nu even afzetten bij de schoonheidsspecialiste. Het kan hard gaan. Bij die ontwikkeling hoort ook een beetje meer financiële vrijheid en verantwoordelijkheid. Het kleedgeld heeft zijn intrede gedaan en het zijn leerzame weken…
Hoe regelen we de kleding van de kids
Wij zijn in huize De Budgetman gewend om met het potjes-systeem te werken. Er is dus ook een potje voor de kleding van de kids. De inleg is genoeg om gedurende het hele jaar onze opgroeiende kinderen van kleding te voorzien. En omdat zomerjurkjes wat goedkoper zijn dan winterjassen en goede laarzen, varieert het saldo gedurende het jaar. Maar het geld stapelt zich nooit op tot twijfelachtige hoogten, dus blijkbaar is de maandelijkse inleg voldoende.
Waar ik soms wat moe van word is dat nieuwe schoenen en groeiende voeten nooit samenvallen. Een setje goede kinderschoenen waarmee ze ook nog bij daglicht over straat durven te lopen, kost serieus geld. En wanneer de voeten dan drie weken later besluiten om te groeien, dan geef je je geld twee keer uit. Misschien herken je dit wel. Maar goed, daar kunnen zij ook niets aan doen.
Het principe van kleedgeld
We hadden het onderwerp kleedgeld vorig jaar al een keer besproken met dochter 1. Maar het feit dat er gewoon nieuwe kleren werden besteld wanneer dat nodig was, vond ze nog erg makkelijk. Ze shopte een (digitaal) winkelmandje bij elkaar en na wat onderhandelingen (‘daar ga je echt niet mee lopen’ en ‘dit is veel te koud’ etc.) werd de bestelling geplaatst.
Maar het vriendinnetje van dochter 1 krijgt ook kleedgeld én het kleedgeld is een veelvoud van het zakgeld. En daarmee is het voorstel weer op tafel gekomen.
We hebben een paar simpele afspraken gemaakt:
Ze heeft een derde van het saldo uit het spaarpotje voor kleding meegekregen. Op die manier was er direct een aardig bedrag om te starten, met de herfst en winter in aantocht. Verder krijgt ze maandelijks een derde van het bedrag dat eerst naar het spaarpotje voor de kids ging. Voor ons huishoudbudget verandert er (nog) niets. En we hebben de afspraak dat wij alles betalen wat met school te maken heeft. Daar hoort dan ook de gymkleding en -schoenen bij.
Nu heeft dochter 1 al lang een eigen rekening. Zo’n kinderspaarrekening wordt vanaf een bepaalde leeftijd vanzelf omgezet naar een jongerenrekening, met meer mogelijkheden. En zolang er maandelijks alleen zakgeld werd gestort, was het hele saldo bestemd voor de snoepwinkel vrij te besteden. Maar nu komt er maandelijks ook een bedrag binnen met een speciale bestemming.
Het heeft even tijd gekost om het uit te leggen, maar het nut van het potjessysteem is ook tot het puberbrein doorgedrongen. In de app van de bank is nu ook een automatische spaaropdracht aangemaakt. En op de dag dat het geld is gestort, gaat het kleedgeld automatisch naar het spaarpotje. Daarmee is een klein beetje financiële structuur aangebracht en kan het echte shoppen leren beginnen.
De eerste resultaten
Waar zal ik beginnen? De lijst met aangeschafte kledingstukken valt nog mee, maar er zijn al wel wat leerzame momentjes geweest.
Zo is er aan de ene kant een broek in de uitverkoop gescoord. Maar aan de andere kant is de verleiding nog te groot om geregeld even te shoppen met vriendinnen. En dat leidt hier en daar tot een impulsaankoopje. In die zin zie ik kleedgeld ook een beetje als zakgeld voor gevorderden. Zakgeld heet ook wel leergeld. En dat geldt ook voor het kleedgeld.
Mocht de bodem van haar spaarpotje voor kleding in zicht komen, dan worden de gevolgen van haar aankopen wel zichtbaar. Hoewel we ‘op is op’ hebben afgesproken, laten we haar ook niet in een korte broek naar school fietsen in de winter omdat het geld op is. Maar zover is het nog lang niet. Ik ben eigenlijk positief verrast over de verstandige manier waarop ze haar financiële keuzes maakt.
Geef jij je puber kleedgeld?
Wil je meer lezen?
Wat een leuke blog ? en onderhandelen kan dát ze wel – ik zie het al helemaal voor me!
Nee, wel zakgeld. Kleedgeld was veel duurder dan als ik zelf kleding voor de kinderen kocht.
Ik heb nooit kleedgeld gekregen als puber. Ik kreeg kleding als ik dat nodig had. Maar ik gaf er ook vrij weinig om. Als ik maar iets toonbaars had om aan te trekken was ik al tevreden. Maar kleedgeld vind ik zeker wel een goede leerschool. Leuk om je artikel te lezen!
dochter zit nu in groep 8, benieuwd hoe t vnaf volgend jaar zal gaan qua geld. of ze gelijk kleedgeld wil of nog niet etc. ik kreeg het vroeger niet, ging bewust af en toe kleding shoppen en kreeg dan een x bedrag mee (ook afhankelijk van wat ik nodig had.. bij een winterjas iets meer bijv) als ik tussendoor iets wou kopen enkel voor het leuke ipv nodig kocht ik het van mn zakgeld (kreeg flink wat, 10 euro per week (nou ja 20 gulden) en vond zelf wel dat ik daar ook bijv een leuk shirtje van kon kopen of bepaald merk shampoo ipv wat er in de badkamer stond. ging prima. maar heel nieuwsgierig hoe wij het volgend jaar gaan invullen. ook de hoogte vna haar zakgeld zal gaan veranderen, eerst groep 8 nog maar even 😉
Hier geen kleedgeld voor zoon. Hij gaat nog net niet in pyjama naar school, omdat ik daar iedere ochtend op let.
Ik sjouw om de zoveel tijd een bult kleding naar binnen. Na een maand of wat moet die bult opnieuw, in een maat groter.
Mocht hij op een dag interesse krijgen in kleding, dan gaan we zeker met kleedgeld aan de slag!
Is dit trouwens een typisch verschil tussen jongens en meisjes?
Daar lijkt het wel op. Nr 3 is hier ook een jongen en hij maakt zich druk om heel andere dingen.
Hier geen kleedgeld voor de 16 jarige puberzoon. De keus was kleedgeld of geen kleedgeld en dan krijg je wat je in onze ogen nodig hebt. In zijn beredenering denkt hij dat hij meer kleding krijgt van ons dan dat hij kan kopen van zijn kleedgeld. Alle kosten m.b.t. zijn scooter moet hij zelf betalen. Dus ook hier een spaarpotje ingesteld met een automatische overboeking. Bijbaantje in de supermarkt is hij mee gestopt. Al die zeurende mensen (en nu helemaal met alle discussies die mensen menen te moeten voeren met een puber over de corona regels) daar had hij geen zin in. Dus folders lopen dan maar, met niemand wat te maken. Ik verbaas me dat hij zo goed uitkomt. Hij zet geld voor onderhoud en verzekering apart en verder geeft hij alleen maar aan brandstof uit. Hij vraagt nooit om extra kleding of geld voor andere dingen.
En op die manier leert hij ook met geld omgaan. Kleedgeld is zeker niet de enige weg om pubers de waarde van geld te leren.
Leuk om te lezen! Ik herinner me nog dat ik zelf kleedgeld ontving (zo’n 40 jaar geleden !!) en dat dat best even lastig was. Ik weet het niet meer zo heel goed, maar ik denk dat er ook wel afspraken gemaakt zijn over schoenen en winterjassen. Ik had toen al een grote schoenmaat en kon alleen terecht bij een speciaalzaak, dat kon ik niet van mijn kleedgeld betalen. Ik hoop dat dochter 1 er veel van leert voor later, fijn en belangrijk dat jullie daar als ouders zo goed in begeleiden!
Het is ook echt leuk om van dichtbij de ontdekkingsreis naar de waarde van geld te zien
Kleedgeld vind ik echt een super goed middel om kinderen de waarde van geld mee te geven. Zij ondervinden in levende lijve wat ze kunnen uitgeven en moeten keuzes maken wanneer het beschikbare geld niet toereikend is.
Vroeger kreeg ik zelf ook kleedgeld en dit stond volgens mij gelijk aan de kinderbijslag. Daarnaast werd ik ook op vrij jonge leeftijd gestimuleerd om ook te gaan werken.
Ja, kleedgeld levert net wat meer leermomenten op dan alleen met zakgeld.
Pubert hier heeft ook kleedgeld en ook met de op is op regel. Zakgeld mag kleed- aanvullen, niet andersom. Schoolkleding enz. betalen wij, en ook BHs want die ze nodig heeft zijn nou eenmaal duur.
We hebben nu een aantal lesjes gehad over bestellen van shady Koreaanse sites die nooit leveren (geld kwijt of er zelf achteraan durven mailen) of niet letten op de verzenddrempel en gezellig voor een topje van een tientje 3,95 shipping betalen. Maar ondertussen gaat ze los in de kringloop en koop opatruien voor €5.
Momenteel is mevrouw aan dr eerste baantje begonnen en hebben we afgesproken dat ik het kleedgeld halveer, maar ik stort dat verschil nu op haar studie belegrekening mits ze zelf bijmatcht uit loon. Vind ik een erg stoere mentaliteit voor een grietje dat net 16 is.
Dat zijn goede afspraken voor de volgende fase. Het eerste baantje laat nog even op zich wachten, denk ik