De pubers in huis en onze verbouwplannen

3 min leestijd

We wonen inmiddels alweer tien jaar in onze 13-onder-1-kap. En omdat het een oud (jaren’30) rijtjeshuis is, blijft regelmatig onderhoud noodzakelijk. Nu we het binnenkort tijdelijk gaan verhuren, hebben we vooral het schilderwerk nog even grondig aangepakt. Dat is wel een van de nadelen van een oud huis: ieder voorjaar groeit er een kwast aan je hand om de kozijnen weer bij te werken. Aan de andere kant kan ik ook niet zo goed stilzitten; daar word ik een beetje onrustig van. En wanneer het over verbouwplannen gaat, dan begint mijn onrust te groeien. De laatste grote verbouwing is alweer tien jaar geleden en ik ben er wel weer aan toe om de boel een beetje te veranderen. Deze keer word ik ‘geholpen’ door mijn twee pre-pubers.

De pubers in huis en onze verbouwplannen #huizen #wonen #verbouwplannen #DeBudgetman

Huize De Budgetman

We hebben hier een vrij overzichtelijk huishouden, zover dat met drie kids mogelijk is. Ons huis is ruim genoeg dat bijna iedereen een eigen slaapkamer heeft (ik moet de mijne delen 🙂 ), maar het is niet zó groot dat je hier verdwaalt. We hebben ook gewoon 1 badkamer, net als de rest van Nederland. En dat gaat tot nu toe prima. De kids douchen ’s avonds en dat levert een overzichtelijke file in de badkamer op.

De laatste tijd begint de oudste lekker te puberen en blijkbaar hoort langer douchen daar ook bij. En dat dan niet meer ’s avonds, maar ’s ochtends. Dat levert dan een file op waar ik zelf ook in sta….
Het wordt weer tijd voor een verbouwinkje.

Verbouwplannen

Ik heb het idee om op zolder toch nog een tweede badkamer te maken. Dat hoeft allemaal niet groot of ingewikkeld te worden. De zolder bestaat nu onder andere uit twee ruime slaapkamers. Op termijn is het ons plan om de oudste twee daar te laten slapen. En dan is een klein badkamertje wel handig.

We zijn van plan om de muur tussen de twee slaapkamers te verwijderen en daar ruimte te maken voor een kleine badkamer. Deze is dan te bereiken vanuit beide slaapkamers. Het aardige is dat het internet vol staat met ideeën voor kleine badkamers. Dus het ontwerp voor onze verbouwplannen zal nog wel een paar keer veranderen.

Nu zou ik De Budgetman niet zijn wanneer ik niet alvast een beetje uitreken wat het moet gaan kosten. Daarbij wil ik niet onnodig teveel geld uitgeven, maar ik werk graag met goede materialen. Op die manier kan de verbouwing ook nog tot waardevermeerdering van ons huis leiden, hoewel dat niet het doel is. Na een aantal verbouwingen hebben we de ervaring dat hele goedkope tegels snel beschadigen. En goedkope kranen gaan na verloop van tijd toch gewoon lekken. En dus kiezen we er vaak voor om te zoeken naar voordelig geprijsde A-merken. Met wat geduld zijn er in de talloze webshops voordelige aanbiedingen te vinden. Een bijkomend voordeel van bekendere merken is de ondersteuning bij het installeren, zoals Grohe dat bijvoorbeeld geeft.

De kosten

Omdat het de bedoeling is om al het werk zelf te doen, reken ik alleen met materiaalkosten. En dan kom ik uit op een bedrag van ongeveer €4.000,-. Daar willen we dan wat spaargeld voor gebruiken.
Voor grotere verbouwingen kan het noodzakelijk zijn om de hypotheek wat te verhogen, of een aparte lening af te sluiten. Maar voor dit soort bedragen heeft dat weinig zin.
Hoewel het voorlopig nog even bij een idee blijft, lijkt het een goede bestemming voor wat spaargeld. En ik heb weer een plannetje wat ik verder kan uitwerken.

Heb jij nog verbouwplannen?

Wil je meer lezen?

6 gedachten over “De pubers in huis en onze verbouwplannen”

 1. Mijn schoonouders hebben een badkamer die vanuit twee ruimtes bereikbaar is. Ik vind dat maar onhandig. Als je privacy wil (toiletgebruik, douchen met een vriendje/vriendinnetje), moet je twee deuren op slot doen, en je vergeet nog wel eens de tweede weer open te doen. Als het met 1 deur op te lossen is, zou ik dat doen.

  Beantwoorden
 2. Klinkt als een goed plan! Handig dat je zoveel zelf kan. Ik wil de zolder nog upgraden. Een dakraam erin, isoleren en afwerken. En dan mag er eigenlijk ook wel een nieuwe ketel komen met beter rendement en minder geluid.

  Beantwoorden
 3. Haha, en dan nog een keer een kitchinette erbij en ze blijven eeuwig thuiswonen. Nou ja,vast niet eeuwig…en met de dure huizenprijzen kunnen ze dan sparen voor startkapitaaltje voor hun eigen flatje.
  Ik woon in een gemeenschap…we hebben hier niet zo’n behoefte aan verbouwen. Wel is net alles geverfd, dat blijft terugkomen natuurlijk.

  Beantwoorden
  • Ja dat is wel een aandachtspuntje. Wanneer je ze teveel verwent, dan willen ze nooit meer weg. Voorlopig is het nog maar een idee (waar de dames overigens erg enthousiast over zijn…)

   Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.