Een derde van de werkende Nederlanders leeft van loonstrook naar loonstrook

4 min leestijd

Leven van loonstrook naar loonstrook kan verschillende oorzaken hebben. Maar de gevolgen zijn voor veel mensen wel gelijk: het leidt onder andere tot geldzorgen. Deze week werd een onderzoek gepubliceerd naar de financiële tevredenheid van werknemers. Het gaat hierbij om een wereldwijd onderzoek in 27 landen waarbij 40.000 werknemers zijn geïnterviewd. Waaronder iets meer dan 1000 geïnterviewden uit Nederland. En het zijn niet alleen de lage inkomens die van loonstrook naar loonstrook leven.

van loonstrook naar loonstrook #geldzorgen #geld #geluk #budget #DeBudgetman

De cijfers

Het onderzoek is uitgevoerd door adviesbureau Willis Towers Watson en het toont aan dat werknemers in Nederland verder onder druk komen te staan. Niet alleen leeft een op de drie werknemers van loonstrook naar loonstrook, maar nog eens een derde heeft niet voldoende spaargeld om 6 maanden aan vaste lasten te kunnen betalen. Verder is het interessant dat dit niet altijd door een laag salaris wordt veroorzaakt. Bijna een vijfde van de ondervraagde medewerkers met een salaris boven de €63.000,- geeft aan dat ook zij van loonstrook naar loonstrook leven. Dat is ruim anderhalf keer het modaal salaris in Nederland (het modaal inkomen in 2020 is €36.500,-).

Het onderzoek is overigens uitgevoerd voor de uitbraak van het Corona-virus; het ligt voor de hand dat de financiële positie intussen niet verbetert.

Wat zijn de gevolgen?

Er is ook gevraagd naar de gevolgen van deze financiële situatie in het dagelijks leven. Bijna twintig procent zegt dat de geldzorgen een negatieve invloed heeft op hun leven. De meerderheid verwacht er financieel slechter voor te staan in vergelijking met de vorige generatie op het moment van pensionering.

Van degenen die niet voor zes maanden spaargeld hebben, zegt 38% een slechte gezondheid te hebben en geeft 35% aan dat zij in de afgelopen twee jaar te maken hebben gehad met angsten of depressies. Verder zegt 14% minder goed te kunnen presteren op het werk.

Hoe verhouden deze cijfers zich tot degenen die wel voldoende financiële reserve hebben opgebouwd? De percentages liggen een stuk lager: 27% met voldoende spaargeld geeft aan een slechte gezondheid te hebben en 13% heeft met depressies te maken. Slechts 7%van die groep presteert op het werk minder goed.

Met het onderzoek wordt de aandacht gevestigd op het verder ontwikkelen van het financiële welzijn van medewerkers. Het is zeker niet de eerste keer dat onderzoek aantoont dat de Nederlandse huishoudens hun financiële positie niet weten te verbeteren.

Andere onderzoeken

Ook het NIBUD doet geregeld onderzoek naar de financiën in de Nederlandse huishoudens. En zij schetsen een vergelijkbaar beeld. Zo publiceerden zij vorig jaar een bericht dat huishoudens meer dan de helft van het inkomen aan vaste lasten kwijt zijn. Een percentage van hoger van 60% is zorgwekkend en de trend is nog stijgend. Er zijn wel manieren om de vaste lasten te verlagen. Maar het algemene beeld is dat de kosten sneller stijgen dan de loonontwikkeling.

Ook de Nederlandse gemeenten hebben een goed beeld over de financiële problemen die in huishoudens kennen. Vanuit het sociaal domein is een duidelijk overzicht gemaakt van de inkomenspositie in Nederland (bron: Divosa). Het maakt duidelijk dat rondkomen van je salaris niet vanzelfsprekend is.

Conclusie

Wanneer de financiën in het huishouden niet op orde zijn, of er onvoldoende binnenkomt om alle uitgaven te betalen, dan zorgt dat voor stress. En het beïnvloed ons dagelijks functioneren. In veel gevallen is er mogelijk wel iets aan te doen. Instituten zoals het NIBUD adviseren geregeld en dringend om je boekhouding op orde te brengen. Wanneer je weet wat er binnenkomt en waaraan het wordt uitgegeven, dan ontstaan er vaak mogelijkheden om keuzes te maken en te besparen. En spaargeld zorgt dus voor rust. Voor hogere inkomens kan het een verstandige keuze zijn om je inkomen los te koppelen van je uitgaven.

En natuurlijk zijn er situaties waarbij er geen mogelijkheden zijn om te sparen; gewoon omdat het inkomen te laag is. Dan is het goed om uit te zoeken of je misschien recht hebt op toeslagen vanuit het rijk of vanuit je gemeente. Er is gelukkig meer aandacht voor de financiële problemen in huishoudens en dat is nu hard nodig.

Leef jij van loonstrook naar loonstrook? Of zou jij 6 maanden je vaste lasten te kunnen betalen?

Wil je meer lezen?

5 gedachten over “Een derde van de werkende Nederlanders leeft van loonstrook naar loonstrook”

 1. Ik schrik er iedere keer van dat zoveel mensen leven van loonstrook naar loonstrook. Ben blij dat ik heel vroeger gestart ben met heel weinig inkomen en dat ik niet meer ben gaan uitgeven, gevolg ik kan gemakkelijk een half jaar vooruit en dan heb ik nog reserve.

  Beantwoorden
   • Ja inderdaad. Daardoor heb ik me steeds meer onafhankelijker gevoeld van mijn werkgever en van de economie. Zelfstandigheid is voor mij een groter goed dan status. Hier door is de woning ook bijna afbetaald, wat onze enige schuld is. Als het nodig is kan ik het ook in 1 keer aflossen, maar ik hou dit aan als extra buffer voorlopig, gezien de huidige tijd. Daarnaast zouden we een half jaar vooruit komen zonder enig ander inkomen en wellicht ook meer.

    Beantwoorden
 2. Wij leven in die zin van loonstrook naar loonstrook dat wij alles heel strak wegzetten. Ik spaar iedere maand hetzelfde bedrag, we hebben zoveel geld voor boodschappen en dan is er een bedrag voor dingen als kapper, benzine, uit eten, kadootjes kleding etc. Op dit moment zouden wij onze vaste lasten ongeveer 4 maanden kunnen betalen uit onze spaarpot. Er staat wel meer maar onze tuin gaat op de schop en kost behoorlijk wat. We sparen gewoon weer rustig door. We hoeven ons geen zorgen te maken over ons inkomen, we werken beiden in loondienst bij een gezond bedrijf en raken onze banen niet kwijt. Mocht het ooit in de toekomst wel gebeuren, dan hebben we voldoende spaargeld om eerst van rond te kunnen komen…

  Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.