X
    Categorieën Beleggen

Dom geld wordt weer belegd

3 min leestijd

Het gaat goed op de beurs. Na een stevig dipje aan het eind van 2018 zijn de verliezen weer helemaal weggewerkt. Zoals de laatste jaren gebruikelijk is geworden, zijn er niet eens echte argumenten voor de hoge koersen. Ook ‘dom geld’ wordt weer belegd. Dat is de nogal onvriendelijke omschrijving die wordt gebruikt om actief beleggende particulieren te omschrijven. Helaas blijkt uit het verleden dat een stijgend enthousiasme onder kleine beleggers een voorbode is van een correctie op de beurs. Hoe zit dat nu?

Dom geld versus slim geld

De termen laten zich gemakkelijk uitleggen. Slim geld zou synoniem staan voor geld dat door professionele beleggers wordt beheerd. De particuliere belegger wordt minder fraai omschreven. De term is overgenomen uit de Amerikaanse beleggerswereld en heeft betrekking op de actief beleggende particulier.

De slimme, lees: professionele belegger, maakt in ieder geval meer rendement dan de actief beleggende particulier. Zij stappen eerder in (wanneer de aandelenkoersen nog laag staan) en blijken in de praktijk ook eerder van strategie te wijzigen. De kleine belegger heeft in het verleden vaak lange tijd koudwatervrees gehad. Wanneer de aandelen dan blijven stijgen, ontstaat het moment dat deze belegger niet langer durft te wachten uit angst om de boot te missen. Maar terugkijkend naar het verleden, hebben zij de boot dan al lang gemist. Het meeste rendement is al gemaakt en de extra toestroom van particulier geld in de markt is juist voor de professionele belegger een signaal dat er een correctie aankomt.

Het meest recente voorbeeld van dit fenomeen hebben we eind vorig jaar gezien. Rond de zomer van 2018 was het sentiment onder particuliere beleggers extreem positief, gevolgd door een stevige correctie. Dit leidde tot een negatief sentiment onder de particuliere beleggers. Maar inmiddels weten we dat dit juist weer een voorbode was van een sterke stijging van de markt. De kleine belegger zat er dus opnieuw naast.

Hoe gaat het deze keer?

Dat weet niemand natuurlijk precies. Het is de afgelopen jaren wel duidelijk geworden dat de financiële markten nog onvoorspelbaarder reageren op nieuws dan voorheen. Ondanks een handelsoorlog blijven de aandelenkoersen stijgen en zo zijn er nog een aantal risico’s voor de wereldeconomie die weinig of geen effect lijken te hebben. Het is dus nog lang niet zeker dat de sterkere toestroom van particulier vermogen echt een voorbode is van een correctie op de markten.

De kleine slimme belegger

Het gaat hier steeds om de actief beleggende kleine belegger. Dat is wel een belangrijk onderscheid dat moet worden gemaakt. Er is namelijk wel een slimme manier om als particulier te beleggen. Dom geld is eenvoudig slim te maken.

Actieve beleggers proberen altijd op de een of andere manier om de markt te verslaan. Dit is nog nooit iemand structureel gelukt. Er is ook geen professionele belegger die hier structureel in slaagt. De markt is niet te voorspellen of te timen. In plaats van te proberen om de markt te verslaan, is het veel verstandiger (en voordeliger) om gewoon de markt te volgen. Dat kan door gebruik te maken van eenvoudige, goedkope en breed gespreide indexfondsen of ETF’s. Wanneer je dan ook nog met jezelf afspreekt dat je niet gaat handelen maar kiest voor passief beleggen, dan kan de tijd gewoon zijn werk doen. Voor particulieren is dit eigenlijk de enige manier om slim te beleggen en een goed rendement te maken.

Beleg jij ook (passief)?

Meer lezen?

de Budgetman:

Lees berichten (2)

  • Hier wordt ook elke maand een bedrag -passief- belegt. Enkel bij het bijwerken van de financiele overzichten zie ik dan de portefeuillewaarde.

  • Ik ben sinds een paar maanden begonnen met beleggen in etf. Nu nog met een klein bedrag om te testen of ik niet in paniek raak bij een sterke daling. Verwacht dat ik gewoon rustig blijf daaronder. Verder heb ik nu nog etf in zilver. Omdat ik verwacht dat deze de komende tijd nog sterk gaat stijgen.