Indexbeleggen vs. hedgefondsen

Ik hou van simpel. Vandaar dat ik al een tijdje beleg via Meesman. Ook zij zijn voorstander van een eenvoudige aanpak bij beleggen. Vandaag ontving ik hun nieuwsbrief met een mooi verhaal over superbelegger Warren Buffett. Iemand die je op zijn minst enig verstand van beleggen kunt toedichten. Buffetts stelling is dat actief beheerde fondsen, zoals hedgefondsen, het altijd afleggen tegenover indexbeleggen. In 2006 daagde hij iedereen uit om aan te tonen dat de S&P 500 over een periode van 10 jaar beter zou presteren dan welke selectie van hedgefondsen maar ook. De uitslag zal niemand verrassen, maar de cijfers wellicht wel.

Indexbeleggen vs. hedgefondsen; DeBudgetman.nl

 

Kern van de kritiek van Buffett

Warren Buffett heeft al lang kritiek op beleggingsfondsen en dan met name hedgefondsen. Zij worden actief beheerd en handelen veel. Dat brengt kosten met zich mee, die ten koste gaan van het rendement. De hoge kosten vormen het eerste punt van kritiek. Hedgefondsen kennen daarbij een nogal royale vergoeding voor de beheerders: naast de ‘standaard’ 2%, wordt er ook nog 20% van het gemaakte rendement ingehouden. Daar is niet tegenop te beleggen.

Het tweede punt van kritiek betreft de belofte van hedgefondsen om structureel de markt te verslaan. Deze outperformance zou de hoge vergoedingen moeten rechtvaardigen.

 

Start in 2007

Uiteindelijk heeft Protégé Partners de handschoen opgepakt. Ze konden niet anders: ze zijn een van Amerika’s bekende hedgefondsbeheerders. Met een beetje vertrouwen in de markt en in eigen kunnen zijn zij de uitdaging aangegaan. Zij kozen voor een mix van hedgefondsen: helaas, de samenstelling is geheim gebleven.

Beide partijen hebben begin 2007 $320.000,- ingelegd. Dit zou naar verwachting na 10 jaar $1 miljoen waard moeten zijn.

 

Finish in 2018

Met als winnaar, Warren Buffett. Maar dat wisten we al. De verschillen zijn nogal groot: het S&P 500 fonds kende de afgelopen 10 jaar een jaarlijks rendement van 7,1%. Het mandje met hedgefondsen moest genoegen nemen met een rendement van 2,1% per jaar.

 

Conclusie en de voor de hand liggende tips

De conclusie is simpel:
Beleggingsfondsen zijn bedacht door banken en vooral goed voor banken. Ze zijn minder geschikt om er als belegger rendement mee te behalen. De tips lees je hier.

3 gedachten over “Indexbeleggen vs. hedgefondsen”

Laat hier je reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: