Indexbeleggen vs. hedgefondsen2 min leestijd

Ik hou van simpel. Vandaar dat ik al een tijdje beleg via Meesman. Ook zij zijn voorstander van een eenvoudige aanpak bij beleggen. Vandaag ontving ik hun nieuwsbrief met een mooi verhaal over superbelegger Warren Buffett. Iemand die je op zijn minst enig verstand van beleggen kunt toedichten. Buffetts stelling is dat actief beheerde fondsen, zoals hedgefondsen, het altijd afleggen tegenover indexbeleggen. In 2006 daagde hij iedereen uit om aan te tonen dat de S&P 500 over een periode van 10 jaar beter zou presteren dan welke selectie van hedgefondsen maar ook. De uitslag zal niemand verrassen, maar de cijfers misschien wel.

Indexfondsen vs. hedgefondsen #geld #beleggen #indexfunds #DeBudgetman

 

 

Kern van de kritiek van Buffett

Warren Buffett heeft al lang kritiek op actieve beleggingsfondsen en dan met name hedgefondsen. Het kenmerk van deze fondsen is dat zij heel actief beheerd worden en veel handelen. Dat brengt kosten met zich mee, die ten koste gaan van het rendement. De hoge kosten vormen het eerste punt van kritiek. Hedgefondsen kennen daarbij een nogal royale vergoeding voor de beheerders: naast de ‘standaard‘ 2%, wordt er ook nog 20% van het gemaakte rendement ingehouden. Daar is niet tegenop te beleggen.

Het tweede punt van kritiek betreft de belofte van hedgefondsen om structureel de markt te verslaan. Deze out-performance zou de hoge vergoedingen moeten rechtvaardigen..

 

Start in 2007

Uiteindelijk heeft Protégé Partners de handschoen opgepakt. Ze konden niet anders: ze zijn een van Amerika’s bekendste hedgefondsbeheerders. Met een beetje vertrouwen in de markt en in eigen kunnen zijn zij de uitdaging aangegaan. Zij kozen voor een mix van hedgefondsen: helaas is de samenstelling geheim gebleven.

Beide partijen hebben begin 2007 $320.000,- ingelegd. Dit zou dan naar verwachting na 10 jaar $1 miljoen waard moeten zijn.

 

Finish in 2018

De winnaar: Warren Buffett! Maar dat wisten we al. De verschillen tussen beide partijen zijn groot: het S&P 500 fonds kende de afgelopen 10 jaar een jaarlijks rendement van 7,1%. Het mandje met hedgefondsen moest genoegen nemen met een rendement van 2,1% per jaar.

 

Conclusie en de voor de hand liggende tips

De conclusie is simpel:
Beleggingsfondsen zijn bedacht door banken en vooral goed voor banken. Ze zijn minder geschikt om er als belegger rendement mee te behalen. Er bestaan simpelweg geen partijen die in staat zijn de markt structureel te verslaan.

Verdere tips over beleggen lees je hier.

Wil je meer lezen?

3 gedachten over “Indexbeleggen vs. hedgefondsen<span class="wtr-time-wrap after-title"><span class="wtr-time-number">2</span> min leestijd</span>”

Laat hier je reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: