We zijn inmiddels een halfjaartje naar het buitenland vertrokken. In het begin is dat vooral wennen/genieten en ontdekken hoe de nieuwe vrijheid kan worden gebruikt. Maar nu die eerste periode voorbij is, krijgen we langzaam zicht op de mogelijkheden die ons nieuwe thuis biedt. Bolivia is echt een opkomende economie. En dat biedt ook zakelijk de nodige mogelijkheden. Ik heb nog geen echte concrete plannen om een eigen bedrijf te beginnen, maar het wordt hier wel heel gemakkelijk gemaakt.
Een eigen bedrijf in Nederland
Mijn partner heeft eerder in Nederland een eigen bedrijf (je) gehad. En het oprichten van een bedrijf gaat heel simpel. Meestal is een inschrijving bij de Kamer van Koophandel voldoende. Maar dan begint het:
Hoe kies ik de voordeligste rechtsvorm voor mijn bedrijf?
Bij de oprichting van een bedrijf is het ook verplicht om een rechtsvorm te kiezen. Je kunt grofweg kiezen uit een eenmanszaak, vennootschap onder firma (VOF) of een besloten vennootschap (BV). Dit zijn de meest gekozen rechtsvormen in Nederland. Elke rechtsvorm heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Welke rechtsvorm je kiest, is dus vooral afhankelijk van de grootte van het bedrijf, hoeveel winst je maakt, hoeveel en of je medewerkers in dienst hebt en de persoonlijke situatie en/of wensen. Maar waarom hebben sommige mensen meer baat bij een bv oprichten bij www.FIRM24 en is het voor anderen fiscaal aantrekkelijker om juist een eenmanszaak of een VOF te starten? Hoe maak je de juiste keuze voor jouw bedrijf? Dat zijn zaken om vooraf goed over na te denken en je over te laten adviseren.
Hoeveel winst maak je?
Het is vooral belangrijk om te onderzoeken wat fiscaal de aantrekkelijkste optie is. Hierbij zou je eventueel ook de hulp van een boekhouder of accountant kunnen inschakelen. Deze kunnen op basis van verschillende berekeningen tonen bij welke rechtsvorm je belastingtechnisch voordeliger uit zult zijn.
Hierbij wordt vooral gekeken naar hoeveel winst een bedrijf precies maakt. Maakt jouw bedrijf minder winst dan 100.000 euro per jaar? Dan is de vuistregel dat een eenmanszaak of vof fiscaal het meest aantrekkelijk is. Dit komt doordat je dan belastingtechnisch over meer voordelen met betrekking tot het zelfstandig ondernemerschap beschikt. Vanaf 100.000 euro winst per jaar zien we echter een kantelpunt. Op dat moment wordt de winst dusdanig hoog, dat andere rechtsvormen mogelijk aantrekkelijker worden. Het is dan ook niet voor niets dat veel bedrijven ooit als eenmanszaak zijn begonnen en uiteindelijk zijn uitgegroeid tot een bv.
Een groot verschil tussen een bv en een eenmanszaak is dat je bij een eenmanszaak over ondernemersfaciliteiten beschikt. Dat is belastingtechnisch voordeliger als de winstmarge nog niet zo hoog ligt. Hoewel je met een bv geen ondernemersfaciliteiten meer ontvangt, ligt de inkomstenbelasting wel stukken lager. Hierdoor is dit bij meer winst aantrekkelijker. Een boekhouder kan eenvoudig berekenen of dit voor jouw bedrijf ook uit financieel oogpunt de beste optie is.
Hoe maak je een keuze?
Vind je het nog altijd lastig om de juiste rechtsvorm te kiezen? Doe dan de Firm24 rechtsvormkeuze test. Aan de hand van enkele belangrijke vragen wordt in deze test direct aangegeven wat voor jou financieel gezien de beste keuze is. Schakel eventueel ook deskundigen van buitenaf in om een weloverwogen beslissing te maken.
Kortom, het vraagt in Nederland wat uitzoek- en advieswerk voordat je uiteindelijk officieel je eigen bedrijf bent gestart.
Hier in Zuid Amerika gaat dat net wat anders..
Een eigen bedrijf in Bolivia?
Hier lijkt het wel alsof iedereen een eigen bedrijf heeft. Of beter omschreven: bijna iedereen ‘doet’ er iets bij. Een handeltje via facebook marketplace (Marktplaats-alternatief), koekjes bakken en bij het stoplicht verkopen of een tweede baantje in de avonduren. Veel Bolivianen hebben, vaak noodgedwongen, meerdere inkomstenbronnen.
Maar het oprichten gaat heel simpel: je begint gewoon. En na een paar maanden ga je belasting betalen over de winst, met de hulp van een boekhouder.
Die boekhouder heb je echt nodig, want ongeveer alles lijkt hier fiscaal aftrekbaar. Bij alle aankopen wordt om je persoonlijke gegevens gevraagd, zodat je een rekening krijgt die je bij je belastingaangifte kunt gebruiken.
Er liggen genoeg zakelijke kansen voor het oprapen in een opkomende economie als Bolivia.
Persoonlijk vind ik de woningmarkt nogal interessant. Huizen zijn hier goedkoop: je hebt een appartement vanaf $10.000 en wil je een huis met tuin, dan kost dat $15.000. Je koopt voor dat bedrag een huis in redelijke tot goede bouwkundige staat.
Opknappertjes zijn nog goedkoper. En die zijn vooral interessant. Bolivianen zijn net als Nederlanders bereid om extra te betalen voor huizen in goede staat. De loonkosten zijn laag en de lokale bouwmaterialen goedkoop.
Na een beetje rekenwerk valt er volgens mij wel wat te verdienen aan het (in Amerika uitgevonden) huizen ‘flippen.’
Huis kopen, bouwvakkers erin en twee maanden later weer doorverkopen.
Maar voorlopig ga ik eerste even goed Spaans leren. Die bouwvakkers moet ik wel kunnen verstaan..
Heb jij een bijbaantje naast je ‘echte’ baan?
Wil je meer lezen?
Interessante optie. 1. Goed Spaans spreken is een must.
2. Het lijkt me handig en verstandig om enige kennis te hebben van renoveren/ verbouwen, al was het alleen om in de gaten te houden of de renovatie wel goed gaat.
De zgn. Meistro’s ( alles valt in Chili onder die naam (loodgieters elektriciens metselaar enz) vind ik in Chili nou niet echt bekwaam en garantie tot aan de deur.
Waterlekkage na bouw…. Nog niet opgelost en elke keer weer betalen als ze komen…..dus kijk uit.
Ik ben zelf geen expert, maar heb ooit wel mijn eigen badkamer en toilet volledig zelf gedaan en ik durf te beweren dat ik veel dingen beter doe dan die zgn Chileense meistro’s.
Elektra wordt hier ook gewoon in elkaar gedraaid en met een beetje isolerende tapen afgeplakt.
Groet Robbert
Ja, we hebben hier ook al wat interessante ervaringen met klusjesmannen gehad. (Ver)bouwen is een beetje mijn hobby geweest in NL. We hebben altijd klushuizen gehad en daarin alles zelf gedaan. Het opknappen van een huis hier, zou vooral bestaan uit tegelwerk, keuken en badkamer. Dus dat is te overzien. Maar eerst de taal en plaatselijke cultuur nog beter leren kennen..