X

Emigreren: wat zijn de fiscale gevolgen?

4 min leestijd

Nu onze plannen voor emigreren concreter worden, is er nog veel uitzoekwerk te doen. Deze week hebben we een bezoek gebracht aan onze belastingadviseur. En dan blijkt dat een paar jaartjes naar het buitenland verhuizen, zorgt voor heel wat veranderingen. Dat biedt nieuwe inzichten en kansen.

Eigen huis met tuin

Fiscaal verandert er voor het eigen huis het een en ander. Allereerst verhuist het huis van box 1 naar box 3. Een deel van de WOZ-waarde wordt dan gerekend als vermogen en daar mag de hypotheek van worden afgetrokken. Omdat ons huis op erfpachtgrond staat kunnen we nog een extra percentage in mindering brengen. Het bedrag dat overblijft is belastbaar vermogen waarover een fictief rendement van 1,2% wordt geheven. De gewone vermogensrendementsheffing dus.

Na emigreren blijft een huis fiscaal gezien dus altijd belast in het land waar het staat, ook al verhuist de eigenaar naar het buitenland.

Een eigen bedrijf

Mevrouw DBM heeft haar eigen bedrijf. Nu was ik in de veronderstelling dat een Nederlands bedrijf dat haar activiteiten voornamelijk verricht voor Nederlandse klanten en actief is op de Nederlandse markt, ook in Nederland belastingplichtig is. Maar dat is dus niet zo. Het gaat om het land van vestiging. Dat is het land waar het werk wordt verricht en dan maakt het niet uit waar de klanten wonen. En eigenlijk is dat ook logisch.

In ons geval betekent het dat er een einde komt aan de Nederlandse inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Nu gaan we op zoek naar informatie over het inschrijven van een bedrijfje in Suriname. We zijn trouwens wel positief verrast over de behulpzaamheid en service van de belastingdienst. Zij helpen ons goed op weg en boden aan om wat zaken voor ons uit te zoeken en dan terug te bellen. Zo kan het gelukkig ook.

Spaargeld enzo

Ik dacht altijd dat je spaargeld en aandelen achterblijven in het land van herkomst. Dat is niet het geval. De spaarcenten verhuizen dus mee. Dat betekent ook dat de oer-Hollandse vermogensrendementsheffing komt te vervallen. En daar had ik nog niet over nagedacht. Gelukkig valt de schade mee. Want ook Suriname kent een soort vermogensbelasting en deze ligt wat lager dan in Nederland. We ruilen de Nederlandse vrijstelling van €30.000,- en een tarief van 1,2% in voor een tarief van 0,3% zonder vrijstelling. Helaas voor alle boekhouders: er volgt geen toelichting hoeveel we meer of minder gaan betalen 😉

Nu is het geen geheim dat we al jaren een tevreden klant zijn van Meesman. Hier wordt dividendbelasting ingehouden en die mag jaarlijks worden teruggevraagd bij de belastingaangifte. Ook in het buitenland wonende Nederlandse beleggers mogen die dividendbelasting terug vragen.

Nieuwe inzichten rond emigreren

Het zit belastingtechnisch allemaal toch iets anders in elkaar dan ik had aangenomen. Zo zie je maar dat het bij dit soort stappen verstandig is om deskundig advies in te winnen. Nu zijn er in ons geval geen problemen ontstaan die tot vertraging of een verandering van de plannen gaan leiden.

Het heeft wel tot wat nieuwe inzichten geleid. Je bent belastingplichtig in het land waar je officieel bent ingeschreven. Wanneer je langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft dan is het de bedoeling dat je je uitschrijft uit Nederland. Daarmee vervalt dus de Nederlandse belastingplicht. Maar wanneer je je vervolgens niet in een ander land inschrijft, leef je dus officieel belastingvrij. Tenzij je nog een huis, uitkering/pensioen of ander inkomen uit Nederland hebt.

Er zijn heel wat (met name Aziatische) landen waar het voor buitenlanders een stuk minder eenvoudig is om zich in te schrijven. Veel pensionado’s en digital nomads kiezen er voor om dan met een toeristenvisum te reizen en een paar keer per jaar het land te verlaten. Deze groepen leven dus belastingvrij.

Het heeft overigens ook nadelen om te emigreren en dan nergens officieel ingeschreven te staan. Jezelf verzekeren voor ziektekosten is dan een stuk duurder, maar niet onmogelijk.

We zijn weer een stapje verder.

Wil je meer lezen?

de Budgetman:

Lees berichten (5)

  • Leuk interessant artikel! Ik wist de meeste van deze dingen zelf ook niet, dus leuk om weer wat nieuws te weten te komen. Succes met de volgende stappen!

    • Ik weet niet bij welke belastingadviseur je geweest bent, maar het verhaal over inschrijving is feitelijk onjuist. Eigenlijk wordt altijd gekeken naar feitelijke omstandigheden bij bepaling van het woonland (waar heb je je krantenabo, waar zit je bij de sportclub, etc.). Dit kan natuurlijk wel eens discutabel zijn.

      Ook zou het bedrijf van je vrouw best nog in NL belastingplichtig kunnen blijven. Welliswaar niet voor de IB/VPB, maar wel voor de BTW.

      Tot slot hoeft het niet zo te zijn dat pensioen of een inkomen uit NL ook per sé hier belast is (zie bijvoorbeeld het bedrijf van je vrouw).

      • Wanneer het over de inschrijving in Suriname gaat, ben ik er vrij zeker van dat dit verplicht is. We willen er nl ook gebruik maken van de voorzieningen zoals onderwijs. Uitschrijven uit Nederland is ook verplicht wanneer je langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Natuurlijk is het mogelijk om ingeschreven te blijven wanneer je ongeveer, of iets langer dan die 8 maanden weg gaat. Maar in ons geval is het overduidelijk dat we meerdere jaren niet in Nederland zijn.
        Aangezien het bedrijf van mijn vrouw in de kleine ondernemersregeling valt, is er geen BTW verplichting. We moeten nog wel even uitzoeken of het nodig is om hier uit te schrijven uit de Kamer van Koophandel en wat de gevolgen daarvan zijn. Heb je daar ervaring mee?