Financieel overzicht van de tweede helft van 2020

4 min leestijd

Ieder halfjaar schrijf ik een saai stukje over onze financiën. Ik deel twee keer per jaar wat cijfers over ons spaargeld, de overwaarde van ons huis en de stand van onze beleggingsportefeuille. Dit keer geef ik een overzicht van de tweede helft van 2020. De tweede helft van het jaar is altijd wat minder spannend, omdat ik bij het berekenen van de overwaarde van ons huis reken met de WOZ-waarde van onze woning. En die is in de tweede helft van 2020 niet veranderd. Met beleggen hebben we de afgelopen zes maanden wel mooie resultaten behaald.

Financieel overzicht van de tweede helft van 2020 #vermogen #sparen #geld #DeBudgetman

De opbouw van onze financiën

De financiën bestaan hier in huis uit drie delen: geld dat vastzit in bakstenen, geld dat op een spaarrekening staat en geld dat in indexfondsen zit. Meer potjes hebben we niet. Omdat ik nog steeds niet de behoefte voel om exacte bedragen te delen met de rest van de wereld, zet ik deze bedragen om in percentages van het totaal. We zijn hier dus altijd 100% waard 😉

Hieronder vind je een korte toelichting per onderdeel.

Eigen huis & hypotheek

Zoals ik in het eerste halfjaaroverzicht van 2020 heb toegelicht, is onze hypotheek vorig jaar verbouwd. We hebben nu een volledig aflossingsvrije hypotheek met een rente van 1,3% en een rentevaste periode van 10 jaar.

Zoals in veel Nederlandse huishoudens het geval is, bepaalt de overwaarde van ons huis het grootste deel van ons vermogen. De overwaarde in procenten bereken ik met de volgende formule:

(WOZ waarde – hypotheekschuld)/hypotheekschuld x 100%

In ons geval komt daar een percentage uit van meer dan 100%. Het betekent dat de overwaarde hoger is dan de hypotheekschuld. De overwaarde is 113% van de nog uitstaande hypotheek.

Sparen

Nadat we in 2020 de zes maanden enthousiast hebben doorgespaard, hebben we voor de tweede helft van 2020 gekozen voor een andere bestemming van ons spaargeld. Daar heb ik in een eerder artikel al iets over geschreven. De buffer is groot genoeg, dus ons spaarsaldo groeit niet verder.

Onze spaarquote is wel iets gestegen als gevolg van een CAO-loonverhoging. Die steeg met 1% naar 43%. De spaarquote stijgt in 2021 wel wat verder, omdat we een aantal kosten jaarlijks gaan betalen. Maar dat volgt over een halfjaar.

Beleggen

Het was een interessant jaar om te beleggen. De dip op de beurs zorgde voor de komst van veel nieuwe beleggers. En zij hebben tot nu toe mooie rendementen behaald. Maar ook voor degenen die al langer beleggen, was 2020 een goed jaar. Zolang je de verleiding hebt weerstaan om ergens in maart te verkopen. Alle verliezen zijn weggewerkt en wanneer je breed gespreid belegt, dan heb je een mooi rendement behaald.
Dat is ook hier het geval. De tweede helft van 2020 maakte alle verliezen van de eerste zes maanden weer goed.

De cijfers van de tweede helft van 2020

Nou daar komt ‘ie: in totaal is ons vermogen in de laatste zes maanden met 3,7% gegroeid. Dat is weer eens wat anders dan de stijging van 27% in het eerste halfjaar. Maar dat werd veroorzaakt door de waanzinnige stijging van onze WOZ waarde.

Hier volgen de cijfers per onderdeel:

Percentage van het totaalStijging t.o.v. van eerste halfjaar
Overwaarde woning69%0%
Sparen13%2%
Beleggen18%22%
tweede helft van 2020 #DeBudgetman

Ik heb het beloofd: heel spannend is het allemaal niet. Maar het zijn cijfers waar we erg tevreden over zijn. En nu afwachten hoe de WOZ gekkigheid over een paar weken de boel weer op zijn kop zet. Dat volgt over 6 maanden.

Hoe zagen de financiën er in de tweede helft van 2020 voor jou uit?

Wil je meer lezen?

2 gedachten over “Financieel overzicht van de tweede helft van 2020”

  1. Onze spaarquote is wel iets gestegen als gevolg van een CAO-loonverhoging. Die steeg van 1% naar 43%.

    Van 1 naar 43%?

    Mooie resultaten voor dit jaar, complimenten

    Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.