Het salarisstrookje van januari en de koopkracht in 2021

4 min leestijd

Waarschijnlijk heb jij ook je eerste salarisstrookje van dit jaar ontvangen. En wanneer je net als ik ook loonslaaf werknemer bent, dan heb je misschien ook iets meer salaris gekregen. Ons hogere netto loon is het gevolg van enkele veranderingen in de belasting. Maar laten we ons nog niet rijk rekenen: het is nog helemaal niet zeker dat onze koopkracht in 2021 er ook echt op vooruit gaat.

Het salarisstrookje van januari en de koopkracht in 2021 #geld #uitgaven #DeBudgetman

Belastingtarieven aangepast

De veranderingen in de belastingtarieven zijn beperkt gebleven tot het verlagen van de eerste schijf en het verhogen van enkele heffingskortingen. De eerste schijf van de inkomstenbelasting is nu 37,10% en dat was 37,35%.

Verder zijn de algemene heffingskorting en de arbeidskorting verhoogd. Een overzicht van alle relevante fiscale veranderingen lees je in dit artikel.

Deze aanpassingen hebben vooral voordelen voor de lage- en middeninkomens.

Hoeveel is jouw inkomen gestegen?

Huishoudens met een modaal inkomen, dat is een salaris tot €35.000,- bruto, gaan er zo’n 2% op vooruit. De stijging neemt af naarmate je meer verdient. Ligt je inkomen op 3x modaal, dan blijft een plus over van ongeveer 1%.
De regeling heeft dus een nivellerend effect.

In mijn geval ben ik er netto €79,95 op vooruit gegaan. Toelichting: als ambtenaar heb ik de mogelijkheid om mijn vakantiegeld en eindejaarsuitkering (Individueel Keuze Budget) maandelijks te laten uitkeren. Deze toelagen stijgen mee. De net geen €80,- verhoging bestaat dus voor een deel ook uit mijn verhoogde IKB.

Natuurlijk betekent dit niet dat we ook echt €80,- meer kunnen besteden. De inflatie voor 2021 wordt geschat op 1,4% (bron: CPB). En er zijn allerlei onzekerheden die je persoonlijke koopkracht in 2021 sterk beïnvloeden.

De koopkracht in 2021

Koopkracht is een cijfer dat aangeeft hoeveel producten je van jouw inkomen kunt kopen. Het cijfer geeft aan of je bestedingsruimte groter of kleiner wordt ten opzichte van de voorgaande periode. In dit artikel lees je een uitgebreide uitleg.

Het gaat dus niet om meer geld ontvangen, maar om meer geld kunnen besteden. In mijn geval betekent het dat wanneer mijn totale kosten ook stijgen met €79,95, mijn koopkracht niet toeneemt. Meer geld in je portemonnee betekent dus nog geen stijging van je koopkracht in 2021. Wat zijn enkele zaken die van invloed zijn op je persoonlijke koopkracht?

Vaste lasten

Ieder jaar betaal je aan de gemeente een afvalstoffenheffing en huiseigenaren betalen nog onroerendezaakbelasting (ozb). Omdat veel gemeenten het momenteel financieel zwaar hebben, verhogen velen de heffingen en ozb. Het Nibud verwacht dat veel huishoudens met hogere vaste lasten te maken krijgen.

Pensioenpremie

Als ambtenaar bouw ik pensioen op bij het ABP. De grootste pensioenboer van Nederland heeft het zwaar en daarom is de pensioenpremie ook stevig verhoogd. Collega-blogger Geldnerd besteedt uitgebreid aandacht aan de alsmaar stijgende premies. Omdat de meeste pensioenfondsen er financieel niet zo goed voor staan, zal een deel van ons gestegen netto inkomen in de pensioenpot verdwijnen.

Gelukkig is er niet alleen maar slecht nieuws.

Dalende prijzen?

De inflatie wordt ook voor een belangrijk deel veroorzaakt door prijsstijgingen en -dalingen. In dat opzicht is het ook een beetje gekke tijd: winkelstraten vol met dichte winkels, gevuld met kleding en andere seizoenartikelen. Het is de vraag wat winkeliers gaan doen: de prijzen verlagen om van de voorraad af te komen, of de prijzen verhogen omdat we na weken van sluiting graag willen shoppen. Prijsstijgingen zorgen dan voor een hogere inflatie.

Vorig jaar zijn de prijzen voor kleding overigens niet gestegen, maar de horeca verhoogde haar prijzen met 2,7%. En dat was duidelijk meer dan de inflatie van 1,3% (bron: CBS).

Vakantie?

Huishoudens gebruiken ongeveer de helft van hun inkomen om de vaste lasten te betalen. Die kosten liggen vaak vast. In deze tijd hebben de beperkingen zoals de Lock-down een grote invloed op onze overige uitgaven. We willen wel uit eten, maar mogen niet. Of misschien heb je vorig jaar een vakantie geboekt die niet doorging en ligt er nu nog een voucher klaar waarmee je opnieuw een vakantie mag uitkiezen. In dat geval heb je dus al voor je vakantie betaald en houd je dit jaar een deel van je vakantiegeld over.

Dit soort situaties hebben allemaal invloed op onze persoonlijke koopkracht in 2021. Of jij dus ook echt iets overhoudt van je loonstijging in januari is van veel persoonlijke factoren afhankelijk.

Verwacht jij dat je persoonlijke koopkracht in 2021 stijgt?

Wil je meer lezen?

3 gedachten over “Het salarisstrookje van januari en de koopkracht in 2021”

 1. Tja, het is heel simpel, met een ABP pensioen ga je er jaar op jaar op achteruit. AOW zorgde voor 13 per maand meer. Maar de adder onder het gras is dat met in mijn geval drie inkomens, ABP, AOW en een verplichte uitkering aan mijzelf vanaf de stamrecht weet ik pas na belastingaanslag, eventueel na aangifte hoeveel ik moet betalen.
  Gelukkig zit huis nog niet in box 3, maar dat het zover komt is zeker.
  Zorgkosten plus 6% en vergoeding is naadje op alle extra kosten die niet verzekerd zijn, zoals mondhygieniste, meer supplementen. Deze kosten heb je echt nodig naarmate je langer adem haalt.

  Beantwoorden
  • Ja, de huishoudens met pensioen gaan er ook dit jaar niet op vooruit. Wat vervelend voor je dat je tot je aanslag moet wachten om te weten hoe je financiën er dit jaar uit zien.

   Beantwoorden
 2. Ik las al ergens dat de gemeentebelastingen met 4% stijgen dankzij corona, dus het is inderdaad nog maar de vraag of we echt extra geld overhouden….

  Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.