6 fouten bij het boeken van vliegtickets die onnodig geld kosten

4 min leestijd

Iedereen die vliegtickets boekt wil deze graag tegen het voordeligste kopen. En vaak besteden we best wat tijd om een goede deal te vinden. Toch komen we er na het boeken soms achter dat de prijzen nóg verder zijn gedaald. In het verleden was het advies om last-minute te boeken; dat geldt al lang niet meer. Soms zijn de last-minute prijzen juist hoger. De tips en trucs voor het voordelig boeken van tickets veranderen ook steeds, want de afspraken die de luchtvaartmaatschappijen hanteren veranderen ook voortdurend. Om te voorkomen dat je teveel geld voor je vliegtickets betaalt moet je proberen om de volgende fouten te vermijden.

6 fouten bij het boeken van vliegtickets die onnodig geld kosten #DeBudgetman

1. Te vroeg of te laat boeken

Het is niet altijd waar dat je tegen de laagste tarieven boekt door heel vroeg tickets te kopen. Hoewel dit bij sommige low-cost luchtvaartmaatschappijen en op populaire routes nog wel het geval is, geldt het zeker niet voor ieder ticket. Je kunt gewone lijnvluchten vaak al bijna een jaar van tevoren boeken, maar dit kost je onnodig geld. De eerste maanden prijst een luchtvaartmaatschappij de tickets voor reguliere prijzen.

Wacht ook niet tot het allerlaatste moment. In de laatste twee weken voor vertrek stijgen de prijzen vaak.

Wanneer is dan de beste tijd om te boeken? Dat hangt onder andere van de bestemming af. Skyscanner heeft een mooie tool ontwikkeld waarbij je op basis van vertrek en eindbestemming een overzicht krijgt in welke weken je het beste kunt boeken. Wanneer je ruim van tevoren weet wat je bestemming wordt, dan is het verstandig om de prijzen te volgen. Je ontvangt dan een berichtje wanneer de prijzen van je ticket zijn aangepast. Je kunt dit instellen via Google Flights maar ook Skyscanner heeft op haar zoekpagina ook een knop voor het instellen van zo’n prijsalarm.

2. Direct tegen het laagste tarief boeken

Er zit een verschil tussen het laagste tarief en het voordeligste tarief. Voor het laagste tarief krijg je het goedkoopste ticket met de minste opties. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen moet inmiddels al worden bijbetaald voor gewone handbagage. Bedenk dus voor het boeken wat je precies wilt. In een aantal gevallen is een iets duurder ticket uiteindelijk goedkoper, omdat er dan gratis bagage mee kan of je meer flexibiliteit hebt in het aanbrengen van wijzigingen in je reisdata.

3. In het weekend vliegen

In het weekend reizen lijkt voordelig. Je kunt je vakantie nog een paar dagen verlengen zonder dat het vrije dagen kost. Vliegen is dan wel wat minder aantrekkelijk. Er zijn veel minder scherpe tarieven voor tickets te vinden wanneer je in het weekend reist. Soms kan het niet anders en ben je aan deze dagen gebonden. Maar wanneer je wat flexibeler bent in je reisschema, probeer de weekenden dan te vermijden.

4. Vasthouden aan een specifieke vertrekdatum

Wanneer je vasthoudt aan een specifieke datum voor vertrek en thuiskomst, dan leidt dit tot een hogere ticketprijs. Een gebrek aan flexibiliteit kost geld. Vluchten die op donderdag of vrijdag vertrekken zijn tot 10% goedkoper, terwijl een vlucht op zondag het duurst is.

5. De vroege ochtendvlucht vermijden

Veel reizigers willen wel ’s ochtends vertrekken, maar ook weer niet te vroeg. Het gevolg is dat tickets met vertrektijd vanaf 8 uur duurder zijn dan de vluchten die voor die tijd vertrekken. Voor een ticket met de laagste prijs loont het de moeite om naar vroege vluchten te zoeken.

Vroeg vliegen heeft nog meer voordelen. Het is rustiger op de luchthaven, dus het inchecken met alle bijbehorende ellende zal iets gemakkelijker verlopen. De kans op vertragingen is kleiner, omdat je met een van de eerste vluchten van die dag vertrekt en het luchtruim nog niet zo druk bezet is.

6. Budget luchtvaartmaatschappijen vergeten

De prijsvechters zijn de afgelopen jaren uitgegroeid tot een serieus alternatief voor vluchten binnen Europa. Voor het zoeken naar tickets maak ik graag gebruik van lowcostairlines.nl Zet voor het zoeken even het vinkje uit bij ‘Vergelijk met Vliegtickets.nl.’ Zo krijg je een mooi overzicht van de budget maatschappijen die naar jouw gewenste bestemming vliegen. Over het algemeen moet je de vliegtickets boeken op de site van de maatschappij zelf. Vanwege de lage marges worden deze vluchten niet aangeboden door tussenpartijen.

Meer lezen?

1 gedachte over “6 fouten bij het boeken van vliegtickets die onnodig geld kosten”

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.