Het leven is voor veel Nederlandse huishoudens de laatste tijd nogal duur geworden. De inflatie heeft gezorgd voor snel stijgende prijzen voor ongeveer alles in huis. De lonen stijgen momenteel ook snel, maar veel gezinnen blijken toch problemen te hebben om rond te komen. En geldproblemen hebben een enorme impact op een huishouden. Het is daarom belangrijk om dit soort problemen zo veel mogelijk te voorkomen en, als ze zich voordoen, snel aan te pakken. In dit artikel lees je wat de gevolgen kunnen zijn van aanhoudende geldproblemen in een huishouden. En tot slot vond ik nog wat tips om geldzorgen te voorkomen en op te lossen.
Gevolgen van geldproblemen
Geldproblemen kunnen leiden tot verschillende gevolgen. Hieronder staan de belangrijkste:
Stress en spanningen: Als er geldproblemen zijn, kan dit zorgen voor veel stress en spanningen in een huishouden. Mensen maken zich zorgen over de rekeningen die betaald moeten worden en de schulden die oplopen. Dit kan leiden tot slaapproblemen, vermoeidheid en lichamelijke klachten.
Relatieproblemen: Geldproblemen kunnen ook leiden tot relatieproblemen. Er ontstaat ruzie over wie de schuld heeft van de financiële problemen, of over wie het geld beheert. Ook kan het zijn dat er geen geld meer is om samen leuke dingen te doen en te ontspannen, waardoor de relatie onder druk komt te staan.
Schulden: Als er geldproblemen zijn, is er een risico dat er schulden ontstaan. Mensen gaan bijvoorbeeld rood staan op hun bankrekening, lenen geld bij vrienden of familie, of sluiten een lening af. Als de schulden te hoog oplopen, kan dit leiden tot problematische schulden.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen met schulden anders gaan denken. Zij richten zich meer op de korte termijn, maar houden zich vooral bezig met de vraag hoe zij vandaag weer kunnen rondkomen. Verder bestaat de kans op tunnelvisie: alle aandacht gaat uit naar de geldzorgen. Daardoor krijgen andere belangrijke onderwerpen zoals gezondheid, het gezin op het werk onvoldoende aandacht.
Tips om problemen met geld te voorkomen
Hieronder volgen wat tips die je helpen om financiële problemen te voorkomen.
Maak een begroting: Maak een overzicht van alle inkomsten en uitgaven van het huishouden. Zo krijg je inzicht in waar het geld naartoe gaat en kun je eventuele besparingen doorvoeren. Hier lees je hoe je zo’n maandbudget kunt opstellen.
Collega-blogger Geldnerd heeft een heel mooie en uitgebreide financiële administratie opgezet. Deze kan gratis worden gedownload en gebruikt.
Houd je aan je budget: Stel een budget op en houd je hieraan. Maak keuzes en geef alleen geld uit aan zaken die echt nodig zijn.
Spaar elke maand: Zorg ervoor dat je elke maand een bedrag opzij zet voor onvoorziene uitgaven en (wanneer mogelijk) voor leuke dingen. Hoe laag je inkomen ook is, probeer altijd een gedeelte opzij te leggen. Zo voorkom je dat je in de problemen komt als er onverwachte uitgaven zijn.
Maak afspraken: Bespreek met elkaar wie welke verantwoordelijkheden heeft als het gaat om de financiën. Maak ook afspraken over grote uitgaven, bijvoorbeeld boven een bepaald bedrag.
Tips om geldproblemen op te lossen
Bovenstaande tips helpen om problemen met geld en schulden te voorkomen. Maar op welke manier kun je schulden aanpakken? Hier volgen ook daarover nog een paar tips.
Maak een overzicht van alle schulden: Maak een overzicht van alle schulden en zet deze op volgorde van hoogte van het bedrag en de rente die je betaalt.
Zoek hulp: Schakel hulp in als je er zelf niet meer uitkomt. Bijvoorbeeld via de gemeente, de bank, een budgetcoach of schuldhulpverlening. Ik heb eerder een artikel over de schuldhulpverlening geschreven en die vind je hier. Wanneer je niet met met een beetje hulp niet meer zelfstandig uit de schulden kunt komen, dan kennen we in Nederland ook nog de schuldsanering. Meer info daarover lees je hier.
Maak een afbetalingsplan: Maak een afbetalingsplan voor de schulden en houd je hier strikt aan. Zo voorkom je verdere problemen doordat schulden nog meer oplopen.
Op de site van het Nibud vind je nog veel meer praktische informatie die je verder kan helpen. En er is ook heel wat online hulp beschikbaar wanneer je met financiële problemen te maken hebt.
Wil je meer lezen?