Weer wat besparingen in het huishouden

4 min leestijd

Met enige regelmaat maak ik ‘een rondje’ langs alle uitgaven die wij hier thuis doen. En iedere keer merk ik dat er wel wat besparingen in het huishouden te vinden zijn. Zeker in deze tijd waarin de hoge inflatie zorgt dat prijzen maandelijks stijgen. Nu valt met drie opgroeiende kids de hoeveelheid boterhammen niet echt te beïnvloeden. De boodschappen worden dus vooral duurder. Maar bij het periodieke rondje langs de uitgaven heb ik ook deze keer toch weer wat besparingen weten te vinden.

Weer wat besparingen in het huishouden #geldbesparen #besparen #DeBudgetman

Internet, tv en telefoon

Om maar direct met de deur in huis te vallen: we hebben een nieuwe internetprovider. Dit is echt een van onze grootste besparingen in het huishouden van de afgelopen periode.

We waren hier altijd luie trouwe klanten van Ziggo. Want: internet kwam via de kabel binnen, alles zat in een pakketje (en het was natuurlijk de enige manier om Formule 1 te kijken). Maar tijden veranderen zeg maar. De kabel leverde toch niet altijd de beloofde stabiliteit en snelheid, TV kijken veranderde in Netflixen en Formule 1 via Viaplay is wat mij betreft geen succes. En daarmee werd het tijd om over te stappen.

Ik hou van simpel. Dus zodra er roze glasvezelkabels in de straat lagen, ben ik op zoek gegaan naar een mooie aanbieding. En internet afsluiten via T-Mobile is heel vlot verlopen. Ik blijf me wel altijd verbazen over de hoeveelheid mannetjes die allemaal moeten langskomen voordat je uiteindelijk een nieuw kastje aan de muur hebt hangen. Maar over het resultaat ben ik echt tevreden. De internetverbinding voldoet ruim aan de beloofde snelheden. En verder heb ik het tv abonnement en de telefoon de deur uit gedaan.

Het tv abonnement heb ik vervangen door een Chromecast met Google TV. Daarop draaien alle abonnementen vrolijk in de verschillende appjes.

Wat heeft het opgeleverd? Naast sneller en stabieler internet ook nog zo’n kleine €40 per maand. Bij Ziggo waren de maandelijkse kosten opgelopen naar bijna €70. Nu betalen we €30,- per maand. Officieel moet daar nog wel een F1 abonnementje bij, maar daar kom ik zo nog op terug.

Nog wat kleine besparingen in het huishouden

Het vertrek van het tv abonnement leidde overigens wel direct tot een verlanglijstje aan andere abonnementen. Want: ‘de hele klas’ heeft Disney + en wij niet. We houden onze pubers tegenwoordig niet meer tevreden met alleen NPO start…

Maar ik denk dat we een aardig compromis hebben gevonden. We hebben nu twee abonnementen en zodra er een nieuwe bij komt, dan moet een van de oude weg. Op dit moment kijken we Netflix en Amazon Prime en ik ben benieuwd wanneer we weer gaan overstappen.
Nu heb ik eigenlijk een beetje hekel aan abonnementen. Eerder heb ik het al ‘duur gemak’ genoemd. Maar sommige abonnementen zijn gewoon het gevolg van nieuwe techniek en veranderende gewoonten. Wist je dat een gemiddeld huishouden momenteel vijf tot vijftien abonnementen heeft (bron: Nibud)? Daarom kan het geen kwaad om af en toe alle huishoudelijke uitgaven eens te controleren.

Nog een andere kleine besparing is de keuze om dit Formule 1 seizoen niet via de Nederlandse aanbieder te kijken. Ik vind het aanbod van Viaplay gewoon niet interessant (op F1 na) en al helemaal niet in verhouding tot de kosten. De Bundesliga kijk ik niet, dameshockey eigenlijk ook niet en darten vind ik alleen leuk wanneer ik met een biertje in de hand zelf een pijltje kan gooien. Maar het geheel mag tegenwoordig toch gewoon €16,- per maand kosten.
En daar komt ook nog een klein beetje irritatie bij van het vorige F1 seizoen. We waren vorig jaar lekker in Indonesië op vakantie met ons gezin. En op de avond van de race kom ik erachter dat Viaplay in dat werelddeel geen uitzendrechten heeft (geoblocking). Daar zat ik dan: voeten in het witte zand, met een abonnement van €16 en geen F1 kunnen kijken. Daar word ik dus vrij snel chagrijnig van.

De oplossing is een F1 TV abonnement geworden (weer een abonnement). Kosten: ongeveer €4 per maand (aanbieding) en zonder geoblocking.

Kijk jij regelmatig naar je maandelijkse uitgaven?

Wil je meer lezen?

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.