Geld besparen op de autokosten

4 min leestijd

De auto blijft in veel huishoudens een stevige kostenpost. Of je nu een eigen auto hebt of er een least, het kost al snel een paar honderd euro per maand. Hier thuis hebben we een tweedehandsje voor de deur staan met een kleine twee ton op de teller. Het is een Japans ding, dus die houdt het nog wel een paar kilometer vol. Toch probeer ik van tijd tot tijd de autokosten op een rijtje te zetten om te kijken of ik nog ergens wat kan besparen.

Geld besparen op de autokosten #geldbesparen #besparen #DeBudgetman

Onze autokosten op een rijtje

In het kort komen onze maandelijkse autokosten hier op neer:

Wegenbelasting€68,-
Verzekering€23,-
Brandstof€70,-
Onderhoud€10,-
Afschrijving€45,-

Dat brengt de totale kosten op € 216,- per maand. Even wat toelichting bij deze cijfers:
De wegenbelasting is zoals gebruikelijk gebaseerd op het type en gewicht van de auto en de plaats waar we wonen. Daarmee zijn deze kosten niet beïnvloedbaar (tenzij we een kleinere auto kopen).
Onze autoverzekering betreft een WA plus beperkt casco, met de maximale no-claimkorting. Deze autokosten hou ik geregeld in de gaten en ik stap meestal na een jaar of twee over naar een andere aanbieder. De kosten zijn wel te beïnvloeden, maar wanneer je regelmatig overstapt dan valt hier niet veel meer te besparen.

De brandstofkosten zijn natuurlijk sterk afhankelijk van het autogebruik. En dan bedoel ik niet alleen de hoeveelheid kilometers. De manier waarop je met een auto rijdt bepaalt ook voor een deel het brandstofverbruik. Rustig optrekken en rijden zorgt dat je niet als eerste bij het volgende verkeerslicht staat te wachten, maar leidt ook tot zuiniger rijden. Nu ben ik niet bepaald het type dat met een baksteen onder het gaspedaal rijdt, maar in de stad levert snel optrekken echt geen enkele tijdswinst op.

Het bedrag voor onderhoud is gebaseerd op de laatste rekening van de garage. Een keer per jaar wordt de auto gekeurd en eigenlijk is er dan niets aan de hand (koop dus een Toyota 😉 ). De laatste jaren zijn de onderhoudskosten zo’n €100-€150 per jaar.

En voor de afschrijving heb ik gerekend met het bedrag dat we hebben bijbetaald bij de aankoop van onze huidige auto. Dat bedrag heb ik gedeeld door het aantal jaren dat we met onze vorige auto hebben gereden (12 jaar). Van die rekenmethode valt natuurlijk van alles te zeggen, maar vooraf weet ik niet hoe lang ik een auto gebruik. Deze kosten stijgen fors zodra we besluiten om een andere auto aan te schaffen.

Manieren om op de kosten te besparen

Veel autokosten liggen dus vast en zijn niet of nauwelijks te beïnvloeden. Toch zijn er met wat creativiteit wel mogelijkheden om te besparen. Die mogelijkheden passen misschien niet in ieder huishouden, maar sommigen zijn misschien het overwegen waard.

Auto delen

Je kunt je auto bijvoorbeeld delen. Dat kan op verschillende manieren. Wanneer je structureel carpoolt dan is het redelijk wanneer ook de vaste kosten worden verdeeld. Maar de eigen auto kan ook worden aangemeld voor autodelen. Het delen van je auto heeft nog een paar voor- en nadelen. En dat lees je in dit artikel.

Goedkoper tanken

De maandelijkse brandstofkosten zijn onder andere afhankelijk van de literprijs aan de pomp. Toch zijn er manieren om te besparen op deze kosten. Zakelijke rijders hebben de mogelijkheid om korting te krijgen via een van de diverse aanbieders van bijvoorbeeld een zakelijke tankpas. Naast een maandelijks overzicht van de brandstofkosten wordt er ook wat korting gegeven.

Voor particuliere rijders is het handig om online te kijken wat de brandstofprijs is bij de verschillende benzinestations in de buurt. Meestal is er wel een zgn. ‘witte pomp’ en het scheelt al snel €0,15 per liter. Er zijn ook wel collectieven die korting aanbieden. Een daarvan is bijvoorbeeld United Consumers.

Een lager brandstofverbruik

Ook het brandstofverbruik is vrij eenvoudig te verlagen. Zoals al eerder genoemd, helpt het wanneer je rustig rijdt. En in de praktijk blijken veel automobilisten bijvoorbeeld met een te lage bandenspanning te rijden. De juisten spanning kan tot 5% brandstof besparen (bron: klimaatplein).

Maar de meeste brandstof bespaar je toch met de fiets 😉
Voor veel korte ritjes is de auto niet echt noodzakelijk.

Kijk jij weleens kritisch naar je autokosten?

Wil je meer lezen?

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.