Gratis €25.000,- verdienen? Blijf in je koophuis wonen

4 min leestijd

De gemiddelde koopwoning zal in 2021 ongeveer €25.000,- duurder zijn dan vorig jaar. Die prijsstijging is gebaseerd op de aanname dat de prijzen dit jaar met 5,5% stijgen en in 2021 nog eens met 2,5%. Het is een van de conclusies die economen van de Rabobank trekken in een periodiek onderzoek naar de ontwikkelingen in de woningmarkt. Dat de huizenprijzen nog steeds stijgen is geen nieuws. Maar ook de voorspelde stabilisering blijft nog steeds uit. Het onderzoek bevat nog wat aardige inzichten.

Gratis €25.000 verdienen #woningmarkt #huizen #€25.000 #budget #geld #DeBudgetman

Aantal verkopen is niet gedaald

Het was de verwachting dat het aantal verkochte woningen in 2019 zou afnemen. Die aanname was gebaseerd op het feit dat het aanbod al langere tijd daalt. Wanneer er minder huizen te koop staan is het logisch dat het aantal verkopen ook zal dalen. Dit is vorig jaar niet gebeurd omdat er wat meer nieuwbouwwoningen zijn opgeleverd dan in voorgaande jaren (71.000 en in 2018: 67.000). Het aantal nieuwe woningen is niet genoeg om het tekort op te lossen, maar heeft vorig jaar in ieder geval geleid dat het aantal verkopen is gelijk gebleven. Om het woningtekort op te lossen zijn ongeveer 315.000 huizen nodig.

Sterkere prijsstijging

De stijging van de huizenprijzen in 2019 is gemiddeld 6,2% (bron:CBS). En deze prijsstijging geldt voor zowel bestaande woningen als nieuwbouw. Uiteraard zijn er regionale verschillen. Koploper is Flevoland met een stijging van 9%. Er zijn geen gebieden waar de prijzen stabiel zijn gebleven, of zijn gedaald.

De prijsstijgingen zijn terug te zien in de huidige verkoopprijzen. Die liggen net als vorige kwartalen, weer hoger dan ooit. De gemiddelde verkoopprijs is €308.000,- en dat is €21.000,- meer dan in 2018. Wanneer we die prijsontwikkeling in gedachten houden dan is de verwachte stijging van €25.000,- voor dit jaar niet heel onlogisch.

Ook hier is sprake van grote regionale verschillen. Het prijsverschil tussen de duurste en de goedkoopste provincie is ook verder toegenomen. In Noord-Holland (lees: Amsterdam) blijven de huizenprijzen het hoogst en woningen zijn daar gemiddeld €177.000,- duurder dan in Groningen. Dat blijft de goedkoopste provincie.

Wat zijn de verwachtingen voor dit jaar?

Zoals in de inleiding al staat beschreven is het de verwachting dat huiseigenaren gemiddeld €25.000,- gaan verdienen doordat de woningprijzen verder stijgen. Natuurlijk is dat papieren winst. Maar bij (ver)koop wordt het wel echt geld. Het laat zien dat de huizenmarkt nog steeds in een fase zit waar je niet tegenop kunt sparen. Huurders die sparen voor een koophuis moeten dus eigenlijk maandelijks meer dan €1.000,- opzij zetten om de aankoop van een huis dichterbij te brengen. Wat zijn de verdere verwachtingen voor dit jaar?

Dalende hypotheekrente

De hypotheekrente heeft de grens van 1% doorbroken. En ik heb het dan over een rentevaste periode van 10 jaar. Aangezien de ECB nog geen aanstalten maakt om de kapitaalmarktrente te verhogen, zal de hypotheekrente eerder nog wat dalen dan stijgen. Ook huiseigenaren die 5 jaar of langer geleden hun hypotheekrente lang hebben vastgezet, zullen gebruik willen maken van de lage rentes. Het is de verwachting dat een deel van deze groep zal kiezen om te verhuizen en op die manier boetevrij op lagere maandlasten uit te komen. Het woningaanbod wordt dit jaar voor een deel gevoed door deze groep overstappers.

Stijgende lonen

Het CBS meldde eerder dat de lonen in 2019 met 2,6% zijn gestegen. Het is de grootste stijging in 10 jaar. Meer loon zorgt voor een hogere leencapaciteit en dat zal zorgen voor verder stijgende prijzen. Maar er is nog een factor die van invloed is op de leencapaciteit: het tweede inkomen van een huishouden. In 2020 mag dit inkomen voor 80% worden meegeteld bij het bepalen van de hoogte van de maximale hypotheek. In 2019 telde dit inkomen nog voor 70% mee.

Meer achtergrondinformatie

Er wordt regelmatig geschreven over de ontwikkelingen in de woningmarkt. In dit geval heeft de Rabobank haar kwartaalonderzoek gepubliceerd. Het volledige onderzoek is hier te vinden. Maar het rapport wordt ook samengevat in een kort Youtube-filmpje:

Bron: Rabobank

Wanneer je belangstelling hebt om de ontwikkelingen in de woningmarkt in een overzicht te zien, bekijk dan eens de woningmarktmonitor van het CBS. Zij hebben een soort dashboard ontwikkeld dat inzicht geeft in zes thema’s die invloed uitoefenen op de woningmarkt.

Voor de komende maanden verandert er dus niet veel. De prijsstijging zet door met een gemiddelde waardeontwikkeling van €25.000,- per eigenaar. Maar er komt een keer een eind aan die groei.

Heb jij nog verhuis- of oversluitplannen?

Wil je meer lezen?

9 gedachten over “Gratis €25.000,- verdienen? Blijf in je koophuis wonen”

 1. Net vorig jaar verhuisd! Dus ik blijf zeker lekker zitten waar ik zit! Wel nog bezig met de woning op te knappen, want hij was zwaar verwaarloosd. Daarom was het ook betaalbaarder dan een gewone woning, want dat hypotheekbedrag had ik niet gekregen. En op deze manier kon ik toch mooi weg (zat eerst in een buurt waar het steeds minder prettig werd; wietplantage opgerold, vrouw aangerand). Dus heel blij dat ik weg kon! Nu woon ik in een fijn huis en heb ik een leuke fijne buurt!

  Beantwoorden
 2. Ja, ik heb verhuisplannen (of verkoop plannen) voor iig dit jaar. Mijn huis zal ik dit jaar nog in de verkoop zetten.
  Eind van het jaar zal ik (nu 53) dan ook met vroeg pensioen gaan. Dit door vermogen uit het huis en gespaard vermogen te gebruiken.

  Beantwoorden
 3. Mijn woning is bijna afbetaald. Ik heb wel gekeken of ik iets anders kon kopen, maar de prijzen zijn zo hoog dat ik dat niet wil doen. Ik wil geen nieuwe schuld aangaan. Ik heb daarom mijn huidige woning verbeterd. Overal dubbel glas, geschilderd e.d
  Dat kost ook geld, maar is vele malen goedkoper dan verhuizen

  Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.