Wie zijn die mensen met €1 miljoen op de bank?

4 min leestijd

Het volgen van het financiële nieuws is soms een beetje saai. De beurzen gaan steeds omhoog en de spaarrente omlaag. Dat was ook de strekking van het nieuws van de afgelopen week. Na de eerste koersdalingen als gevolg van het Corona-virus trok ‘de belegger’ deze week de conclusie dat het allemaal wel mee gaat vallen en noteren de beurzen weer nieuwe hoogtepunten. En in navolging van de ABN en ING gaat ook de Rabobank een negatieve spaarrente in rekening brengen. Maar alleen voor spaarders met meer dan €1 miljoen op de bank. Ik vraag me af wie die mensen zijn met €1 miljoen op de bank. Hoeveel mensen zijn dat en wat weten we van de rijkste groep huishoudens?

Wie zijn die mensen met €1 miljoen op de bank? #beleggen #geldbesparen #DeBudgetman

Hoeveel mensen hebben €1 miljoen of meer?

In het bericht waarin de Rabobank de renteverlaging aankondigde werd aangegeven dat de negatieve spaarrente geldt voor 400 particuliere en 6.600 zakelijke klanten. En er werd een belangrijke aanvullende opmerking gemaakt over het soort rekeningen. De negatieve rente geldt niet alleen voor betaal- en spaarrekeningen, maar ook voor beleggingsrekeningen. Wanneer je dus een niet belegd saldo hebt van €1 miljoen of meer, dan betaal je daar een vergoeding over. De negatieve rente bedraagt 0,5%. “Nietsdoen met je miljoen” kost je dus €5.000,- per jaar.

De 6.600 zakelijke rekeninghouders zijn niet zo bijzonder. Ik werk zelf als ambtenaar bij een overheidsorganisatie met een begroting van meer dan €100 miljoen per jaar. Ook daar staat geregeld meer dan een miljoen op de tussenrekening. Alleen al het uitbetalen van de salarissen kost maandelijks miljoenen en ik kan me voorstellen dat dit voor veel meer organisaties geldt. Het wordt interessanter om naar de 400 particulieren te kijken.

Wie zijn die particuliere rekeninghouders?

Uiteraard geeft de Rabobank daar geen verdere informatie over. Maar op de site van de Rabobank wordt wel duidelijk dat het over klanten gaat die gebruikmaken van een aantal soorten spaar- en beleggingsrekeningen. Daar heeft de Rabo vrij veel varianten in. Zo is er Rabo-vermogensparen: een rekening waarbij stichtingen, verenigingen of (particuliere) pensioen BV’s geld sparen tegen een variabele rente. Inleg vanaf €250.000,- tot €10 miljoen.

Ik weet natuurlijk helemaal niet of het grootste deel van de 400 particuliere spaarders een dergelijke spaarrekening heeft. Maar dat lijkt me aannemelijker dan de veronderstelling dat de Rabobank honderden klanten heeft die €1 miljoen op een betaalrekening heeft staan, zonder daar nuttige dingen mee te doen. Meestal spaar je niet zomaar een miljoen bij elkaar. Je mag dus verwachten dat die groep verstandige dingen doet met dat geld en daarom ook een goede reden heeft om het op een rekening te laten staan ondanks die negatieve rente.

Heb je enig idee hoeveel huishoudens een miljoen of meer bezit? Het CBS heeft wat cijfers gepubliceerd.

Aantal miljonairs in Nederland

In 2017 had 1,5% van de huishoudens een vermogen van €1 miljoen of meer. Het gaat dan om 115.000 gezinnen of alleenstaanden.

Even voor de duidelijkheid: het CBS rekent hierbij de waarde van de woning en de hypotheekschuld niet mee. Wanneer ook het vermogen ‘in stenen’ wordt meegerekend, dan is 2,3 procent van de Nederlandse huishoudens miljonair. In dat geval wordt de woningwaarde opgeteld bij het bezit en de hypotheek opgenomen bij de schulden. Het gaat om iets meer dan 176.000 huishoudens.

Gemiddeld hebben miljonairs in Nederland €3 miljoen (daarom kan er rustig €1 miljoen op een rekening bij de Rabobank staan. Je houdt genoeg over om de kosten van de spaarrente te betalen 🙂 ).

En waar leven ze van?

Wat ik opvallend vind is het relatief lage percentage miljonairs dat van zijn of haar vermogen leeft: slechts 13% van deze huishoudens haalt het grootste deel van haar inkomen uit hun vermogen. Bijna de helft leeft van inkomsten uit een eigen onderneming. De meeste miljonairs zijn dus wel vermogend, maar (nog) niet financieel onafhankelijk. Of misschien vinden ze hun eigen bedrijf te leuk om ermee te stoppen.

Ik zou het wel weten: een miljoen is genoeg om rustig van te leven. Je moet het alleen niet te lang op een spaarrekening laten staan 😀 .

Zou jij met een miljoen stoppen met werken?

Wil je meer lezen?

2 gedachten over “Wie zijn die mensen met €1 miljoen op de bank?”

  1. Of ikbket een miljoen zou stoppen met werken… Pff ben pas 35. Van hele dagen op de bank hangen wordt ik niet vrolijk en ken mezelf helaas.. Veel meer dan dat zou ik niet doen.aan de andere kant zou ik de tijd misschien vullen met vrijwilligerswerk oid iig een verplichting, mensen zien etc zonder dat zou ik kluizenaar worden…. ?

    Beantwoorden
    • Ik zou ook zeker niet op de bank gaan zitten. Maar er zijn meer dan genoeg zinvolle dingen te doen met vrije tijd zonder dat het gaat vervelen.

      Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.