Het geluk van belasting betalen

3 min leestijd

De belastingen moeten omlaag. Werken moet weer lonen…(etc).’ Rondom belasting betalen is altijd het nodige te doen. Nu betaal ik persoonlijk liever veel belasting, want dat zou betekenen dat ik veel verdien. Maar hoeveel belasting betalen we eigenlijk en hoe verhoudt zich dit tot de landen om ons heen? Deze week publiceerde het OESO (een club die de economische samenwerking bevorderd) haar jaarlijkse onderzoek naar de belastingdruk in verschillende landen. Het lijstje levert interessante inzichten op. Zelfs iets over geluk…

Het geluk van belasting betalen #belasting #geld #budget #DeBudgetman

De cijfers

Nederland eindigt op de 10e plaats. Hier betalen we €38,80 belasting voor iedere €100,- die we verdienen. En in ruil voor die belasting ontvangen we dan een aantal voorzieningen van de overheid. Het lijstje moet ook vanuit dat perspectief worden bezien. Helemaal onderaan het lijstje staat Mexico. Daar wordt maar 16,1% belasting ingehouden. Maar we hebben het dan over een narco-staat, dus dat is (nog?) niet echt vergelijkbaar met Nederland.

Frankrijk voert de lijst aan. Van iedere €100,- wordt €46,10 aan belasting ingehouden. Dat doet iets met het gevoel van geluk. En dan begrijpen we meteen waarom staken de nationale hobby van Frankrijk is:

hoge belastingdruk + lage wordende voorzieningen = onrust

Weer even terug naar de Nederlandse situatie. De belastingdruk is hier hoger dan het gemeten gemiddelde: dat ligt op 34,3%. Maar daar hebben we dan ook meer sociale voorzieningen voor, of van een hoger niveau, dan veel landen met een vergelijkbare of lagere belastingdruk.

De top 10

Die top 10 is interessant om te bekijken. Dit zijn dus de landen die de hoogste belasting heffen. En het is een herkenbaar lijstje. Alle Scandinavische landen staan erin: zij hebben veel publieke voorzieningen en dat kost wat. Samen met Frankrijk, België, Oostenrijk en Luxemburg vormt Nederland een groep van Noord-Europese landen met vergelijkbare voorzieningen. Dus vanuit dit perspectief bekeken is die 38,8% zo gek nog niet.

Voor de volledigheid, hier is het hele lijstje:

tax-as-percentage-of-gdp-oecd #DeBudgetman

Omdat dit onderzoek al lange tijd jaarlijks wordt gedaan, is er ook data van voorgaande jaren beschikbaar. Daaruit blijkt wel dat de Nederlandse belastingdruk jaarlijks stijgt.

2018201720162000
Nederland38,8%38,7%38,4%36,9%

Daarbij moet worden opgemerkt dat de koopkracht de afgelopen jaren nauwelijks is gestegen. Het stijgende inkomen van huishoudens is vooral ingezet om de inflatie en belasting te compenseren. En voor de komende jaren wordt verwacht dat de koopkrachtstijging onder druk komt komt te staan door de vergrijzing. We moeten afwachten hoe deze ontwikkelingen de belastingdruk gaat beïnvloeden.

Conclusie

We behoren tot de hoger belaste inwoners van Europa. In ruil daarvoor hebben we hier ook een hoog niveau van publieke voorzieningen. Klaarblijkelijk lijden we nog niet echt onder de belastingdruk, want een VN studie naar geluk leverde Nederland een 5e plaats op. Met de Scandinavische landen op plaats 1 t/m 4. Nu ligt er natuurlijk geen direct relatie tussen belasting betalen en geluk. Anders zou Frankrijk het gelukkigste land moeten zijn (en zij staan 24e op de geluksladder). Maar de balans tussen het betalen van belasting en gebruikmaken van goede publieke voorzieningen draagt er vast toe bij.

En we hebben eigenlijk geen reden tot klagen, toch?

Wil je meer lezen?

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.