Op jacht naar de allerhoogste spaarrente

3 min leestijd

Sparen levert niks meer op.’ Inderdaad, wie verwacht slapend rijk te worden van een paar langlopende deposito’s wordt snel teleurgesteld. De tijd dat je je spaargeld voor een jaar of 5 wegzette voor zo’n 5 a 6% is lang voorbij. De spaarrente is van een piek in 2009 (ruim 5%) in hoog tempo gedaald. Op dit moment krijg je bij de grote Nederlandse banken zulke lage rentes dat het erop lijkt dat ze niet zitten te wachten op je spaargeld. Toch heeft het voordelen om te sparen èn zijn er ook veilige alternatieven die wat meer opleveren.

Op jacht naar de allerhoogste spaarrente; DeBudgetman.nl

 

Waarom toch sparen ondanks de lage spaarrente

Sparen doe je niet alleen voor de rente. Het helpt je om een buffer te creëren waarmee je tegenvallers kunt opvangen. En het helpt je om je financiën in de hand te houden. Door regelmatig te kijken waar je je geld aan uitgeeft, voorkom je dat je misschien ongemerkt je uitgavenpatroon aanpast aan je inkomen. Structureel ‘beneden je stand leven’, zorgt dat je ook structureel geld overhoudt. Hiermee kan worden afgelost, belegt, maar ook gespaard.

Meer redenen nodig? Lees dit artikeltje nog even terug.

Ik heb zelf een deel van ons spaargeld weggezet in enkele deposito’s: ieder kwartaal valt er een deposito vrij die ik dan weer vastzet voor 1 jaar. En ieder kwartaal zakt de rente weer een beetje verder weg.

Wat ‘doet’ de spaarrente op dit moment

Van een rondje langs de grotere Nederlandse banken word je niet vrolijk. Ik heb even gezocht op langlopende deposito’s van 5 jaar. Sommige banken bieden niet eens meer kortere looptijden aan.

‘Koploper’ is SNS met 0,2% (5 jaar vast) en ABN sluit het rijtje met 0,05% (zelfde looptijd)!

Maar goed, ik zoek een deposito voor 1 jaar.
Een gewoon Nederlands alternatief is de Leaseplanbank. Zij bieden 0,4%.

BIG bank is een buitenlandse bank die hier rechtstreeks actief is. Zij hanteren een rentepercentage van 0,69%. Kijk hier even voor meer informatie: Bigbank Deposito Sparen.

Er zijn in Europa landen en banken die hogere rentes bieden. Je kunt hier als Nederlandse spaarder ook terecht, zonder dat er ‘IceSave-achtige’ toestanden ontstaan. Deze deposito’s zijn direct te gebruiken via een broker. Savedo is zo’n partij. Zij bemiddelen tussen banken en klanten binnen de Europa. Het kost niets; zij ontvangen commissie van de banken die gebruikmaken van hun diensten. Alle aangeboden spaardeposito’s vallen onder het Europese depositogarantiestelsel, tot de bekende grens van €100.000,-

Welke rentepercentages zijn dan beschikbaar?

De hoogste aanbieder voor max. 1 jaar is de Slowaakse bank PrivatBanka met een tarief van 0,7%

In de kleine lettertjes valt te lezen dat spaarders in Slowakije te maken hebben met bronbelasting. Dit is belasting over de spaarrente. Als Nederlandse spaarder krijg je vrijstelling voor deze belasting. Savedo helpt je daarbij.

Hiermee maak je, zonder al teveel moeite, nog wat rendement op je spaargeld.

Hoe hoog is jouw spaarrente op dit moment?

Meer lezen?

4 gedachten over “Op jacht naar de allerhoogste spaarrente”

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: