Hypotheek | De rentevaste periode verlengen

2 min leestijd

Wanneer je aan het einde van de rentevaste periode van je hypotheek komt is het tijd om je eens te gaan verdiepen in de verschillende mogelijkheden voor het verlengen van je hypotheek. Het maakt niet uit wat voor een hypotheek je hebt; het verlengen van je hypotheek kan ingrijpende veranderingen met zich meebrengen.

De rentevaste periode van je hypotheek verlengen; DeBudgetman.nl

Je ontvangt uiterlijk drie maanden voordat je rentevaste periode afloopt een nieuw voorstel van je huidige hypotheekverstrekker. De keuze valt dan tussen het accepteren van het nieuwe voorstel of het oversluiten van je hypotheek.

Bij dezelfde hypotheekverstrekker blijven

Het voorstel van de huidige hypotheekverstrekker kan voordelig zijn. Vaak is een handtekening zetten genoeg om je hypotheek te verlengen bij deze hypotheekverstrekker. Maar het komt ook voor dat huizenbezitters niet tevreden zijn over het nieuwe voorstel. Dit kan te maken hebben met onder andere:

  • De hypotheekverstrekker is niet (meer) de goedkoopste aanbieder in de markt;
  • Een rentekorting die je in het verleden had is niet meer van toepassing;
  • Je situatie is veranderd. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jouw hypotheek onder water staat.

Accepteer dus niet blindelings het nieuwe voorstel, maar kijk goed wat voordelig is in jouw situatie. Wellicht kun je met de hypotheekverstrekker in gesprek gaan over hoe de markt zich gaat ontwikkelen en of het voorstel reëel is.

Hypotheek oversluiten voor een rentevaste periode

De andere mogelijkheid is het oversluiten van je huidige hypotheek. In veel gevallen kun je je hypotheek kosteloos oversluiten aan het einde van de rentevaste periode. Wanneer je wilt oversluiten moet je de volgende zaken in de gaten houden:

  • Verdien ik de kosten terug? Wanneer je gaat oversluiten betaal je nog wel de afsluitkosten die hierbij gemaakt worden. Denk hierbij aan advies-, taxatie- en notariskosten;
  • Ben ik tevreden over mijn huidige hypotheek? Als je met je huidige hypotheek ergens niet tevreden over bent, is dit het moment om hierin verandering aan te brengen.

Oversluiten kan interessant zijn, dus laat dit niet zomaar aan je voorbijgaan. Er zijn verschillende ontwikkelingen die invloed hebben op het overstappen. Zoals de rentedaling van de afgelopen jaren. Verder zijn er nieuwe geldverstrekkers op de markt actief die vaak interessante rentes en voorwaarden hebben.

Laat je adviseren!

De hypothecaire zaken kunnen een lastige en ingewikkelde klus zijn. Maar je hoeft dit niet alleen te doen. Op HypotheekAdvies.nl is er een groot aanbod van hypotheekadviseurs die jou met deze klus kunnen ondersteunen. Je kunt zelf de hypotheekadviseurs vergelijken en zo een adviseur vinden die bij jou past. Je kunt direct een afspraak maken en samen de mogelijkheden bespreken.

Meer lezen?

1 gedachte over “Hypotheek | De rentevaste periode verlengen”

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.