Met een naar school fietsende puber in huis, komt het regelmatig ter sprake. “Wanneer ik straks zestien ben…” Dan ga ik nooit meer fietsen! Er wordt al enthousiast vooruitgekeken naar het moment dat de fiets kan worden ingeruild voor een scooter.
In dit artikel vind je een kort overzicht van de zaken die je bij de aankoop van een scooter moet regelen.
Eindelijk, het is zover: je kunt je eerste scooter gaan kopen. Je weet vast al precies welke je wilt, want waarschijnlijk heb je al jaren een oogje op je favoriete model. Maar voordat je je droomscooter koopt zijn er nog een paar dingen om op te letten.
Denk aan je verzekeringen
Een scooterverzekering is natuurlijk onmisbaar als je de weg op gaat. Sterker nog, het is zelfs verplicht. Je moet op zijn minst WA verzekerd zijn, hiermee is de schade die je met je scooter toebrengt bij anderen gedekt. Wil je de meest complete verzekering voor je scooter, kies dan voor een all risk verzekering. Zorg dat je je verzekeringspapieren altijd bij je hebt, wanneer je onderweg bent.
Tip: vergeet niet je fietsverzekering op te zeggen, want die gebruik je vast niet meer zo vaak!
Ook regelen: rijbewijs en kenteken
Dat je een rijbewijs nodig hebt, hoeven we je natuurlijk niet te vertellen.
Daar heb je waarschijnlijk al hard voor gezwoegd. Wel is het belangrijk om deze altijd bij je te hebben. Je moet je rijbewijs namelijk altijd kunnen laten zien als je op je scooter rijdt. Je rijbewijs is ook een van de officiële identiteitsbewijzen, waarmee je jezelf kunt legitimeren.
Verder is het verplicht om je kentekenplaat goed zichtbaar op je scooter te monteren.
Reken je maandelijkse kosten uit
De afgelopen maanden ben je alleen maar bezig geweest om het geld voor je scooter bij elkaar te sparen. Bijbaantje hier, extra klusje daar en stukje voor je stukje kwam dat eindbedrag dichterbij. Maar daarmee ben je er helaas nog niet. Scooter rijden kost geld. Het is dus goed om uit te rekenen hoeveel je daar maandelijks aan kwijt bent. Zet dit geld opzij zodat je hier nooit mee in de knoei komt.
Denk aan de kosten voor:
- verzekering;
- onderhoud;
- benzine
Wat die kosten precies zijn hangt natuurlijk van jouw situatie af. Wat voor verzekering kies je bijvoorbeeld, wat is de staat van je scooter en hoeveel kilometers leg je elke maand af?
Eigenlijk is het verstandig om een maandelijks overzicht van je inkomsten en uitgaven te maken. Zo krijg je een goed zicht op het geld dat binnenkomt en wat eruit gaat. Wil je meer weten over het opzetten van een maandbudget, lees dan dit artikel.
Pechhulp voor je scooter
Zelfs met een gloednieuwe scooter kun je af en toe pech hebben. En dat is dan net even lastiger dan met een fiets, want die gooi je niet zomaar achter in de auto. Het is daarom goed om ook eens te kijken naar een dienst als pechhulp voor je scooter. Voor een vast bedrag per maand ben je dan altijd verzekerd van hulp bij pech. Maar zorg wel dat je deze kosten meerekent in je maandelijkse overzicht.
Nog even wachten
De puber hier in huis moet nog even wachten op de aankoop van haar eerste scooter.
Het levert nieuwe vrijheid op, maar dat kan alleen wanneer ze zorgt dat de maandelijkse uitgaven ook kunnen worden betaald. Dus eerst maar eens een bijbaantje zoeken en nog een paar jaar sparen.
Wil je meer lezen?
Lees berichten (9)
Als je dochter een 2e hands scooter wil kopen, let dan op hetgeen geldt in diverse grote steden:
Sinds 1 januari 2018 geldt er een milieuzone voor brom- en snorfietsen. Het gaat om 2-takt en 4-takt brom- en snorfietsen met een DET van vóór 1 januari 2011. Brommers, scooters of snorfietsen met een Datum Eerste Toelating (DET) van 2010 of ouder mogen niet meer in de bebouwde kom rijden.
Veel succes!
Dank voor je tip. Die milieuzones zijn hier sinds kort ook van kracht
Als je dochter een 2e hands scooter gaat kopen, let dan op hetgeen in diverse grote steden geldt:
Sinds 1 januari 2018 geldt er een milieuzone voor brom- en snorfietsen. Het gaat om 2-takt en 4-takt brom- en snorfietsen met een DET van vóór 1 januari 2011. Brommers, scooters of snorfietsen met een Datum Eerste Toelating (DET) van 2010 of ouder mogen niet meer in de bebouwde kom rijden.
Veel succes!
In de polder zie ik veel oudere jeugd op weg en/of terug van school langs komen op een elektrische fiets (ebike) de afstanden naar school zijn dan ook vaak meer dan 15 km. Zo’n ebike is een stuk goedkoper in aanschaf dan een brommer of scooter en kost ook veel minder qua verzekeren.
Je zoon/dochter houd zo meer geld over voor zijn/haar autorijlessen en het geld wat uitgespaard wordt kan eventueel ook bijgelegd worden voor het eerste autootje.
Dat is waar. Maar het verlanglijstje wordt beïnvloed door wat de vriendjes en vriendinnetjes hebben, of wat er in de mode is. Met alleen logische argumenten ga ik het niet altijd redden
Tegenwoordig zou ik de stap scooter overslaan en een jaar wachten om met het rijbewijs voor de auto te beginnen. Toen ik mijn scooter rijbewijs heb gehaald, heb ik enkel een theorie examen hoeven doen. Je hebt dan weinig kosten voor je rijbewijs. Nu kost het vele malen meer en zeker wanneer je ook direct je auto rijbewijs wilt halen. Gebruik je de scooter niet eens zo heel lang.
Succes in elk geval voor je dochter ?
Thnx. Voor het halen van het rijbewijs kan het verstandig zijn om even te wachten. Maar voor het vervoer hier in de stad is een scooter wel echt handiger dan een auto.
Zoonlief hier heeft sinds dit jaar ook een scooter. Ik weet niet of het bij dochters hetzelfde werkt maar het is enorm leuk om te zien hoe hij en zijn vrienden er mee bezig zijn. De ene heeft een gloednieuwe Vespa, de ander heeft er een van Marktplaats af merk en type onbekend, de ander heeft hem weer via een veilingsite gekocht. Heel divers en allemaal even blij en ook enthousiast over elkaars scooter. Lekker er zelf aan rommelen en pimpen. Ze rijden heel wat af. Google maps gaat aan en opeens krijg ik een foto dat ze in een stad 35 km verderop zitten. De verzekeringen zijn schrikbarend duur omdat wij bij de ANWB zitten kreeg hij daar een fikse korting. Zeker de moeite waard om dat goed uit te zoeken.
Bedankt voor je tip!