Weer eens kritisch naar de vaste lasten kijken

4 min leestijd

Het overstapseizoen is weer begonnen. Aan het eind van het jaar kijk ik altijd even naar de vaste lasten. Dat doe ik overigens een paar keer per jaar. In november hoort daar de zoektocht naar een nieuwe zorgverzekering bij, maar dat is niet de enige uitgave die ik tegen het licht heb gehouden. We kregen ook de jaarafrekening van onze energieleverancier….

Weer eens kritisch naar de vaste lasten kijken #energie #zorgverzekering #geldbesparen #DeBudgetman

De vaste lasten bekijken

In ons maandbudget vormen de vaste lasten 20% van alle uitgaven (waar de overige 80% aan wordt uitgegeven, lees je hier).
Vaste lasten zijn niet heel erg beïnvloedbaar. Veel kosten liggen vast in contracten of afspraken met banken en verzekeraars. Juist daarom kijk ik er af en toe even kritisch naar.

Een hypotheek heb je altijd nodig, zolang je je huis niet hebt afgelost. En zaken als een zorgverzekering, telefoonabonnement en energiecontract horen bij een huishouden. Maar dat betekent niet dat je huidige contract nog altijd de beste deal is. Sterker nog, van de meeste financiële producten (verzekeringen, abonnementen en contracten) weten we inmiddels dat nieuwe klanten worden gelokt met mooie aanbiedingen en dat luie trouwe klanten niet altijd dezelfde financiële aandacht krijgen.
Dat was hier in huize De Budgetman ook het geval.

Onze energieleverancier

We betalen hier niet zo heel veel aan energie. €120,- per maand en dan krijgen we bij de eindafrekening ongeveer €100,- terug. Soms wat meer, soms iets minder. We hebben een dubbele meter en een stapeltje zonnepanelen. Het is dus allemaal niet heel spannend.

Meestal sluit ik een jaarcontract af en stap ik na 1 jaar over omdat het verlengingsvoorstel niet interessant is. Maar de laatste keer bood Greenchoice ons een driejarig contract aan met erg gunstige tarieven. Ik heb zelfs een tijdje een kopie van het contract bij de voordeur gelegd om de hijgerige energieverkopers aan de deur uit te dagen 🙂

In juli waren de drie jaar voorbij en werd het contract omgezet naar ‘Groen & Vrij’. Daar is vast een marketingmeneer op afgestudeerd…
De variabele tarieven waren niet heel slecht, dus ben ik nog even klant gebleven.

Maar nu de eindafrekening op de digitale deurmat ligt, wordt het toch tijd om over te stappen. We krijgen €90,- terug maar het nieuwe termijnbedrag gaat naar €150,-! Dat vond ik een beetje raar: ik heb in 2020 teveel betaald, maar het termijnbedrag stijgt met €30,-.
De variabele tarieven blijken toch minder gunstig dan de vaste tarieven bij de concurrentie.

Overstappen

Via een van de vele energie-vergelijkers ben ik gaan zoeken. Het valt op dat de aanbiedingen erg dicht bij elkaar in de buurt liggen. Alle partijen werken inmiddels met een welkomstpremie, wat een goede reden is om regelmatig over te stappen. We zijn klant geworden bij Energiedirect. Zij hadden niet de allerlaagste prijs, maar boden een laag termijnbedrag met een lagere welkomstpremie. En dat vind ik een interessant voorstel. In de kleine lettertjes van veel energiecontracten is namelijk vastgelegd dat de welkomstpremie pas aan het eind van het contract wordt uitgekeerd. Nu hebben we nog steeds (stille) hoop dat we in 2021 kunnen overstappen naar een energieleverancier in Suriname..

Er bestaat dus een kans dat we dit contract eerder beëindigen en dan loop ik liever een kleinere welkomstpremie mis, terwijl ik intussen wel lagere energielasten heb. Het nieuwe termijnbedrag wordt €107,-
Daarmee dalen de vaste lasten dalen met €13,-

De zorgverzekering voor volgend jaar

In november zoek ik altijd naar een nieuwe zorgverzekeraar. Dat heb ik dit jaar ook weer gedaan. In dit artikeltje lees je de resultaten van die zoektocht. Ook hier is overstappen bijna altijd gunstiger dan blijven zitten.

Het lijkt wel of de grote verzekeraars ieder jaar een (nieuw) label onder de kostprijs in de markt zetten, in de hoop dat er klanten blijven hangen waarmee de kosten in het jaar erna worden terugverdiend. Ik kan het niet bewijzen, maar blijven zitten bij je verzekeraar is bijna altijd (veel) duurder dan overstappen.

De overige grote uitgaven

De hypotheek is in veel huishoudens de grootste kostenpost.
Dat is hier niet meer het geval. Sinds we onze hypotheek hebben verbouwd betalen we nog maar 20% van ons oorspronkelijke hypotheekbedrag. In ons geval was het voordeliger om bij onze huidige hypotheekverstrekker te blijven, maar goed vergelijken loont echt de moeite. Dat geldt voor alle leningen, zakelijk of privé. Zeker op de leningmarkt zijn er veel nieuwe aanbieders actief, met aantrekkelijke rentes en voorwaarden. De grote banken hebben concurrentie gekregen van partijen zoals swishfund, maar er zijn er veel meer. En concurrentie is altijd goed voor de prijsvorming.

Aan de overige vaste lasten heb ik nu niets meer veranderd. Dat komt over een paar maanden wel weer.
Dan vervallen er wat verzekeringen.

Kijk jij regelmatig naar de vaste lasten?

Wil je meer lezen?

5 gedachten over “Weer eens kritisch naar de vaste lasten kijken”

  1. Uiteraard kijk ik ook ieder jaar naar de vaste lasten. Afgelopen oktober nog de autoverzekering onder de loep genomen en in november een nieuwe energieleverancier uitgekozen. Vind ik ook altijd leuk om met andere te delen, dus dat schrijf ik dan ook op mijn blog ?

    Beantwoorden
  2. Wij stappen ook elk jaar over. Weet je trouwens dat je bij energie direct via de Tankey app ook nog een 2 cent korting per liter brandstof krijgt. Tot max 400 liter per kwartaal. Als je toch bij Energiedirect zit en je hebt een auto, dan is dat een extra meevaller

    Beantwoorden
  3. Je blog heeft me geinspireerd om er deze week zelf ook mee aan de slag te gaan. Vooral wat je over de energieleverancier hebt gezegd zet me aan het denken. Wij hopen dit jaar te verhuizen ( gewoon binnen Nederland), maar dat moet ik inderdaad ook even uitzoeken hoe dat zit en wat dan het voordeligste is.

    Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.