Je zorgverzekering voor 2021: geld besparen ondanks dat het duurder wordt

6 min leestijd

Alle zorgpremies voor volgend jaar zijn bekend. En nog niet eerder heeft deze verzekering zo in de belangstelling gestaan. Er is ook nog nooit zo’n groot beroep gedaan op de zorg in Nederland. Het was voor iedereen wel duidelijk dat de premie volgend jaar zal stijgen, maar de verschillen zijn wel erg groot. Er is grote kans dat je toch kunt besparen op je zorgverzekering voor 2021. Een overzicht met de goedkoopste, de ‘beste’ en de verschillende vergelijkingssites met elkaar vergeleken.

Je zorgverzekering voor 2021: geld besparen #zorgverzekering #geldbesparen #DeBudgetman

De opzet van de vergelijking

Laat ik beginnen met de bijsluiter. Dit artikel bevat een paar affiliate links. Klik je daar op en sluit je een verzekering af, dan kost dat jou niets extra. Ik ontvang een kleine vergoeding. Mijn samenwerking met zorgaanbieders verplicht mij ook om uit te gaan van een standaard eigen risico. Dus alle bedragen uit de vergelijking zijn gebaseerd op het standaard eigen risico van €385,-

Heb je een spaarrekening met voldoende saldo en maak je weinig tot geen gebruik van zorg, dan is het mogelijk om extra te besparen op je zorgverzekering door te kiezen voor een hoger eigen risico. Om te voorkomen dat je allerlei voorbeeldberekeningen opnieuw moet doen, heb ik naast de premie met standaard eigen risico tussen haken de premie vermeld met maximaal eigen risico.

Verder heb ik uitgezocht of je leeftijd of woonplaats nog verschil maakt in de premie. Dat is niet het geval. En dat is eigenlijk vrij logisch. De basisverzekering is verplicht en alle deelnemers hebben daarin een gelijke positie. Rokers betalen in Nederland immers ook geen hogere premie, terwijl het vrij duidelijk is dat daar gezondheidsrisico’s aan verbonden zijn.

De zorgverzekeraars in Nederland

Bij het zoeken naar een goede en voordelige zorgverzekering voor 2021 lijkt het wel of je uit een enorme berg verzekeringen moet kiezen. Toch is dat niet echt het geval. Nederland kent eigenlijk maar 11 zorgverzekeraars. Zij hebben nu nog de mogelijkheid om allerlei eigen labels (merken) op de markt te brengen en daardoor lijkt het alsof er sprake is van een waanzinnig groot aanbod. Maar dat valt mee.

In de onderstaande resultaten kom je waarschijnlijk een paar onbekende namen tegen. Tussen haken staat dan de naam van het concern dat het label op de markt heeft gebracht. Je bent dus niet bij de een of andere onbekende partij verzekerd, maar gewoon bij een van de grote jongens. Net als de rest van Nederland. Zorgkiezer heeft een overzicht gepubliceerd waarin de verschillenden labels van de concerns zichtbaar zijn. Dat overzicht vind je hier.

En dan nu de resultaten van mijn zoektocht.

De goedkoopste

Dit jaar is Zekur de goedkoopste aanbieder. Dit is een label van zorgverzekeraar VGZ. Zij vragen een premie van €105,95 (€85,95 max eigen risico) per maand. Er is geen mogelijkheid om de premie jaarlijks te betalen. Het is interessant om te zien dat niet iedere zorgvergelijker deze verzekering in haar zoekresultaten laat zien. De verzekering komt in ieder geval wel terug in de zoekresultaten van Independer.

De laagste prijs komt natuurlijk met een paar beperkingen. Zo is er geen sprake van een vrije zorgkeuze, maar is er slechts beperkte keuze in zorgaanbieders. Hou er dus rekening mee dat je in het geval dat je zorg nodig hebt, niet bij iedere zorgverlener of ieder ziekenhuis terecht kunt zonder extra kosten.

De ‘beste’

De beste is natuurlijk erg subjectief. Ik heb de verkiezing van de ‘beste’ dan ook op mijn eigen situatie betrokken. Ik zoek de goedkoopste zorgverzekeraar, met volledige vrije zorgkeuze voor ziekenhuizen en het maakt me niet uit of ik de premie per maand of per jaar betaal. Verder vind ik het prima om uitsluitend per mail of chat contact te hebben met mijn verzekeraar en ik kies voor een maximaal eigen risico.

De ‘beste’ zorgverzekering voor 2021 is volgens mij Jaaah geworden. Daar had ik nog nooit van gehoord. Het is een label van ONVZ verzekeringen en dat is een van de grote zorgverzekeraars van Nederland.

Wanneer je bij Independer of Zorgkiezer zoekt naar een zorgverzekering met vrije keuze voor ziekenhuizen (dat is niet hetzelfde als volledige vrije zorgkeuze) dan vind je op beide sites Jaaah bovenaan het lijstje met een premie van €1046,64 en dat is omgerekend €87,22. Deze verzekering is dus iets duurder dan de goedkoopste, maar biedt wel vrije keuze van ziekenhuizen.

Mocht je alleen kiezen voor een standaard eigen risico, dan is Bewuzt van VGZ de beste keuze. De premie is €1330,80 en deze polis biedt ook volledige vrije keuze van ziekenhuizen. Wil je liever per maand betalen, dan betaal je €110,90. Je ontvangt dus een korting van €50,- door de premie in een keer te betalen.

Die gedeeltelijke vrije zorgkeuze vind ik wel belangrijk. Voor een ingegroeide teennagel (of iets anders) vind ik het niet erg om wat beperkt te zijn in mijn zorgkeuze, of om wat bij te betalen. Maar wanneer ik echt iets mankeer en een operatie of andere behandeling nodig heb, dan wil ik graag alle mogelijkheden hebben om zelf te kiezen. Maar dat is mijn persoonlijke keuze.

Independer biedt een gratis tandongevallenverzekering aan wanneer je een zorgverzekering via hen afsluit. Bij Zorgkiezer krijg je een gratis elektrische tandenborstel cadeau. Het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat. In mijn geval wordt het waarschijnlijk de verzekering, dus sluit ik dit pakket via Independer af. Wanneer er cadeautjes worden uitgedeeld, dan heb ik een voorkeur voor een extra verzekeringspakket in plaats van spullen (die koop ik wel wanneer ik ze nodig heb).

De vergelijkingssites vergeleken

In mijn zoektocht naar een voordelige zorgverzekering voor 2021 heb ik gebruik gemaakt van twee online vergelijkers. Independer en Zorgkiezer zijn de meest gebruikte zorgvergelijkers van Nederland. De zoekresultaten zijn in de meeste gevallen exact gelijk, of verschillen enkele centen. Vaak is het cadeautje dan een argument om juist voor de ene of andere zorgvergelijker te kiezen.

Ook volgend jaar is het nog mogelijk om via een collectiviteitskorting een zorgverzekering af te sluiten. Er zijn plannen om deze korting af te schaffen, maar dat geldt nog niet voor de zorgverzekering voor 2021. Gemiddeld bedraagt de korting zo’n 5%. Maar hou er rekening mee dat je keuze voor zorgverzekeraars vaak beperkt is en je per saldo niet goedkoper uit bent.

Tot slot

De verschillen in premie tussen de zorgverzekeraars is groot. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste is €504,- per jaar. Het loont de moeite om er even voor te gaan zitten en je zorgverzekering voor 2021 uit te kiezen.

Verwacht jij dat je gaat overstappen?

Wil je meer lezen?

8 gedachten over “Je zorgverzekering voor 2021: geld besparen ondanks dat het duurder wordt”

 1. Zekur kan dan wel de goedkoopste zijn, maar je krijgt daar geen korting bij jaarbetaling, al zal dat voor veel zorgverzekerden misschien geen optie zijn.

  Beantwoorden
  • Zekur biedt inderdaad geen mogelijkheid tot jaarbetaling. Er zijn nu ook verzekeraars die wel jaarbetaling accepteren, maar geen korting meer berekenen. Het blijft een kwestie van goed uitzoeken.

   Beantwoorden
 2. Ik denk dat je op een een of andere manier iets niet helemaal goed instelt hoor.
  Bij een eigen risico van 385,- is ZEKUR de goedkoopste met een premie van 105,95. per maand.
  Ik vind persoonlijk wel dat vergelijkers je het je vaak wel lastig maken om sommige combinaties te vinden.
  Maar ja de belangen die er achter zitten zijn natuurlijk wel groot he.

  Beantwoorden
  • Je hebt helemaal gelijk!
   Ik heb het bericht direct aangepast. Over belangen gesproken: Zekur wordt niet door iedere zorgvergelijker getoond, omdat deze alleen rechtstreeks is af te sluiten.
   Bedankt!

   Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.