Eindejaarstips voor je spaargeld in 2020

4 min leestijd

De teller van de Nederlandse spaarrekeningen staat op 390 miljard euro. Dat is de stand per september van dit jaar. De Nederlandsche Bank houdt een mooi grafiekje bij, waarin de ‘stand van het land’ op spaargebied mooi zichtbaar is gemaakt. Sinds dit voorjaar zijn we als huishoudens nog enthousiaster gaan sparen. Onzekerheid zorgt er altijd voor dat we de hand op de knip houden. En daarom is er vanaf juni een afvlakking te zien. We sparen nog wel, maar minder fanatiek. Omdat de stapel spaargeld in 2020 hoger is dan ooit, kan het geen kwaad om eens te kijken wat je kunt doen om je vermogen in box 3 te verlagen.

Eindejaarstips voor je spaargeld in 2020 #geldbesparen #box 3 #geld #DeBudgetman

Box 3: je beleggingen en spaargeld in 2020

Er is al jaren gedoe om de belasting die je betaalt over je spaargeld, ook wel het belastbaar vermogen in box 3 genoemd. De fiscus rekent hier met een fictief rendement. En in deze jaren waarin de spaarrente officieel op nul procent staat, kost je spaargeld dus geld. Dit wordt ‘opgelost’ door een vrijstelling. De laatste jaren is dit heffingsvrije vermogen steeds wat verhoogd. In 2010 was dit nog zo’n €20.785,- Maar je spaargeld in 2020 is onbelast tot een bedrag van €30.846,-

Voor volgend jaar heeft de fiscus nog enthousiaster plannen. Er ligt een wetsvoorstel om de grens te verleggen naar €50.000,- Maar dit geldt pas voor komend jaar. En dan moet het voorstel ook nog even worden aangenomen.

Welke fiscale mogelijkheden zijn er nog voor je spaargeld in 2020? Hier volgen er een paar.

Geef aan een goed doel

Zo’n 88% van de Nederlanders geeft aan goede doelen. Jaarlijks geven huishoudens zo’n €216,-
Het kan fiscaal gunstig zijn om nog dit jaar een bedrag te schenken. Giften zijn onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar. Ze moeten dan wel aan een paar voorwaarden voldoen. Zo dient de instelling over een ANBI-verklaring (Algemeen Nut Beogende Instelling) te beschikken. De schenker hoeft hier niets voor te doen, maar check hier of jouw goede doel ook de ANBI status heeft. Anders is je schenking niet aftrekbaar van de belasting.

Hou verder rekening met de inkomensafhankelijke drempel. Alleen bedragen die boven de drempel uitkomen, leiden tot belastingteruggave. En er is ook een plafond; giften tot 10% van het drempelinkomen zijn aftrekbaar.

Op de site van de belastingdienst staan enkele duidelijke rekenvoorbeelden.

Schenk aan familie

Schenken aan kinderen kan fiscaal gunstig zijn, maar dit voordeel is er alleen wanneer de kinderen ouder zijn dan 18. Tot die leeftijd hoort hun spaargeld fiscaal bij jouw vermogen. Schenken is vooral voordelig wanneer jij wel met box 3 te maken hebt en de kinderen nog niet.

Jaarlijks mag er belastingvrij €5515,- worden geschonken (ouders aan kinderen). De leeftijd van de kinderen maakt dan niet uit. Verder is er nog de ‘jubelton.’ Dat is een bedrag van €103.643,- dat maximaal mag worden geschonken aan kinderen tussen de 18 en 40 jaar oud. Het mag hierbij ook gaan om kleinkinderen, neefjes of andere familie. Maar deze jubelton mag alleen worden geschonken wanneer het bedrag wordt gebruikt voor het eigen huis. Om nog dit jaar van deze regeling gebruik te maken, moet het bedrag ook vóór 1 januari 2021 aan de woning worden besteed. De consumentenbond heeft een artikel met meer achtergrondinformatie beschikbaar.

Los eerst je schulden af

Deze hoort misschien wel bovenaan het rijtje tips thuis. De rente op leningen is veel hoger dan de spaarrente. Aflossen is dus heel verstandig. Het is waar dat je schulden in box 3 mag aftrekken van je vermogen, maar ook hier werkt de fiscus met een drempelbedrag. Alleen schulden boven de €3.100 (per fiscale partner) zijn aftrekbaar. Lenen kost dus altijd geld.

Betaal je zorgpremie vooruit

De zorgverzekering is in veel huishoudens de duurste verzekering. Het is dus verstandig om jaarlijks te kijken of de verzekering nog aansluit bij je wensen en of het ook nog goedkoper kan.
Wanneer je je op tijd aanmeld bij je zorgverzekeraar dan heeft het twee voordelen om de premie voor 2021 in een keer te betalen. Door die nog in december te betalen, verlaag je je spaargeld in 2020 en het levert een korting op de premie op. Wacht niet tot het allerlaatste moment met overstappen, want dan ontvang je de rekening pas in januari. Vergelijk hier de nieuwste premies van de zorgverzekeringen.

Stort geld in een lijfrente of ga banksparen

Dit zijn regelingen om fiscaal voordelig geld opzij te zetten voor je pensioen. Je bouwt een belastingvrij vermogen op, dat wordt later tijdens het uitkeren pas belast. Daarmee maak je gebruik van de lagere belastingtarieven wanneer je de AOW-leeftijd hebt bereikt.

Het Nibud heeft de kenmerken van een lijfrente en banksparen mooi op een rijtje gezet in dit artikel.

Er zijn natuurlijk nog meer manieren om iets slims met je spaargeld te doen. Gebruik het bijvoorbeeld om een deel van je huis af te lossen. In dit artikel deel ik nog meer eindejaarstips voor de eigen woning.

Heb jij nog een goede bestemming voor jouw spaargeld?

Wil je meer lezen?

5 gedachten over “Eindejaarstips voor je spaargeld in 2020”

 1. De jubelton is sinds 2018 niet meer gebonden aan familieleden; iedereen kan iemand anders tussen de 18 en 40 jaar eenmalig een ton schenken voor de eigen woning.

  Ook hoeft het bedrag niet worden te besteed voor 1 januari 2021. De ontvanger heeft hier drie kalenderjaren voor, dus tot 1 januari 2023. Het bedrag hoeft ook niet in een keer overgemaakt te worden, dat kan in dezelfde drie jaar (maar wel tot uiterlijk de 40ste verjaardag).

  Beantwoorden
 2. Sinds dit jaar kan ik ook mijn voorschot energie in 1x voor het hele jaar betalen. Dit met een betalingskorting + resulteert in een verlaging van vermogen. Dat is ook weer leuk meegenomen.

  Beantwoorden
 3. Ons vermogen in box 3 komt nog niet boven de heffingsvrije grens uit. Maar ik hou de tips in het achterhoofd, voor het geval we die grens wel een keer gaan passeren.

  Nog een tip zou kunnen zijn om een studie te gaan volgen en deze voor 31 december te betalen.

  Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.