Je huis verkopen: zelf doen, of via de makelaar?

6 min leestijd

Het gaat (nog?) goed op de huizenmarkt. De NVM presenteerde cijfers over het 3e kwartaal 2018 en gaf daarbij aan dat de prijzen een nieuw record hebben bereikt: de gemiddelde woning wordt nu verkocht voor € 292.000,- Dat was exact 1 jaar geleden nog € 264.000,- Een stijging van 10,3%  ten opzichte van vorig jaar. Terwijl de woningprijzen vorig jaar ook al een prijsstijging hadden doorgemaakt van 9,7% ten opzichte van 2017.

De meeste woningen worden nog steeds aangeboden via Funda. Nu de markt voor verkopers heel erg gunstig is, zou je je kunnen afvragen of je bij verkoop van je woning nog wel een makelaar nodig hebt. Kopers staan in de rij en er is een toenemend tekort aan te koop staande woningen. Zelf je huis verkopen lijkt een gemakkelijke manier om te besparen op je kosten.

Je huis verkopen- zelf doen, of via de makelaar- DeBudgetman.nl

Wat doet de makelaar

Laat je een makelaar je huis verkopen? Dan mag je van een verkopend makelaar de volgende dingen verwachten: het bepalen van een reële verkoopprijs (jij bepaalt uiteindelijk de hoogte!), het maken van foto’s, advertentieteksten, het rondleiden van kopers en het voeren van de onderhandelingen. Wanneer een koper is gevonden dan zorgt de makelaar voor het opstellen van het (voorlopig) koopcontract. Wat zijn de kosten?  In ieder geval de courtage. Dat is de vergoeding die een makelaar in rekening brengt. Het is een percentage van de verkoopprijs, variërend tussen 1-2% (bron: vereniging Eigen Huis). Let op, dit is meestal exclusief BTW. Vraag ook na welke kosten er nog bij komen. Makelaars brengen advertentiekosten vaak apart in rekening.

Wanneer je dus een ‘gemiddelde woning’ verkoopt voor een gemiddelde courtage (1,5%), dan praat je al snel over ongeveer € 5300,- inclusief BTW. Dat is vrij veel geld, zeker wanneer kopers ongeveer in de rij staan om te mogen bezichtigen en bieden.

Zelf je huis verkopen

Voor veel verkopers is het dan ook logisch om na te denken over het zelf verkopen van je woning. Dat klinkt allemaal spannend, maar blijkt in de praktijk nogal mee te vallen. Op internet zijn genoeg checklists te vinden, zodat je voorkomt dat je dingen over het hoofd ziet. Je voorbereidingen beginnen natuurlijk met het verkoop klaar maken van je huis. Zorg dat kleine defecten zijn verholpen en misschien moet je de moeite nemen om je ‘hemelsblauwe’ slaapkamer even te witten; da’s beter voor de foto’s. Zo zijn er nog wel wat tips die je kunnen helpen, maar daar schrijf ik nog wel een keer een blogje over. Wil je hulp hierbij? Een relatief nieuwe service is het stylen van je huis, speciaal gericht op de verkoop. Goede verhalen gehoord en gelezen over House2style. (geen affiliate-link ;-)). Naast het geven van advies over het verkoopklaar maken, bieden zij de mogelijkheid om professionele foto’s te laten maken.

1. Verkoopprijs bepalen

Wanneer je huis klaar is, wordt het tijd om de goede verkoopprijs vast te stellen. Wees niet te bescheiden. Hou er rekening mee dat je alleen maar kunt zakken met je vraagprijs.

Een bekende manier om tot een richtprijs voor je woning te komen, is om een aantal makelaars uit te nodigen voor een vrijblijvende waardebepaling; dat is gratis. Je kunt het gemiddelde van die waarden nemen, maar je zou ook iets boven de hoogste geschatte waarde kunnen gaan zitten. Er zijn wel een paar redenen waarom je dat kunt overwegen.

Houd in gedachten dat er makelaars zijn die wat lager taxeren, zodat zij er zeker van zijn dat de woning vlot verkocht wordt. Een paar duizend euro meer of minder, maakt in courtage niet veel uit. Verder neemt de makelaar een bepaald risico wanneer hij een huis in verkoop neemt; wanneer de verkoop onverwacht lang duurt, kost het veel tijd en ontstaat de indruk dat de makelaar te hoog getaxeerd heeft. Een makelaar zal dus niet snel aan de bovenkant van de verwachte waarde gaan zitten en zal dit als verkoopmakelaar ook niet altijd adviseren. Ga je zelf je huis verkopen, dan mag je dit helemaal zelf bepalen.

2. De foto’s

Als de prijs is vastgesteld wordt het tijd om de officiële verkoop voor te bereiden. Zorg voor goede foto’s. Je kunt zelf foto’s maken, maar ga niet lopen knutselen met je smartphone. Vanaf ongeveer € 100,- heb je een fotograaf die gespecialiseerd is in verkoopfotografie.

3. Op Funda

Er is eigenlijk maar één site waar kopers naar huizen zoeken, Funda.nl.
Het kost geld, maar je moet zorgen dat je huis op die site terechtkomt. Er zijn nog andere sites, maar je moet je huis echt op Funda willen zetten, om genoeg kopers te bereiken. Dat hoeft niet duur te zijn. Er zijn NVM makelaars die pakketten aanbieden waarbij jij het grootste deel van het werk doet (voorbereiden, foto’s, rondleidingen e.d.) en zij zorgen dat je huis op Funda beland.  Voor € 400,- staat’ie erop, incl. foto’s en beschrijving. Zoek goed naar de juiste aanbieder. Zorg dat je een ‘basisplaatsing’ op Funda krijgt; dit is de standaard presentatie. Sommige makelaars bieden deze plaatsing aan in combinatie met bijvoorbeeld de onderhandelingen met kandidaat-kopers. Dat kan het zelf verkopen van je huis al veel minder spannend maken.

Wanneer je tekst zoekt om je woning te omschrijven, kijk dan op Funda even bij de omschrijving van woningen die bij jou in de buurt te koop staan.

Je leidt degenen die jouw huis willen kopen zelf rond. En ook dat is niet zo heel spannend. Jij kunt zelf de meeste informatie geven over je eigen huis. Dat gaat vaak veel verder dan het standaardpraatje van een makelaar. Hou het wel bij relevante informatie: jij bent natuurlijk erg enthousiast over je hemelsblauwe slaapkamer, maar de gemiddelde koper waarschijnlijk niet…

Conclusie

Je kunt veel geld besparen door zelf je huis te verkopen. Wanneer je met bovenstaande tips aan de slag gaat, kost het verkopen van je woning ongeveer € 500,- en maak je gewoon gebruik van professionele foto’s en Funda. Bij verkoop van zo’n gemiddelde woning bespaar je dan € 4800,-. Voor een klein deel van het traject heb je toch nog steeds een makelaar nodig.

Er zijn natuurlijk ook situaties waarbij je de verkoop volledig uit handen wilt geven. Wanneer je geen tijd hebt om de verkoop voor te bereiden en de bezichtigingen te begeleiden, dan is een verkopend makelaar een goede keuze.

Helemaal zelf je huis verkopen is natuurlijk nog goedkoper.  Je loopt dan kans dat de koper die alleen maar op Funda zoekt, jouw huis niet vindt. En luie kopers zijn vaak degenen die bereid zijn wat meer te betalen.

Meer lezen?

3 gedachten over “Je huis verkopen: zelf doen, of via de makelaar?”

  1. Wat een waardeloos stuk tekst, natuurlijk kun je veel geld besparen op een makelaar, maar een goede makelaar zorgt er dan ook voor dat je een veel betere prijs voor je huis krijgt, en dan gaat het vaak om meer dan het bedrag dat je voor zijn werk betaalt. Onderhandelen is niet voor iedereen weggelegd. Bovendien vind ik het ook niet netjes om meerdere makelaars te laten komen voor een gratis ‘waardebepaling’, ze komen langs omdat ze je huis willen verkopen, niet om gratis informatie aan je verschaffen.

    Beantwoorden
  2. Wat een goede tips, hier kun je zo te zien dus een mooi bedrag mee besparen. Ik heb toevallig van een collega gehoord die een huis heeft gekocht zonder tussenkomst van makelaars. Dat is volgens mij beide partijen goed bevallen!

    Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.