Aflossen op je hypotheek, of toch beleggen?3 min read

Aflossen op de hypotheek is de laatste jaren een trend geworden. En er valt veel voor te zeggen. Volledig schuldenvrij leven is prettig. Er worden veel blogs en artikelen geschreven over dit onderwerp, met de bijbehorende prachtige tabellen en grafieken. Door de lage spaarrente is het goed om na te denken wat je met je spaargeld wilt doen. Wil je aflossen, dan levert dit lagere maandlasten op. Maar er zijn nog andere manieren om je spaargeld in te zetten.

Aflossen op je hypotheek, of toch beleggen? #geld #besparen #DeBudgetman

Aflossen: voors en tegens

Het absolute argument voor aflossen is dat je hypotheekschuld daalt. Met de volgende gevolgen:

– je woning staat minder ‘onder water,’ of je verhoogt je overwaarde;
– je komt vroeg of laat in een lagere tariefgroep. En dat leidt dan tot een lagere rente;
– en je netto maandlasten dalen.

Voordat je je spaargeld overmaakt, zou je de volgende alternatieven kunnen overwegen.

Spaarhypotheek

Misschien ben je de gelukkige bezitter van een spaar- of bankspaarhypotheek. Hoewel deze niet meer nieuw zijn af te sluiten, hebben veel woningeigenaren nog zo’n hypotheek. Met bijbehorende spaarpolis. En daar mag je extra bijstorten. Het gevolg is dat je premie daalt. Dit is vaak gunstiger dan aflossen, omdat je met aflossen ook minder renteaftrek hebt. Let wel goed op. Het bedrag dat je mag bijstorten is beperkt. Lees ook even de informatie uit dit artikel.

Of eerst beleggen?

Wanneer je met de persoonlijke financiële planning bezig bent, dan komt vroeg of laat de vraag of je zou moeten beleggen. Misschien ben je nu gewend om jaarlijks een (klein) bedrag af te lossen op je hypotheek en wil je pas nadenken over beleggen, wanneer je hypotheekvrij bent. Toch zijn er redenen waarom je dat ook zou kunnen omdraaien.

Met geld dat je in je hypotheek stopt, loop je geen enkel risico: 1 Euro aflossen, leidt tot een hypotheek die 1 Euro lager is. Zoals bekend zijn er aan beleggen wel wat risico’s verbonden:

– direct na inleg kan er een financiële crisis uitbreken en een deel van je inleg laten verdampen;
– de beurs kan jarenlang rond hetzelfde niveau blijven, waardoor je een laag rendement haalt.

Maar deze risico’s zijn eigenlijk goede argumenten om op tijd met beleggen te beginnen. Met geld dat je belegt neem je risico. Die risico’s nemen af wanneer je de tijd neemt. Een correctie op de beurs wordt vroeg of laat weer gevolgd door een periode van sterke groei. Beleggen levert op lange termijn een historisch rendement op dat veel hoger is dan sparen.

Je zou er daarom voor kunnen kiezen om eerst een beleggingsportefeuille op te bouwen, de tijd zijn werk te laten doen en pas op later tijdstip te starten met aflossen op je hypotheek.

Conclusie

Het klinkt natuurlijk wat simpel en voordat je besluit om met beleggen te beginnen, moet je je er zeker wat meer in verdiepen. Maar het gaat om het principe: geld waarmee je bereid bent wat risico te nemen, moet je eigenlijk zo vroeg mogelijk inzetten. Zo kan het lang aan het werk zijn voor je.

Welke keuze maak jij?

Meer lezen?

Aflossen op je hypotheek, of toch beleggen- DeBudgetman.nl

3 gedachten over “Aflossen op je hypotheek, of toch beleggen?<span class="wtr-time-wrap after-title"><span class="wtr-time-number">3</span> min read</span>”

  1. Ik beleg met een vaststaand bedrag en pak tussendoor mijn winst. Deze winst stort ik vervolgens als aflossing op mijn hypotheek. Besef me dat doorbeleggen meer rendement oplevert, maar als dan de boel weer omkukelt heb ik niets en nu rendeert het toch mooi door..

  2. Zelf ben ik tegenwoordig pro beleggen. Mijn vriendin is helaas nog niet echt pro beleggen. Zelf wil ik ook onze hypotheek aflossen. Wat we nu doen is beide tegelijk. Hypotheek aflossen met ongeveer €700 per maand en eens in de paar maanden aandelen kopen á €200 per keer gemiddeld. Verder moeten we ook nog een beetje spaarbuffer opbouwen. Kortom, er zijn te weinig inkomsten om dit allemaal te kunnen bekostigen 🙂

    • Nou complimenten. Jullie besteden een mooi bedrag aan jullie aflossing. Wellicht dat je vriendin over een tijdje ziet welke rendementen er behaald kunnen worden met beleggen. Het hangt er natuurlijk ook van af waar jullie je prettig bij voelen. Een beleggingsportefeuille is geen slapeloze nachten waard.

Laat hier je reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: