….En weer online

2 min leestijd

En ineens ligt’ie eruit. M’n blog dan. ‘Uit voorzorg offline gehaald,’ want er zou malware in zitten. Nu mag het inmiddels bekend zijn dat ook allerlei nare mensen Internet gebruiken voor verkeerde zaken, maar daar gebruik je toch geen onbenullige blog voor? Ik ben na 5 dagen weer online.

 

en weer online; debudgetman.nl # plug-in

 

Wat was nou het probleem?

We hebben vanuit dit huishouden twee blogs. En omdat we van makkelijk houden, worden deze allebei door dezelfde partij gehost. Hosting heb je nodig wanneer je een website of blog wilt opzetten. Je zet de bestanden van je blog of site daar op de server en zij zorgen dat het vindbaar is op internet (waar een jaartje bloggen al niet goed voor is..)

Vrijdag was de andere blog in dit gezin als eerste niet meer bereikbaar. Veel bloggers zullen het wel herkennen maar van tijd tot tijd heb je ‘gewoon’ last van spam die je ontvangt, of veroorzaakt een plug-in (een soort hulpprogrammaatje) wat problemen. Dit keer was het anders. Het leek er serieus op dat er via zo’n plug-in malware binnen was gekomen. Uit voorzorg werd de blog offline gehaald. En omdat we van makkelijk houden, werd ook mijn blog direct offline gehaald. Het was druk was en het zou een week duren voordat er tijd was om naar de bestanden te kijken. Na een beetje moeilijk doen, zou het binnen 5 werkdagen worden onderzocht. Dat is gelukt.

Gelukkig zit er geen malware tussen. Het probleem is veroorzaakt door een plug-in die voor conflicten zorgde met de software die op de server draait.

 

Kwetsbaar

Weer wat geleerd. Allereerst omdat ik merk dat ik me druk maak dat het zolang moest duren. Terwijl bloggen gewoon een beetje liefhebberij is en het niet uitmaakt als er een paar dagen geen grafiekjes van bezoekersaantallen te zien zijn. Je went er blijkbaar snel aan dat alles het gewoon doet. Wanneer ook minder belangrijke dingen dan een keer niet werken, accepteren we dat niet makkelijk. Nu ben ik met techniek en apparaten vrij simpel: die dingen moeten het gewoon doen en anders moet je het weggooien of iets anders kopen. Techniek is uitgevonden om ons leven makkelijker te maken. Dat verwacht ik blijkbaar ook van de techniek achter mijn blog.

Maar zo’n simpele storing maakt ook duidelijk dat systemen complex en kwetsbaar zijn. Als een simpele plug-in al voor problemen op een server kan zorgen dan zijn ook de complexer ICT systemen kwetsbaar. We hebben inmiddels genoeg PIN-storingen gehad die dat duidelijk maken.
Want hoewel ik geen digibeet ben, heb ik geen flauw idee hoe die ICT wereld in elkaar zit. Je bent een beetje overgeleverd aan de deskundigen aan de andere kant van de lijn. Dat voelt niet heel prettig.

 

 

Meer lezen?

4 gedachten over “….En weer online”

  1. Ik had je nog niet gemist…sorry.
    Ik vind het zelf ook lastig om overgeleverd te zijn, maar dan vooral bij officiële dingen die perse met de computer moeten, dus belasting, bank,ziekenhuiszaken dat soort dingen. Zeker als je hoort hoe slecht de overheid op de hoogte is van computerzaken. Het forum wat ik ooit had, had een forummannetje, bij serverprobemen kon ik op hem rekenen. Ik zorgde voor zijn koffie en de mentale ondersteuning.En schouderklopjes als hij het probleem weer opgelost had.

    Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.