Klussen in het najaar

3 min leestijd

Het begint buiten al een klein beetje op de herfst te lijken. Ik vind het niet zo erg. Eigenlijk hadden we nu in de tropische warmte willen wonen, maar de nazomer is altijd wel een prettige tijd. Af en toe brand ’s avonds de houtkachel en overdag is het soms nog warm genoeg om in de tuin te zitten. Een piepklein nadeeltje van een jaren ’30 buurt is dat iedereen in een oud huis woont. En tijdens de laatste mooie dagen lijkt het wel alsof iedereen wil klussen in het najaar. Daar doe ik zelf enthousiast aan mee.

Klussen in het najaar #geldbesparen #DeBudgetman

De voordelen van een oud huis

Het wonen in een jaren ’30 buurt heeft zo zijn voordelen. Ik vind de bouwstijl uit die tijd mooi om te zien. En die stijl is blijkbaar populair, want de gemiddelde nieuwbouwwijk ziet er tegenwoordig ongeveer hetzelfde uit. Met een belangrijk verschil: jaren ’30 huizen zijn opgetrokken uit bakstenen en hout….veel hout. Een klusser hoeft zich in zo’n oud huis niet te vervelen, want er is altijd wel wat te doen.

Wanneer je niet zo handig bent of klussen gewoon niet leuk vind, dan loop je financieel aardig leeg op zo’n ‘monument.’ Gelukkig vind ik klussen erg leuk om te doen. We hebben altijd opknappertjes gekocht en die na een aantal jaren met een leuke overwaarde weer verkocht. Inmiddels heb ik geen hekel meer begin ik zelfs schilderen leuk te vinden. Dat is een meevaller, want alle grote projecten zijn in huis wel zo’n beetje gedaan.

In de buurt waar we wonen worden maar weinig woningen te koop aangeboden. De meeste buren wonen hier al lang. Zo af en toe verhuist er iemand naar een appartement of er overlijd iemand. En de aankoop van een oud huis is een soort standaard uitnodiging om eens flink te verbouwen. Het zorgt er voor dat we altijd wel ergens het geluid van een schuurmachine of zaagtafel horen.

Op dit moment zijn er in onze 13-onder-1-kap twee woningen verkocht. En de eerste renovatie is inmiddels gestart.

Openstaande klussen in het najaar

Ik heb dit voorjaar al het nodige schilderwerk gedaan. Dat was aanvankelijk met als doel om de boel hier klaar te maken voor de verhuur. Maar dat laat nog even op zich wachten. Er is nog een kozijn dat voor de winter opnieuw in de verf moet en een deel van de schutting heeft nog recht op een lik verf. We hebben ooit gekozen voor een hardhouten schutting (FSC uiteraard) maar volgende keer zou ik toch zo’n composiet schutting kopen. Dat scheelt veel schuur-/schilderwerk.

En we hebben nog een regenton besteld. Die moet voor de winter nog even worden aangesloten op de hemelwaterafvoer.
Daarna gaan we genieten van de verbouwingen van onze nieuwe buren.

Heb jij nog klussen in het najaar gepland?

Wil je meer lezen?

3 gedachten over “Klussen in het najaar”

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.