Last-minute besparingen: actielijstje voor 2017

3 min leestijd

Met 2018 in aantocht zijn er op financieel gebied nog een paar dingen die je nog op je actielijstje van 2017 kunt zetten. Veel dingen die met het besparen van geld te maken hebben, zijn niet echt afhankelijk van een jaarwisseling. Maar de volgende de vier onderwerpen wel.

 

Actielijstje voor 2017; last minute besparingen. DeBudgetman.nl

Denk aan de belasting

Geen zorgen: de belastingdienst denkt ook aan ons. Maar wanneer het gaat om het terugvragen van belastingen moeten we zelf even opletten. Je kunt belasting maximaal met terugwerkende kracht terugvragen tot 5 jaar terug. Wanneer je een laag inkomen had, dan mag je de betaalde belasting terugvragen. Deze week is er nog de mogelijkheid dat voor 2012 te regelen. De inkomensgrenzen veranderen per jaar en de bedragen staan hier.

 

Kies de juiste zorgverzekering

Het kan niemand ontgaan dat dit de tijd van het jaar is waarin je weer kunt wisselen van zorgverzekeraar. Toch zijn er maar weinig Nederlanders die dit ook doen. Volgens een recente peiling overweegt maar 5,4% over te stappen naar een andere verzekeraar. En het aantal overstappers daalt al sinds 2015. Of je nu daadwerkelijk gaat overstappen of niet, het is slim om 5 minuten de tijd te nemen om even na te denken over je zorgverzekering. Hier vindt je een aantal tips die je helpen te besparen op je zorgverzekering, zelfs als je niet overstapt.

Wil je wat meer tijd om een goede keuze te maken? Zeg voor 31 december je huidige zorgverzekering alvast op. Je hebt dan tot 31 januari de tijd om een nieuwe verzekering uit te kiezen en je blijft dan gewoon verzekert.

 

Los af op je hypotheek

Het bedrag dat je boetevrij mag aflossen op je hypotheek is beperkt. Wanneer je wilt aflossen, maak dan gebruik van de ruimte die je in 2017 nog hebt. Bij veel banken is het voldoende om via een formulier aan te geven dat je extra wilt aflossen. Je dient dan vervolgens het af te lossen bedrag over te maken. Wanneer je zorgt dat dit voor 31-12 is gedaan, dan zorgt dit ook voor een verlaging van je vermogen op de peildatum van 1 januari. Of aflossen verstandiger is dan beleggen, lees je hier.

Verder zijn er natuurlijk nog andere manieren om op je hypotheek te besparen.

 

Doe grotere uitgaven voor het einde van het jaar

Het kan voordelen hebben om de grotere uitgaven nog voor het einde van het jaar te doen. Zoals hierboven al staat aangegeven, is 1 januari de peildatum voor je vermogen. Tot € 30.000,- per fiscale partner, is je spaargeld vrijgesteld van vermogensrendementsheffing. Door nu nog grotere uitgaven te doen (die je toch al van plan was om te doen natuurlijk) verlaag je je eigen vermogen.

De vermogenstoets geldt ook voor personen die nog lang geen € 30.000,- hebben, maar die in aanmerking komen voor diverse toeslagen. Ook in dat geval kan het verstandig zijn om goed naar de hoogte van je spaargeld te kijken. Bijna alle toeslagen (m.u.v. kinderopvangtoeslag) kennen zo’n vermogenstoets. Met het juiste spaarsaldo houdt je dus recht op zorg- of huurtoeslag.

 

Welke tips heb jij nog (gebruikt)?

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.