Periodieke aanpassingen in onze financiën

3 min leestijd

De laatste weken buitelen de nieuwsberichten die onze financiën beïnvloeden over elkaar heen. Was het eerst alleen de dalende spaarrente, nu gaat het over de stijgende inflatie, piekende brandstof- en energieprijzen en zorgverzekeringen die weer wat duurder worden. Het houdt niet op en het eind is ook nog niet in zicht. Er is ook goed nieuws: ik heb als ambtenarenloonslaaf (drie keer woordwaarde?) waarschijnlijk een nieuwe cao.
Hoog tijd om onze financiën weer even bij te werken.

Periodieke aanpassingen in onze financiën #geld #geldbesparen #DeBudgetman

Onze financiën: WOZ waarde en bezwaar maken

In het voorjaar heb ik al eens geschreven over onze WOZ waarde. Die ligt 5,1% hoger dan vorig jaar. En ligt daarmee lager dan het landelijk gemiddelde van 7%. Maar ik heb er een gewoonte van gemaakt om toch iedere vier of vijf jaar bezwaar te maken. En tot nu toe heeft dat ook altijd geleid tot een aanpassing van de WOZ waarde.

Ook dit jaar maak ik bezwaar en dat gaat heel eenvoudig via zo’n bureautje wat dat gratis voor je doet. Omdat het gratis is, moet ik wel geduld hebben. Maar het rapport waar het bezwaar op is gebaseerd, is klaar. Binnenkort kan ik de beslissing van de gemeente verwachten. Goede kans dat de WOZ wat naar beneden wordt bijgesteld.

En dat levert automatisch besparingen op voor onze financiën. Verschillende belastingen zijn namelijk gebaseerd op de WOZ. Je moet er alleen wel zelf achteraan, want de aanslagen worden berekend op basis van de door de gemeente vastgestelde WOZ.

Einde van ons energiecontract

Ik ben een geregeld overstapper. In principe sluit ik ieder jaar een nieuw contract af voor onze energie. Alleen nu hebben we een beetje pech dat de huidige energieprijzen nogal hoog zijn. Een besparing op onze energielasten zit er dit jaar waarschijnlijk niet in.

De grootste paniek lijkt wel weer voorbij, maar de prijzen voor gas en elektriciteit zijn nog steeds veel hoger dan afgelopen zomer. De klantenservice van onze huidige leverancier, Energiedirect, houdt ons netjes op de hoogte en geeft het verstandige advies om nu geen gekke sprongen te maken. Na afloop van ons contract krijgen we de gelegenheid om voor een variabel energiecontract te kiezen. En dat lijkt op dit moment een slimme keuze waarmee de prijsstijging nog een beetje in de hand wordt gehouden. Het is wel duidelijk dat we meer gaan betalen, maar hopelijk blijven de gevolgen voor onze financiën beperkt.

Onze financiën en 2022

Over zeven weken is dit jaar weer voorbij. En tegen het einde van het jaar zijn er altijd wat financiële en fiscale zaken die om aandacht vragen. Welke kosten mag je dit jaar nog betalen, zijn er nog fiscale keuzes te maken waardoor we iets minder belasting kunnen betalen. De meest voor de hand liggende keuze in de komende weken is het uitkiezen van een nieuwe zorgverzekering. Het wordt in ieder geval wat duurder, maar de grootste prijsstijgingen weten we meestal te vermijden door ook weer jaarlijks over te stappen.

Verder ligt er een onderhandelaarsakkoord tussen de werkgever (VNG) en de bonden. Dus een deel van de prijsstijgingen kunnen worden gecompenseerd door een beetje salarisverhoging.

Kortom, ik heb voor de komende weken nog wat uitzoekwerk te doen.

Wil je meer lezen?

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.