De WOZ waarde van 2021: komt er een einde aan de hoge groei?

3 min leestijd

Waarschijnlijk heb je de nieuwe WOZ beschikking nog niet per post ontvangen. Maar digitaal is deze inmiddels wel beschikbaar; in ieder geval hier in de Residentie. De afgelopen weken was het onderwerp al regelmatig in het nieuws. Door verschillende partijen wordt gewaarschuwd dat de stijgende WOZ zorgt voor hogere belastingen voor huishoudens. Omdat wij vorig jaar te maken hadden met een stijging van ruim 14%, was ik benieuwd naar de nieuwe beschikking. Hoe ziet onze WOZ waarde van 2021 eruit en is het einde van de enorme waardestijging al in zicht?

De WOZ waarde van 2021: komt er een einde aan de hoge groei? #WOZ #DeBudgetman

De WOZ waarde van 2021

Om maar direct met de deur in huis te vallen: ten opzichte van vorig jaar is onze WOZ waarde met 5,1% gestegen. Dat is weer eens wat anders dan de 14% van 2020. En daarmee heeft de trend van steeds grotere stijging zich niet verder voortgezet.

In de grafiek hieronder vind je de nog steeds stijgende woningwaarde. Deze wordt weergegeven in het blauwe staafdiagram. Voor mijn eigen gemoedsrust heb ik de exacte cijfers nog even geblurd.
De procentuele stijging is terug te zien in de oranje lijn. Het gaat hier om de stijging en opzichte van het vorige jaar.

WOZ-waarde van 2021 #WOZ #DeBudgetman

Mogelijke oorzaak van de lagere stijging

Een bestaande woning in Zuid-Holland is volgens het CBS vorig jaar zo’n 8% duurder geworden. (Benieuwd naar de gemiddelde prijsstijging in jouw provincie? Kijk dan even op deze pagina van het CBS).
Maar de WOZ waarde van 2021 is gebaseerd op de woningwaarde op 1 januari 2020. Wanneer je zou willen weten of de stijging van de WOZ een beetje in de pas loopt met de stijging van de verkoopprijzen, dan is het goed om te kijken naar de prijsontwikkeling in 2019.

Gelukkig zijn die gegevens voor iedereen beschikbaar via het CBS. Via Statline zijn talloze tabellen met informatie in te zien. Hier is zelfs de prijsontwikkeling van enkele grote steden te raadplegen. In mijn geval zijn de woningprijzen in 2019 in Den Haag met 8% gestegen. Op 1 januari 2020 zou ons huis dus 8% duurder zijn geworden. Het gaat hier uiteraard om gemiddelde prijzen van verschillende woningtypen.

Wanneer ik de gemiddelde stijging van de huizenprijzen vergelijk met de stijging van onze WOZ waarde, dan valt die 5,1% dus erg mee. Nu wordt de WOZ onder andere bepaald door te kijken naar de verkoopprijzen van vergelijkbare huizen. Omdat er in onze buurt maar weinig echt vergelijkbare rijtjeswoningen staan, is er bij het vaststellen van de nieuwe WOZ gebruikgemaakt van de verkoopgegevens van een paar huizen die kleiner (en daarmee goedkoper?) zijn. En verder is er hier veel verschil in onderhoud. We wonen in zo’n jaren ’30 wijkje waar ook nog een aantal echte opknappers te koop hebben gestaan. Ook dat zorgt voor wat lagere verkoopprijzen.

Heeft het zin om bezwaar te maken?

De bezwaarmakerij tegen de WOZ is een hele industrie geworden. Met een paar muisklikken heb je een bureautje aan het werk gezet die namens jou bezwaar maakt tegen je WOZ beschikking. Het kost je geen geld; deze bedrijven werken op basis van ‘no cure-no pay.’ Wanneer het bezwaar gegrond wordt verklaard dan betaalt de gemeente de kosten. Je hebt dus wel de voordelen maar niet de nadelen, want je bezwaar kan nooit leiden tot een verhoging van je WOZ. Via de vastenlastenbond is je WOZ bezwaar eenvoudig ingediend, maar er zijn ook andere partijen die op dezelfde manier te werk gaan.

Ik heb een paar jaar geleden succesvol bezwaar aangetekend en omdat ik de stijging van 5% heel redelijk vind, kies ik er dit jaar voor om het zo te laten.

Weet jij je WOZ waarde voor 2021 al?

Wil je meer lezen?

2 gedachten over “De WOZ waarde van 2021: komt er een einde aan de hoge groei?”

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.