Veilig online winkelen: een paar tips

3 min leestijd

We doen veel inkopen via internet. Dit jaar hebben 11,7 miljoen mensen iets online gekocht, zo’n 77 procent van alle Nederlanders. En dit percentage stijgt jaarlijks. We lezen ook regelmatig berichten over consumenten die worden opgelicht. Hoe zorg je er dus voor dat je veilig online blijft winkelen? Om te beginnen is het belangrijk om goed te kijken naar de online winkel winkel waar je gaat shoppen. Daarna is het van belang om tijdens het betalen goed op te letten. Zo is bijvoorbeeld betalen zonder creditcard heel vaak goed mogelijk. In dit artikel deel ik wat tips die je op weg helpen.

Veilig online winkelen een paar tips #geld #geldbesparen #DeBudgetman

Kies de goede winkel uit

Er worden steeds nieuwe manieren bedacht om aan onze persoonlijke gegevens of portemonnee te komen. En daarom moeten we tijdens het online winkelen altijd blijven opletten. Maar in principe verschilt online winkelen niet zoveel met het ouderwetse shoppen in de winkelstraat. Wanneer je een beetje twijfelachtig winkeltje ziet, dan nodigt dat niet uit tot binnenkijken en kopen. Zo is dat digitaal eigenlijk ook. Je moet alleen weten waar je op moet letten.

Een webshop kan er heel uitnodigend uitzien, maar dat maakt het nog niet tot een betrouwbare winkel. Lees bijvoorbeeld de recensies van eerdere klanten.

Controleer ook waar het bedrijf is gevestigd. Er zijn heel van ‘AliExpress-achtige’ winkels met een website in het Nederlands, maar die hier niet gevestigd zijn. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn. Controleer bijvoorbeeld of je online de adresgegevens kunt achterhalen en kijk hoe ze met je persoonlijke gegevens omgaan.

Keurmerken

Keurmerken zeggen op zich niet zoveel. Iedereen kan namelijk een keurmerk bedenken. Gelukkig zijn er wat keurmerken die de consument echt beschermen. Zo bieden webwinkels met het Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk een bepaalde service. Zij zijn verplicht om zich aan zaken te houden als de wettelijke bedenktijd en bieden een klachtenbemiddeling wanneer er met de aankoop iets is misgegaan.

Tips bij het afrekenen

Wanneer je in een webshop iets hebt gevonden, dan is het afrekenen een van de belangrijkste stappen. Daarbij geef je vrij veel vertrouwelijke informatie aan de leverancier. Hier volgen een paar tips die je veilig online laten betalen.

De veiligste manier van betalen is natuurlijk achteraf betalen. Je hebt het product al in handen en betaalt aan de deur, of digitaal achteraf. Maar lang niet alle webshops bieden die mogelijkheid en het is ook geen indicatie van de betrouwbaarheid. Wij kopen hier thuis regelmatig via AliExpress of Ebay. Dat zijn grote en betrouwbare webwinkels waar je nu eenmaal niet via achteraf betalen kunt winkelen. Dit soort webshops heeft vaak betalen via creditcard als standaard betaalmethode. Dat is natuurlijk prima, maar niet iedereen heeft een creditcard. De meeste creditcards kosten namelijk geld. Gelukkig zijn er gratis alternatieven. Mijn favoriete alternatieve bank is N26 en dat is zo’n voorbeeld. Maar er zijn ook online voldoende alternatieven om te betalen zonder creditcard. Zo bieden de grote webshops zoals AliExpress inmiddels ook betalen via iDeal aan. En dat is voor veel consumenten een vertrouwde en veilige online betaalmethode geworden.

PayPal is een soort internationale versie van iDeal. Deze betaalmethode is wereldwijd geaccepteerd en is ook te koppelen aan iDeal. Daarmee is het voor veel Nederlandse consumenten een betrouwbare aanvulling op de gewone betaalrekening geworden.

Zoals bij alle aankopen geldt ook online het advies: wanneer het te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook. Het blijft dus een kwestie van goed nadenken en dan kunnen we veilig online blijven winkelen.

Wil je meer lezen?

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.