Ruim de helft van de Nederlanders komt geld tekort

4 min leestijd

Zo af en toe krijg ik weleens een persberichtje toegestuurd. Dat gaat dan over een nieuw product, of de resultaten van een onderzoek. En meestal bedank ik en doe ik er niets mee. Deze keer was het ABN AMRO die onderzoek heeft gedaan naar de financiële huishouding in Nederland. En aanvankelijk klinkt de uitkomst vrij alarmerend. Meer dan de helft van de Nederlanders houdt aan het einde van het salaris een stukje maand over en komt dus geld tekort. Toch lijkt het allemaal wel mee te vallen wanneer je het hele onderzoek leest.

Ruim de helft van de Nederlanders komt geld tekort #geldbesparen #geld #schulden #sparen #DeBudgetman

De resultaten van het onderzoek

De titel van het onderzoek wekt de indruk dat het er bij de helft van de inwoners financieel nogal ruig aan toe gaat: zij komen geld tekort. Maar gelukkig lijkt de tekst vooral bedoelt om de aandacht te trekken (gelukt). Het bericht wordt direct genuanceerd omdat het blijkt te gaan om Nederlanders die geld van hun spaarrekening gebruiken om rekeningen te betalen. Driekwart van ons doet dat zelfs meerdere keren per jaar!

Ik ben meteen helemaal gerustgesteld. Dan komt alles toch goed. Want dat betekent dat de meerderheid dus spaart en dat geld periodiek gebruikt om een piek in de uitgaven te dekken. Dat is ongeveer precies waar een spaarpotje voor bedoeld is.

Toch is er nog wel iets wat aandacht verdient. De ABN zocht uit dat 1 op de 6 Nederlanders wordt verrast door onverwachte rekeningen. En financiële verrassingen zorgen altijd voor stress. Er zijn een paar simpele tips die dat soort stress helpen voorkomen.

Zorg voor overzicht

De eerste stap om te voorkomen dat je geld tekort komt, is te zorgen voor een overzicht van je financiën. Dat kan heel simpel door een maandbudget op te stellen. Iedere bank geeft haar klanten een app (hoop ik?) waarmee je snel en eenvoudig je inkomsten en uitgaven in beeld brengt. Ik sta soms verbaast dat er nog steeds mensen zijn die niet weten wat er binnen komt en waaraan het wordt uitgegeven.

Je hebt echt geen boekhouder nodig om de basis van je financiële leven in kaart te brengen. Het kan gewoon op papier, of maak gebruik van de vele tips en tools die online te vinden zijn. Het NIBUD heeft een mooie tool maar mocht je gek zijn op Excel, bezoek dan vooral de site van collega-blogger Geldnerd. Hij heeft zijn hele financiële leven in rekenbladen gegoten en zichtbaar gemaakt met de duidelijkste grafieken (echt ;-)).

Er zijn nog wat gratis hulpmiddelen die je kunt koppelen aan je bankrekening en je helpen inzicht in je financiële situatie te brengen. Zo is er Dyme. De app is gratis en geeft je een compleet overzicht van je financiën. Maar zij brengen ook je vaste kosten in beeld, zoals abonnementen of de kosten voor energie. Het is via de app mogelijk om je abonnement direct op te zeggen, of te onderhandelen voor een betere prijs. Dyme geeft aan dat gebruikers gemiddeld zo’n €720,- per jaar besparen.

Download Dyme voor Android hier, of Dyme voor iOS kan via deze link.

Maak een jaarplanning

Het onderzoek maakte duidelijk dat lang niet iedereen inzicht heeft in de periodieke uitgaven. 1 op de 6 wordt dus verrast door extra rekeningen. Een jaarplanning voorkomt dat soort situaties. Er zijn genoeg artikelen geschreven over de vraag hoe je zo’n jaarplanning opzet. En ook dit is vrij eenvoudig zelf te doen, bijvoorbeeld met hulp van de hierboven genoemde app. Het blijkt trouwens dat abonnementen vaak voor verrassingen zorgen.

Spaar en kom nooit meer geld tekort

Inzicht in je financiële situatie is goed, maar het wordt pas succesvol wanneer je structureel minder uitgeeft dan er binnenkomt. Spaar en reserveer voor onverwachte of periodieke uitgaven. En sparen kan op verschillende manieren. Zelf werk ik graag met verschillende spaarpotjes. Maar het spaargeld kan ook op een hoop, zolang voor jou maar duidelijk is waar je het geld voor gaat gebruiken.

Wordt jij weleens verrast door een rekening? En gebruik jij daar je spaarrekening voor?

Wil je meer lezen?

2 gedachten over “Ruim de helft van de Nederlanders komt geld tekort”

  1. Wat een goed verhaal, ik herken mij hier helemaal in. Zelf gebruik ik de app van mijn bank. Vind het wel fijn om zo het overzicht over mijn financiën te behouden. Vind het vooral prettig dat ik via de app kosteloos abonnementen kan opzeggen, dat is weleens een groot gedoe geweest. Ga wel denk ik nog een jaarplanning maken, zodat ik nooit voor verassingen kom te staan en beter kan sparen. Bedankt voor de goeie tip!

    Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.