Subsidie voor zonnepanelen: hoe zit dat precies?

3 min leestijd

Huishoudens worden steeds vaker aangemoedigd om het energieverbruik terug te dringen. Dat gaat dan onder het motto: ‘goed voor het milieu en goed voor de portemonnee’. En dat is ook waar. Inmiddels hebben we in huize DBM nu ongeveer alles geïsoleerd wat er aan een jaren ’30 huis valt te isoleren en hebben we bijna 5 jaar zonnepanelen op het dak liggen. Uit eigen ervaring kan ik melden dat die combinatie zorgt voor een prettige verlaging van je energiekosten. Zo zijn onze kosten gedaald van €180,- naar €118,- per maand. Daar moet ik wel bij vertellen dat ik bijna jaarlijks overstap om te zorgen dat ik tegen de scherpste tarieven energie inkoop. Maar onze zonnepanelen leveren toch de grootste bijdrage aan de lagere kosten. De financiële mogelijkheden voor het plaatsen van panelen veranderen regelmatig. Ik heb voor je uitgezocht welke subsidie voor zonnepanelen er op dit moment nog beschikbaar is.

subsidie voor zonnepanelen #besparen #energie #DeBudgetman

Landelijke subsidies

Kort samengevat: die zijn er niet. Misschien dat er in de toekomst weer landelijke subsidies worden verstrekt. Dat ligt voor de hand omdat de overheid het energieverbruik van consumenten wil verlagen. Huishoudens moeten in de toekomst ook van het gas af en subsidies zijn dan een goede manier om die veranderingen op gang te brengen. Het is mogelijk dat er in de hele verduurzaming van huishoudens ook weer subsidie op zonnepanelen beschikbaar komt. Maar zover is het nu nog niet.

Gemeentelijke subsidies

Hier is veel meer mogelijk. Er zijn veel gemeenten die zelf subsidie voor zonnepanelen geven. De hoogte van het bedrag en de voorwaarden verschillen per gemeente. Het loont zeker de moeite om dit even uit te zoeken. Gelukkig heeft de overheid een site beschikbaar gesteld waar een actueel overzicht van deelnemende gemeenten te vinden is.

Daarbij zijn de financiële mogelijkheden niet beperkt tot subsidie voor zonnepanelen, maar komen ook andere energiebesparende maatregelen voor subsidie in aanmerking. Denk hierbij aan een tegemoetkoming in de kosten voor isolatie, dubbel glas of een warmtepomp.

De belastingdienst

Gelukkig is daar de Belastingdienst. Zij komen energiebesparende consumenten op een creatieve manier tegemoet. Het klinkt een beetje verwarrend: creativiteit en belasting. Maar het zit zo.

Huishoudens met zonnepanelen zou je kunnen bezien als energieleverancier. Dat zijn ondernemers. En ondernemers mogen de BTW terugvragen van de aanschaf en installatie van panelen. Officieel moet je vervolgens BTW afdragen over de opgewekte energie. Maar er geldt een vrijstelling voor kleine bedragen. En de meeste huishoudens blijven ruim onder die grens. Daarmee geniet je dus wel van de voordelen van de aftrekpost, zonder de nadelen van BTW afdragen.

Je dient je als consument bij de Belastingdienst aan te melden als ondernemer. Dit is overigens niet verplicht! Maar wanneer je de BTW wil terugvragen, dan is dit de manier om dat te doen. En dat kan trouwens ook voor installaties die al geïnstalleerd zijn. Daarvan is met terugwerkende kracht de BTW terug te vragen.

Conclusie

Er zijn nog steeds mogelijkheden om een deel van je investering gesubsidieerd te krijgen. En naar verwachting komen er in de toekomst nog nieuwe subsidie mogelijkheden om verdere energiebesparingen te stimuleren. Het vraagt wat (digitaal) papierwerk, maar het loont de moeite.

Daarnaast blijft het echt de moeite waard om regelmatig te controleren of je nog steeds de voordeligste energieleverancier hebt. Maak daarbij gebruik van een vergelijkingssite waar je ook de opbrengst van je zonnepanelen kunt invoeren.

Heb jij zonnepanelen, of overweeg je om deze te kopen?

Wil je meer lezen?

3 gedachten over “Subsidie voor zonnepanelen: hoe zit dat precies?”

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.