Deze veranderingen merk je in 2019 in je portemonnee

4 min leestijd

Deze week ontvangen veel huishoudens het eerste salaris van 2019. Daarmee zal voor iedereen duidelijk worden of zij er persoonlijk ook financieel op vooruit zijn gegaan. Het NIBUD bracht vorige week al naar buiten dat het overgrote deel van ons er financieel iets op vooruit zal gaan. Met welke veranderingen hebben we dit jaar te maken?

Deze veranderingen merk je in 2019 in je portemonnee

Wat we al weten

Enkele veranderingen zijn financieel al duidelijk. Ik verwacht dat iedereen al iets van zijn of haar energieleverancier heeft gehoord. In ons geval kregen we het voorstel om de maandelijkse bijdrage alvast met €15,- te verhogen. Vanwege een aantal paniekverhalen in het nieuws vond ik deze verhoging nog wel meevallen. Aan het eind van het jaar weet ik pas zeker of dit voldoende is geweest, of dat ik mag bijbetalen.

Daarnaast weten we dat de boodschappen iets duurder zijn geworden. Het BTW-tarief is van 6% naar 9% gestegen. Ik heb er zelf nog niet heel veel van gemerkt, maar dat kan nog komen. De BTW verhoging is onderdeel van een aantal fiscale veranderingen.

Fiscale veranderingen

Er zijn in 2019 een aantal veranderingen in de belastingen doorgevoerd. De BTW verhoging wordt gecompenseerd door een verlaging van de inkomstenbelasting. Werken loont meer, zoals dat heet. Deze aanpassing ziet er zo uit: De laagste schijf van de inkomstenbelasting stijgt met 0,1%. Dat is een minimale verhoging, maar iedereen die werkt betaalt in ieder geval in deze schijf belasting.

De laagste schijf geldt voor inkomens van €0 tot €20.384 en bedraagt 36,65%. De tweede schijf daalt met 2,75%. Inkomens van €20.385 tot €68.507 dragen 38,10% belasting af. Hierdoor valt te verwachten dat het grootste deel van de werkenden er dit jaar iets op vooruit gaat.

De hoogste schijf daalt met 0,2%. Inkomens vanaf €68.508 betalen 51,75% belasting.

Bijsluiter: dit zijn tarieven voor werkenden tot aan de AOW leeftijd. Wanneer je AOW ontvangt dan val je in andere, lagere belastingtarieven.

Deze fiscale veranderingen hebben ook nog wat bijwerkingen. Bijvoorbeeld voor de hypotheekrenteaftrek (HRA).

Veranderingen voor de hypotheek

De hypotheekrente is aftrekbaar tegen het hoogste tarief waarin je belasting moet betalen. Aangezien twee van de drie belastingschijven dalen, kan er ook een lager percentage hypotheekrente worden teruggevraagd. Voor inkomens boven de €68.508 daalt het maximale percentage naar 49% (dat was in 2018 nog 49,5%).

Dit is onderdeel van het plan om de HRA in een aantal jaren versneld af te bouwen naar maximaal 37,1% in 2023. Goed om te weten: vanaf 2020 gaat de HRA ieder jaar met 3% terug tot die grens van 37,1%. Dat staat gelijk met de laagste schijf uit het nieuwe belastingstelsel per 2021.

Verder daalt het eigenwoningforfait. Dat is een bedrag dat je bij je belastbaar loon moet optellen. Vanaf dit jaar zal het eigenwoningforfait jaarlijks dalen als compensatie voor de dalende HRA. Voor de details verwijs ik je graag naar dit artikel van Business Insider. Het is handig om er rekening mee te houden dat de verlaging van het eigenwoningforfait voor een deel teniet wordt gedaan door de stijgende woningprijzen. Dat zorgt namelijk voor een hogere WOZ-waarde.

De laatste wijziging heeft eigenlijk niet te maken met de hypotheek, maar geldt voor woningeigenaren zónder hypotheek. De Wet Hillen stelt deze eigenaren vrij van het betalen van het eigenwoningforfait. Deze regeling wordt vanaf 2019 in 30 jaar afgebouwd met 3,3% per jaar.

Veranderingen in toeslagen

Er zijn in Nederland 4 toeslagen die je bij de belasting kunt aanvragen en drie ervan stijgen licht in 2019.

De zorgtoeslag: deze stijgt minimaal. De zorgtoeslag die een alleenstaande maximaal ontvangt stijgt met €5,- naar €99,-. Voor meerpersoonshuishoudens stijgt deze met €16,- naar €192,-. Om voor deze toeslag in aanmerking te komen mag je niet meer verdienen dan €29.500 (en €37.500 voor partners).

De kinderopvangtoeslag: het maximum uurtarief stijgt naar €8,02 voor opvang in een kinderdagverblijf. Ook hier wordt de stijging van de vergoeding veroorzaakt door een stijging van de kosten. Door veranderde wetgeving worden de groepen kleiner en neemt dus de hoeveelheid personeel toe. Rijk zul je er niet van worden.

Het kindgebonden budget: deze tegemoetkoming in de kosten voor je kinderen is afhankelijk van: je inkomen en je vermogen. Deze grenzen zijn iets verhoogd ten opzichte van vorig jaar. De vermogensgrens ligt vrij hoog: €145.136 (of € 114.776 voor alleenstaanden). De inkomensgrens ligt lager: vanaf €20.941 wordt het kindgebonden budget afgebouwd.

De huurtoeslag: aan deze toeslag verandert erg weinig. Wil je gratis, snel en gemakkelijk uitrekenen of je voor huurtoeslag in aanmerking komt? Bereken dit dan op huurtoeslag aanvragen.

Hoe hebben de veranderingen dit jaar bij jou uitgepakt?

Meer lezen?

3 gedachten over “Deze veranderingen merk je in 2019 in je portemonnee”

 1. Ja, daar ben ik zeker wel benieuwd naar. Gisteren vielen de boodschappen bijvoorbeeld duurder uit dan ik dacht, en dan vraag ik me af of dit komt door het hogere BTW tarief.

  Beantwoorden
 2. En dan is er ook nog het duurder worden van de energie….geen idee op hoeveel dat uitkomt maar ik hoorde idiote verhogingen die Nuon door wilde voeren wat de maandbedragen betreft, soms meer dan een verdubbeling.
  Ook Teslarijders zijn duurder uit, ik lees net dat Tesla de prijs van het snelladen met 40% verhoogd.

  Beantwoorden
 3. Geen recht op toeslagen. Zzper dus bepaal gelukkig zelf mn tarief verhoging.. We laten zonnepanelen plaatsen begin dit jaar dus energiekosten gaan dalen.. Hra.. We zien t wel. Krijgen nu 130 per maand via voorlopige aanslag, vorig jaar 137..annuïteitenhypotheek dus betalen elk jaar ook minder rente en iets meer inkomen. We zien t wel. Kleine veranderingen voor ons.

  Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.