Verhuizen: apparatuur huren of kopen?

3 min leestijd

We zijn druk bezig met het realiseren van onze verhuisplannen. Het huis staat te koop (gelukkig is er genoeg belangstelling) en ter voorbereiding nemen we alvast afscheid van een heleboel spullen.
In het kader van ‘weggooien kan altijd nog’ verzamel je ongemerkt een berg spullen die je eigenlijk nooit meer gebruikt. Er moet op termijn ook heel wat witgoed en ander huisraad worden verkocht. Dus Marktplaats is inmiddels onze grote vriend. Wat apparatuur huren in plaats van kopen, had hier en daar (achteraf) handiger geweest.

Verhuizen: apparatuur huren of kopen #5opreis #DeBudgetman

De Verhuisplannen

Zoals in een van mijn eerdere artikelen al is uitgelegd, hebben we nieuwe buitenlandplannen.
De vorige keer was het plan om ons huis te verhuren en zo als bron van inkomsten te laten dienen, maar dat gaat niet meer door. Deze keer gaan we het helemaal anders doen: huis verkopen, inboedel verkopen en met een paar koffers vanaf Schiphol naar Zuid-Amerika.

Mocht je het hebben gemist, het land van bestemming wordt Bolivia. Ik weet het: daar hoor of lees je bijna nooit iets over. En over het algemeen is dat een goed teken. Het dagelijks leven gaat er een versnelling lager, de inwoners zijn erg vriendelijk en het leven is heel betaalbaar. Verder zijn er nog wel wat voordelen, maar daar schrijf ik vast nog een artikeltje over wanneer we er eenmaal wonen.

Voorbereidingen voor de verkoop

Het huis wordt op een andere manier onze bron van inkomsten. Wanneer de verkoop genoeg oplevert (en dat gaat lukken, want anders verkoop ik het niet) dan is de overwaarde voldoende om het daar een paar jaar uit te houden. We hebben het in de afgelopen periode dan ook druk gehad om het huis klaar te maken voor de verkoop. Na 12 jaar wonen zijn er de nodige opknapklusjes uit te voeren. De afgelopen weken stonden dan ook in het teken van een steiger en wat apparatuur huren, schilderen en ander klein reparatiewerk.

Ben tevreden met het resultaat en de verkoopfoto’s zien er prima uit.

Voorbereidingen voor de verhuizing

Hoe leger het huis, hoe gemakkelijker het verkoopt. Inmiddels zijn de eerste kasten via Marktplaats verdwenen en heeft de inhoud de weg naar een andere eigenaar of de prullenbak gevonden.

We hebben nog niet zo lang geleden ons witgoed vervangen, maar dat levert bij verkoop toch erg weinig op. Achteraf gezien hadden we ook voor iets voordeliger exemplaren kunnen kiezen of tijdelijk wat van die apparatuur huren.

Dat geldt ook voor de schoolspullen van onze pubers. Chromebooks zijn op school tegenwoordig de standaard, maar m’n voorkeur gaat uit naar een gewone laptop. Daar heb je ook zonder wifi wat aan.
Het is waar dat een beetje laptop duurder is dan een Chromebook, maar je kunt tegenwoordig zelfs een prima refurbished laptop huren of kopen. Omdat Bolivia niet in iedere uithoek wifi heeft, had ik ook hier achteraf wel een andere aankoop willen doen. Maar goed, financieel valt de schade allemaal wel mee.

Terwijl het huis en de inboedel te koop staan, moeten we tegelijkertijd aandacht besteden aan de papierwinkel. Uitschrijven uit Nederland kan gewoon aan de balie van het gemeentehuis, maar voor het zover is moeten er nog de nodige formulieren worden aangevraagd, ingevuld en vertaald.

Ben toe aan vakantie.

Wil je meer lezen?

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.