Nieuwe plannen om te verhuizen naar het buitenland

5 min leestijd

Om maar direct met de deur in huis te vallen: we hebben nieuwe vertrekplannen.
Lezers die hier vaker een artikeltje lezen, weten dat we als gezin al eerder van plan zijn geweest om te verhuizen naar het buitenland. Dat leidde in 2018 tot drie maanden op proef emigreren naar Suriname. Na terugkomst werden onze vertrekplannen redelijk in de war geschopt door COVID.
Maar het plan is nooit helemaal uit ons hoofd verdwenen en kort geleden hebben we een paar beslissingen genomen.

Nieuwe plannen om te verhuizen naar het buitenland #digitalnomad #5opreis #DeBudgetman

De vorige plannen

Ons plan om in 2019 te verhuizen naar het buitenland, was redelijk overzichtelijk.
We hebben drie kids die destijds 5, 8 en 11 jaar oud waren. Een prima leeftijd voor een buitenlands avontuur. Het land van bestemming was Suriname en dat was onder andere voor de kids heel praktisch. Je kunt er goed uit de voeten met de Nederlandse taal en er is een vergelijkbaar onderwijssysteem. Wanneer we na een paar jaar weer terug zouden willen naar Nederland, dan konden ze hier gewoon aansluiten bij het middelbaar onderwijs.

Ook in het buitenland moet je boodschappen doen. En voor de inkomsten hadden we bedacht dat het een goed idee was om ons huis te verhuren aan expats. We wonen in Den Haag in zo’n 13-onder-1-kap en dat zou financieel voldoende opleveren. Begin 2020 zetten we ons huis dan ook te huur. Het visum was binnen en het wachten was op de eerste enthousiaste expat die ons huis wel wilde huren voor twee jaar.

In plaats van een expat kwam dus COVID. En met COVID kwam een lock-down en toen werd het stil. Ik had gelukkig mijn baan nog niet opgezegd, dus financieel was er niets aan de hand. En net als (bijna) iedereen in Nederland dachten we aanvankelijk dat het na een paar weken, hooguit maanden, wel weer over zou zijn. Alleen, dat was niet zo.

Ineens zijn we dan drie jaar verder. En nu de paniek en beperkingen weer zijn verdwenen, begint het gevoel om weg te willen toch weer te knagen. Inmiddels is de wereld wel vrolijk verder veranderd: we hebben nu een paar pubers in huis (en die hebben een eigen mening…), de economische gevolgen van COVID zijn duidelijk zichtbaar in het buitenland en hier in Nederland is het verhuren van een huis nogal oninteressant gemaakt. Kortom, tijd voor een nieuw plan.

Waarom verhuizen naar het buitenland?

Dat verhuizen naar het buitenland zit al een tijdje in ons hoofd. Het begon aanvankelijk als een fire plannetje voor rond de 60 jaar: op tijd stoppen met werken, ons huis verkopen en op een rustiger (en goedkoper) plekje iets anders terugkopen. Met de overwaarde konden we dan de periode tot AOW/pensioen overbruggen, was het idee.
Maar het duurt nogal lang voordat ik 60 ben. We hebben ons dan ook de vraag gesteld wat er voor nodig is om het hele plan gewoon 15 jaar eerder te starten. Dat zou ons ook de kans bieden om met onze kids te verhuizen naar het buitenland.

Een van de belangrijke redenen om naar het buitenland te vertrekken is dat het leven daar vaak in een rustiger tempo verloopt. We rennen hier toch als een soort lemmingen achter elkaar aan, onderweg naar het nieuwe jaar/de volgende vakantie/enz…

Daarbij lijkt het ons ook aardig wanneer onze kids iets meer van de wereld zien dan de ‘rijke witte bubbel’ waar we hier in Nederland vaak in leven. Vooral het kennismaken met andere culturen en manieren van leven, vinden we zelf heel verrijkend.

Verhuizen naar een gebied waar het leven goedkoper is, biedt ook het voordeel dat je niet, of veel minder hoeft te werken. En er zijn vrij veel landen waar het dagelijks leven goedkoper is dan hier in Nederland. Het concept waarbij je op afstand in Nederland blijft werken, terwijl je in het buitenland woont heet officieel Geo-Arbitrage. Ik heb er recent dit artikeltje over geschreven.

Hoe de plannen er nu uitzien

Onze nieuwe plannen zijn wel echt wat veranderd. En dat heeft een aantal oorzaken.
Zoals hierboven al toegelicht, leidde een combinatie van praktische argumenten tot onze bestemming Suriname. Maar daar zijn de (economische) gevolgen van de COVID periode nog goed merkbaar. De gezondheidszorg staat er onder druk, het dagelijks leven is erg duur geworden en dat leidt weer tot nieuwe veiligheidsrisico’s. En nu de kids wat ouder zijn geworden, durven we een buitenlandstalig avontuur eigenlijk ook wel aan.

Bij onze zoektocht naar een nieuwe bestemming hebben we daarom ook gekeken naar Engels- en Spaanstalige landen.

Ook onze financiële plannen zijn gewijzigd. Dankzij de veranderingen in wetgeving is het verhuren van onze woning niet echt interessant meer. Persoonlijk heb ik het idee dat de hele commerciële verhuurmarkt om zeep wordt geholpen, maar dat zal dan wel ergens goed voor zijn. Wij hebben in ieder geval besloten om niet meer te verhuren, maar de hele boel hier te verkopen.
Het is waar dat de woningprijzen wat lager liggen dan vorig jaar. Toch levert de verkoop naar verwachting genoeg op om onze plannen uit te voeren. En na jarenlange prijsstijgingen van 10-20 % per jaar, vind ik 5% minder ook geen probleem. Het is voor ons in ieder geval geen reden om de plannen nog langer uit te stellen (je weet nl. nooit wat er kan gebeuren…).

De bestemming

Nou daar komt’ie: we hebben afgelopen zomervakantie gebruikt om Zuid Amerika verder te verkennen. Na wat uitzoekwerk vooraf, zijn we een paar weken op reis geweest in Bolivia. Het is er lekker warm en tropisch, het leven gaat er zeker een versnelling lager en het is ook nog een voordelige bestemming.

De kids hebben al kennis gemaakt met hun nieuwe school en we hebben voorlopig een stad uitgekozen waar we naartoe willen. En nu (weer) starten met de voorbereidingen voor ons vertrek.
Eerst maar eens ons huis te koop zetten. Dan weten we hoe het financiële plaatje van ons plan eruit komt te zien.

P.S.: medewerkers van ‘Ik vertrek’ of ‘Hoeveel ben je waard’: we hebben nog steeds geen interesse om met ons gezicht op tv te komen. Stuur dus maar geen mailtjes meer…

Wil je meer lezen?

3 gedachten over “Nieuwe plannen om te verhuizen naar het buitenland”

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.