Aansprakelijkheidsverzekering of een rechtsbijstandverzekering: wat is het verschil?

3 min leestijd

We zijn het best verzekerde volkje van Europa (bron: Eurostat). En zo af en toe loop ik weer eens door mijn verzekeringen heen om te kijken of het allemaal nog wel nodig is. We hebben twee verzekeringen die elkaar aanvullen: onze aansprakelijkheidsverzekering en de rechtsbijstandsverzekering. Ze verschillen op een paar belangrijke onderdelen van elkaar.
In dit artikel zet ik deze verzekeringen naast elkaar.

Aansprakelijkheidsverzekering of een rechtsbijstandverzekering wat is het verschil #verzekeren #DeBudgetman

Deze twee verzekeringen zijn niet alleen voor particulieren interessant.
Ook als bedrijfseigenaar of freelancer is het belangrijk om te weten dat je bedrijf moet beschermen tegen eventuele risico’s. Dit doe je onder andere door bepaalde verzekeringen af te sluiten. Twee van de meest voorkomende verzekeringen die vaak door elkaar worden gehaald, zijn dan ook de aansprakelijkheidsverzekering en de rechtsbijstandverzekering. Hoewel ze beiden te maken hebben met aansprakelijkheid, zijn er belangrijke verschillen tussen de twee.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten die komen uit schade die jij of jouw bedrijf toebrengt aan anderen. Denk hierbij niet alleen aan schade aan eigendommen, ook letsel aan personen dat is ontstaan door jouw bedrijfsactiviteiten wordt gedekt. Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Sommige opdrachtgevers willen zelfs uitsluitend samenwerken met bedrijven die een AVB hebben. De aansprakelijkheidsverzekering biedt dekking voor aansprakelijkheid voor letsel én schade aan eigendommen van derde partijen. Dus stel dat jij, een werknemer of jouw product schade of letsel bij een derde partij aanbrengt, zal de verzekering de financiële gevolgen op zich nemen. Bedrijven die niet verzekerd zijn, zullen zelf moeten opdraaien voor de kosten die de schade veroorzaakt.

Als zzp’er heb je misschien een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp nodig.
Dit type aansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten die komen uit beroepsfouten die zijn gemaakt in de diensten die je levert.

Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering biedt juridische ondersteuning en dekt de kosten van rechtsbijstand in geval van geschillen. Dit gaat bijvoorbeeld om conflicten met klanten, leveranciers of werknemers, maar ook om problemen met de overheid of andere instanties. Als je te maken hebt met een juridisch geschil, helpt een rechtsbijstandverzekering je bij het vinden van juridische hulp en het betalen van de kosten van juridische procedures. Het is belangrijk om op te merken dat een rechtsbijstandverzekering niet alles dekt. Zo kan het zijn dat sommige zaken niet in de voorwaarden van de verzekering staan en dat je dus niet verzekerd bent voor bepaalde geschillen.

Verschillen tussen aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandverzekering

Het belangrijkste verschil tussen deze verzekeringen is dat een aansprakelijkheidsverzekering de schade vergoedt die je veroorzaakt hebt aan derden, terwijl een rechtsbijstandverzekering juridische ondersteuning biedt als je betrokken raakt in een conflict.

Welke verzekering heb ik nodig?

Of je een aansprakelijkheidsverzekering of rechtsbijstandverzekering nodig hebt, hangt af van jouw specifieke situatie en behoeften. Als je een bedrijfseigenaar bent, is het waarschijnlijk verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Als zzp’er kan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering noodzakelijk zijn, afhankelijk van het soort werk dat je
doet. Een rechtsbijstandverzekering komt van pas als je denkt dat je betrokken raakt bij juridische geschillen.

Het is belangrijk om goed te kijken naar wat iedere verzekering dekt en om rekening te houden met je eigen financiële situatie en risico’s. Op die manier maak je de juiste keuze wat betreft het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering en/of rechtsbijstandverzekering.

Wil je meer lezen?

1 gedachte over “Aansprakelijkheidsverzekering of een rechtsbijstandverzekering: wat is het verschil?”

  1. Een rechtsbijstandsverzekering kan ik iedereen aanraden. Ik nam deze verzekering vanwege de bouw van een nieuw huis. Een vriendin raadde me dat aan. Echter de bouw van het huis verliep prima. Maar nadien had ik de verzekering nodig voor vier andere zaken. Allemaal met goede afloop dankzij goede juridische hulp tot in de rechtbank toe.
    Mijn zus en mijn zwager gaf ik het advies ook deze verzekering te nemen. Mijn zus heeft met goede afloop ook drie zaken gehad en mijn zwager kreeg een ernstig ongeval en had deze verzekering hard nodig. Mijn neef had ook mijn advies opgevolgd toen hij zelfstandig ging werken. Onlangs heeft hij van een klant die niet betaalde, via rechtsbijstand 55.000 euro toch betaald gekregen. Zijn hulp werd digitaal geregeld.

    Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.