Waarvoor is een overlijdensrisicoverzekering?

3 min leestijd

In Nederland kun je je voor van alles en nog wat verzekeren. Eén van de verzekeringen die je kunt afsluiten, is een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Omdat een verzekering geld kost, wil je je niet onnodig verzekeren. Daarom wil je eerst antwoord op de vraag: ‘is een overlijdensrisicoverzekering verplicht?’ Hier kan ik vrij kort over zijn: nee. Tot 2018 was dit wel het geval bij hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), maar tegenwoordig hoef je geen ORV meer af te sluiten. Toch kan het geen kwaad om over deze verzekering na te denken. Twijfel je of een overlijdensrisicoverzekering iets voor jou is? Hier lees je waar een ORV voor bedoeld is.

Waarvoor is een overlijdensrisicoverzekering? #verzekeren #hypotheek #DeBudgetman

Woonlasten betalen

Een overlijdensrisicoverzekering keert eenmalig geld uit als je binnen de looptijd van de verzekering overlijdt. Omdat het hier vaak om een grote som geld gaat, vraag je je misschien af waar jouw nabestaanden dit allemaal voor kunnen gebruiken. Een deel van de uitkering wordt vaak gebruikt om de woonlasten te betalen. Zo kan een nabestaande de hypotheek er (gedeeltelijk) mee aflossen. Het geld kan ook worden gebruikt om de huur te betalen. Dankzij de uitkering van een ORV hoeven jouw nabestaanden waarschijnlijk niet te verhuizen, maar kunnen ze op de plek blijven wonen waar ze zich thuis voelen.

Persoonlijke lening aflossen

Naast de hypotheek kan het zijn dat jij en je partner een andere lening hebben afgesloten. Als dit het geval is, gaat het waarschijnlijk om een persoonlijke lening. Kom je te overlijden? Dan is je partner plotseling alleen verantwoordelijk voor het afbetalen van deze schuld. Samen met de hypotheek en andere kosten kan dit ertoe leiden dat je partner niet alle rekeningen meer kan betalen. Als je een overlijdensrisicoverzekering hebt afgesloten, hoef jij je hier geen zorgen over te maken. Je partner kan in dat geval een deel van de uitkering gebruiken om een persoonlijke lening af te lossen.

Uitgaven voor de kinderen dekken

Wie denkt dat de uitkering van een overlijdensrisicoverzekering alleen gebruikt kan worden om de hypotheek of huur te betalen of een lening af te lossen, heeft het mis. Nabestaanden gebruiken de uitkering namelijk ook veelvuldig om uitgaven voor de kinderen te dekken. Zo kan (een deel van) het geld bijvoorbeeld worden gebruikt om de kosten voor kinderopvang mee te betalen. Door de kinderen naar de opvang te brengen, kan de enige overgebleven kostwinner mogelijk blijven werken. Daarnaast kan een nabestaande het geld ook gebruiken om studiekosten van de kinderen mee te betalen, zowel nu als in de toekomst.

Extra financiële zekerheid geven aan nabestaanden

Tot slot is een overlijdensrisicoverzekering bedoeld om extra financiële zekerheid te geven aan nabestaanden. De uitkering die zij krijgen nadat je overleden bent, kan jouw partner en kinderen helpen om hun leven weer financieel op de rit te krijgen. Zo kan je partner bijvoorbeeld een periode onbetaald verlof nemen, zodat hij/zij het verlies goed kan verwerken. Jouw nabestaanden beslissen overigens helemaal zelf waar zij het geld aan uitgeven. Bovendien hoeft het geld niet aan één ding te worden besteed.

Wil je meer lezen?

2 gedachten over “Waarvoor is een overlijdensrisicoverzekering?”

 1. De OVR die aan de NHG gekoppeld was is wel verpand aan de hypotheekverstrekker,
  Dat geld gaat (in ons geval) rechtstreeks naar de hypotheek verstrekker. Mocht er wat over blijven wordt dat overgemaakt ga ik vanuit.

  Beantwoorden
  • Dat klopt.
   Meestal is een ORV die is gekoppeld aan een hypotheek precies dekkend. Maar wanneer er tussentijds extra is afgelost, dan kan er toch geld overblijven na aflossing van de hypotheek. Dat wordt dan vrij uitgekeerd.

   Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.