Wat is een goede hypotheekadviseur?

3 min leestijd

We zijn van plan om onze hypotheek over te sluiten. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Eigenlijk omdat ik het wil. In een eerder artikel heb ik al eens geschreven dat we nu voor een deel een bankspaarhypotheek hebben. Daarvan loopt de rentevaste periode af. En met de huidige rentestanden is dat niet langer een voordelige hypotheekvorm. We zijn dan ook op zoek naar een nieuwe geldverstrekker. Volgens de bank is financieel advies bij dit soort ‘moeilijke gevallen’ verplicht. Dus zijn we op zoek naar een goede adviseur. Dat blijkt nog niet zo eenvoudig.

Wat is een goede hypotheek adviseur? #wonen #geld #hypotheek #DeBudgetman

Wanneer je in je omgeving over je hypotheekplannen praat, dan heeft iedereen wel een tip voor je. De één heeft een kennis die ‘heel goed’ is en de ander doet zichzelf in de aanbieding. Maar zo’n adviesgesprek is in feite een heel persoonlijk gesprek. Omdat je volledige financiële situatie op tafel komen te liggen, is het prettig wanneer je een goede klik hebt met de adviseur.

Zoektocht naar de juiste adviseur

De branche voor hypotheekadvies is tegenwoordig aan duidelijke regels van de AFM gebonden. Je mag er dus van uitgaan dat iedere adviseur over de vereiste basiskennis beschikt. En omdat iedereen in principe hetzelfde rekensommetje moet kunnen maken, is het van belang dat het persoonlijk contact prettig verloopt. Maar sommige situaties zijn niet standaard en vragen om specifieke kennis of ervaring. De kosten voor financieel advies zijn vrij stevig: tot €3000,-. Voor zo’n bedrag wil je dan ook de best mogelijke oplossing voor je financiën.

Wij hebben de afgelopen weken hier en daar wat informatie ingewonnen. Google is geduldig en toont ons een eindeloze reeks met websites van hypotheekadviseurs. Je vult dan wat gegevens in op een site en in de meeste gevallen werden we binnen een kwartier gebeld door een adviseur. Hij probeert een eerste inschatting te maken van onze wensen. Maar vaak is het resultaat toch een standaard advies. Soms gaat het gesprek vooral over de redenen waarom de advieskosten zo hoog zijn. Maar het heeft in ieder geval nog niet de klik opgeleverd die we zoeken.

Daarom hebben we het eens omgedraaid. We zoeken eigenlijk geen advies, maar een adviseur. Ik merk dat ik behoefte heb aan een hypotheekadviseur die het plannetje in m’n hoofd snel begrijpt en daar op verder kan bouwen.

Gelukkig zijn op internet ook initiatieven te vinden die daarop inspelen, zoals HypotheekAdvies.nl. Daar draait het om de klik met de klant en staat relevante ervaring van de adviseur voorop. Adviesbureau’s presenteren zich dan met een korte omschrijving van hun kennis en aanpak. De bureau’s kunnen worden geselecteerd op specifieke ervaring of op het advies dat je nodig hebt. Ik kan me voorstellen dat een hypotheekadvies aan een expat echt iets anders is dan aan een starter.

En dat is voor mij een goede adviseur. Iemand die jouw financiële situatie goed in beeld weet te brengen, daarop verder bouwt en zich niet beperkt tot een standaard advies. Wij zijn nog even aan het zoeken, maar willen ook niet te lang wachten. De naar beneden buitelende rente zorgt er voor dat we niet de enige oversluiters zijn.

Heb jij plannen om gebruik te maken van de lage rente en te kopen of over te sluiten?

Meer lezen?

Follow my blog with Bloglovin

3 gedachten over “Wat is een goede hypotheekadviseur?”

 1. Het is inderdaad moeilijk om een goede adviseur te vinden. Het is vanaf een website moeilijk om te bepalen waar zo’n “adviseur” echt voor staat. Onze ervaring is wel dat je op moet letten met de grote bureau’s voor hypotheekadvies.Wij zijn een tijd op zoek geweest om een huis te kopen. Via via zijn we jaren terug terechtgekomen bij een adviseur die destijds een vrijblijvend kennismakingsgesprek bij ons thuis heeft gehad. In de loop van de jaren hebben we hem meerdere keren mogen benaderen wanneer we een bod op een huis gingen doen. Dat liep bijna altijd op niks uit. Daar heeft hij nooit kosten voor gerekend. Pas toen het echt concreet was, zijn we met hem een overeenkomst aangegaan.
  Vanaf het begin was hij duidelijk dat het hem echt ging om het best passende advies. Dat was ook de reden dat hij voor zichzelf was begonnen. We hebben mijn ouders ook naar hem verwezen toen ze met hun overwaarde een ander (goedkoper) huis gingen kopen. Ze hebben hem telefonisch korte vragen gesteld, maar hij gaf al snel aan dat ze beter geen hypotheek meer konden nemen en niet met hem in zee hoefden te gaan.
  We zijn ook een keer bij hem thuis geweest en ik vond het wel mooi om te zien dat daar niet de nieuwste van het nieuwste auto op de oprit stond maar gewoon twee wat oudere Skoda’s. Vanuit FIRE/HOT was het voor mij een beetje ongemakkelijk om zo’n grote lening aan te gaan. Na wat indirecte vragen van mij vanuit het oogpunt FIRE/HOT kwam zijn mening daarover naar voren: de hypotheekrente staat behoorlijk laag, profiteer van de ruimte die je hebt voordat je VRH gaat betalen en ga daarna eens denken over vervroegd aflossen van de hypotheek. Waaruit ik concludeerde: laat je geld voor je werken op die manier dat het je het meeste rendement oplevert. Dat gaf mij wel vertrouwen.
  Maar oversluiten is een heel ander verhaal natuurlijk. Maar ook daar zou ik hem mee vertrouwen.

  Beantwoorden
 2. Ik loop ook te kijken om over te sluiten.
  Aflossen van huidige BS hypotheek en alles overzetten op aflossingsvrij.
  Momenteel zit ik op ongeveer een LTV van 40% en als ik de hypotheek voor 20 jaar vastzet ben ik 80 en betaal ik de komende 20 jaar 250 euries per mnd.
  Wat is het probleem, zit vooral in de aflosboete en de kosten, het hele verhaal kost ca 12 k€ en eigenlijk ben ik de gehel tijd bezig geweest af te lossen.
  Nu “geestelijk” omschakelen en kijken naar de AOW etc. wonen voor 250 p/m (in een huis van 5 ton) is niet veel maar toch.
  Het kost wel 12 k€ waarvan je wel de helft terugkrijgt maar goed.
  Ik heb nu een adviseur die het voor 2.5 k€ wil doen maar toch een bakkie geld voor ik denk een vrij makkelijke omzetting.
  Goed ik troost me dat hij mij 1250€ kost en dat dan de boel geregeld wordt.
  Maar e vraag is en blijft is het een “goede” adviseur.
  Ik denk dat je vooral zelf ook het een en ander moet doen en dan samen kijken wat voor jullie het best is.

  Beantwoorden
 3. Ik heb het net berekend voor onze situatie met een huidige bankspaarhypotheek met een rente van 4,1%. Als deze rente na de rentevasteperiode die binnenkort afloopt zou gaan naar 1,3% en ik vergelijk dat met een annuitaire hypotheek van 1,1% dan zijn we netto per maand nog steeds 70 euro minder kwijt als we bij de bankspaarhypotheek blijven. Nadeel is uiteraard wel dat het vroegtijdig aflossen een drama is met een bankspaarhypotheek.
  Hier heb ik dan nog niet de 3000 euro advieskosten in berekend!

  Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.