Onze bankzaken vereenvoudigen

4 min leestijd

We kijken hier thuis regelmatig of we onnodige kosten kunnen vermijden. Dan houden we de abonnementen tegen het licht en sluiten deze over wanneer het goedkoper kan. Nu we druk bezig zijn met de voorbereidingen voor onze verhuizing naar het buitenland, proberen we de vaste kosten die overblijven zo laag mogelijk te houden. De hypotheek en een aantal verzekeringen lopen gewoon door. Maar alles wat met de auto te maken heeft, stopt automatisch bij verkoop van onze ‘youngtimer.’ Nu hebben we ook besloten om onze bankzaken te vereenvoudigen. Een rekening wordt opgeheven en ik ga op zoek naar een andere creditcard.

Onze bankzaken vereenvoudigen #banken #budget #geld #DeBudgetman

Hoe de bankzaken nu geregeld zijn

Op dit moment hebben we drie betaalrekeningen. Ten eerste zijn we klant bij de ING. Daarnaast heeft mevrouw DBM een zakelijke rekening van de KNAB. En verder heb ik een rekening bij N26.

Bij de ING maken we gebruik van het oranje-pakket. Dat kost vanaf maart 2020 €1,70 per maand en de pas voor de tweede rekeninghouder kost dan €1,10. We gebruiken deze rekening voor alle vaste lasten en de boodschappen. Het is dus onze standaard betaalrekening.

De KNAB kost 5 euro per maand en dat is inclusief creditcard. Voor dit bedrag maakt het niet uit of je de rekening op 1 naam zet, er een en/of rekening van maakt of dat je de rekening zakelijk gebruikt.

N26 is helemaal gratis, inclusief pinpas en creditcard. Ik heb de rekening ooit geopend om er eens kennis mee te maken en er een paar artikeltjes over te schrijven, maar inmiddels ben ik bijna voorzitter van hun fanclub. Het is echt een prettige bank met goede standaard faciliteiten die dus niets kosten.

Waarom veranderen?

Zoals ik aan het begin van het artikel al heb aangegeven, bekijken we periodiek of we ons geld nog aan nuttige dingen uitgeven. Op zich is het prima om drie rekeningen te gebruiken. Zeker omdat er maar twee zijn die geld kosten.

Maar door de aankomende verhuizing naar het buitenland veranderen ook de eisen die we aan een bank stellen:

  • Door de verhuizing kan het eigen bedrijf van mevrouw DBM niet langer ingeschreven staan in Nederland. We gaan in Suriname opnieuw kijken of inschrijving noodzakelijk is. Door de uitschrijving uit de KVK vervalt ook de noodzaak voor een zakelijke rekening;
  • We verhuizen buiten de EU en pinnen wordt dan allesbehalve gratis. Banken rekenen koersopslag bij ieder bedrag dat je als klant in buitenlandse valuta pint. De kosten kunnen fors oplopen. In dit artikel heb ik die kosten van alle banken eens op een rijtje gezet. We hebben dus een bank nodig die daar zo laag mogelijke kosten voor rekent.

De wisselkoersopslag was een van de redenen waarom we ooit voor de KNAB hebben gekozen. Zij brengen van alle Nederlandse banken de laagste kosten in rekening: slechts 0,5%. Dat zou op zich een heel goede reden zijn om de rekening toch te houden. Maar ik heb een nog voordeliger manier gevonden.

Een ander betaalpakket bij N26

De gratis variant van N26 heet gewoon N26. Dit pakket voldoet eigenlijk voor al je bankzaken zolang je binnen de EU woont en werkt. Wanneer je geregeld reist of buiten de EU woont of werkt, dan biedt deze bank een ander betaalpakket met veel extra voordelen. Dat pakket heet N26 You. Een van de grootste voordelen voor ons is dat je wereldwijd gratis geld kunt opnemen; in welke valuta maar ook. Dit betaalpakket is niet gratis, maar kost €9,90 per maand. Dat lijkt stevig geprijsd, maar kijk even naar de kosten voor pinnen:

Wanneer we in Suriname €200,- opnemen in Surinaamse Dollars dan kost ons dit bij de ING €2,25 + koersopslag. Bij een koers van 8,33 SRD/€1,- komt daar nog €2,28 bij. €200,- opnemen kost dan €4,53. De kosten voor het betaalpakket van N26 zijn dus snel terugverdiend. In dit artikel heb ik de verschillende N26 betaalpakketten eens op een rijtje gezet.

De creditcard

We maken nu gebruik van de gratis creditcard van de KNAB. Wanneer we deze rekening beëindigen, moeten we op zoek naar een andere creditcard. Eigenlijk ben ik van mening dat creditcards gratis moeten zijn. De redenen staan in dit artikel. Maar echt gratis creditcards (geen debitcard) zijn niet meer aan te vragen.

Het lijkt erop dat ik daarom ga kiezen voor een gewone creditcard die ik aan mijn ING rekening ga koppelen. Maar daar moet ik me nog even goed in verdiepen.

De totale kosten voor onze bankzaken worden dan €2,80 voor de ING en €9,90 voor N26. Daarmee kan ik dan ook aan de andere kant van de wereld gratis pinnen. Mocht je je afvragen waarom ik voorlopig geen Surinaamse bankrekening open? Er verdampt daar weleens $100 miljoen

Welke kosten maak jij voor je betaalrekening?

Wil je meer lezen?

2 gedachten over “Onze bankzaken vereenvoudigen”

  1. Let er even op of je verzekeringen nog geldig zijn als je je uitschrijft uit Nederland. Sommige verzekeraars vereisen dat je ingeschreven staat. Soms moet je aan een expat verzekering en die zijn _duur_. Wellicht voer voor een nieuwe blog? ?

    Beantwoorden
    • Bedankt voor je tip. We zijn dit nu aan het uitzoeken. De zorgverzekering vervalt en daar is een voordelig alternatief voor. De opstalverzekering is een ander verhaal.. maar dat volgt inderdaad in een nieuw blogje 🙂

      Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.