Zwaar geschut

3 min leestijd

De gevolgen van de Corona-crisis zijn voor iedereen merkbaar in het dagelijkse leven. Het wordt ook duidelijk dat er stevige maatregelen nodig zijn om het niet verder uit de hand te laten lopen. Van lock-downs van steden tot het inzetten van financieel zwaar geschut. De verschillende economische grootmachten hanteren ieder weer een andere methode. Maar er is wel een overeenkomst: het gaat over heel veel geld. Wat is er inmiddels besloten en beloofd?

Zwaar geschut #Schulden #crisis #DeBudgetman

Azië en de Verenigde Staten

De laatste weken komt er minder nieuws uit China over maatregelen die daar worden getroffen om de economie weer op gang te helpen. Het uitdelen van gratis geld is al eerder beloofd. Ook andere Aziatische landen lijken het nog even aan te kijken.

De Verenigde Staten van Amerika hebben al wel zwaar geschut in stelling gebracht. Er is overeenstemming over een steunpakket van $2.000.000.000.000,- (het leek me leuk om 2 biljoen een keer uit te schrijven…).
Een waanzinnige berg geld. Een fors deel van dit geld wordt naar verwachting besteed om de Amerikaanse huishoudens te steunen. Zij krijgen mogelijk $3.000,- uitgekeerd. Dus ook hier lijkt er een voorkeur voor helikoptergeld, net zoals dat in Azië het geval is. Verder gaat er $500 miljard naar sectoren die door de crisis hard zijn geraakt. En tot slot krijgen ziekenhuizen ook nog $75 miljard.

De verenigde staten van Europa zijn er nog niet uit. Er zijn wel allerlei landelijke initiatieven. Nederland maakt miljarden vrij en ook in Duitsland is er een soort ‘whatever it takes’-uitspraak gedaan. Toch is er nog verschil van mening over de inzet van middelen binnen de Eurogroep. Italië en Frankrijk willen nu al grof geschut inzetten. Daardoor zullen de schulden in hoog tempo stijgen. Landen zoals Nederland en Duitsland willen afwachten wat de effecten zijn van de nationale miljarden die landen nu in de economie pompen.

Zwaar geschut voor Europa?

De Europese Monetaire Unie heeft wel zwaar geschut klaarliggen. Het ding heet ESM en wordt wel de ‘financiële bazooka’ genoemd… Het is een noodfonds om een land uit de Euro-zone te helpen wanneer het in problemen raakt. Het is een soort gezamenlijke huishoudpot: alle deelnemende landen hebben er geld in gestort en afgesproken om nog meer geld te storten wanneer dat nodig is.

Het Europees noodfonds kan maximaal over €700 miljard beschikken. Daarvan is door de landen al €80 miljard gestort. De overige €620 miljard is vervolgens opvraagbaar.

Maar wat heb je aan een Europees Stabiliteitsfonds wanneer de meeste deelnemers zelf in financiële problemen verkeren? Het is bedoeld om 1 land te helpen. Wanneer alle landen een beroep doen op het fonds dan lijkt het er een beetje op alsof we onszelf aan onze haren uit een (financieel) moeras proberen te trekken. Dat lukt alleen in sprookjes.
We wachten af welke maatregelen er in Europa nog worden genomen. Deze acute crisis heeft overigens wel behoefte aan een klein beetje daadkracht.

Overeenkomsten met de vorige crisis?

Wanneer ik over de diverse maatregelen lees, dan lijkt het soms wel 2008. Ook toen werden er in korte tijd forse maatregelen genomen en werden er miljarden uitgegeven. Natuurlijk was de aanleiding van die crisis heel anders. Maar het medicijn is hetzelfde: we pompen massaal miljarden in het economisch systeem in een poging om het overeind te houden.

Maar goed: de aandelen zijn inmiddels weer wel lekker goedkoop. Toch nog wat goed nieuws. Hoewel… De favoriete broker van veel kleine beleggers kan de toestroom van nieuwe klanten niet aan en werkt nu even met een wachtlijst. Dat is een vorm van hamsteren waarvan ik nog niet eerder heb gehoord. En let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Wil je meer lezen?

2 gedachten over “Zwaar geschut”

  1. Slechts een fractie van dit bedrag (eenmalig $1200) wordt aan werkloze burgers besteed. Dankzij Bernie Sanders is dit kruimeltje mogelijk geworden, anders had de gewone burger helemaal niets gekregen.

    Het is een grof schandaal dat de rest weer eens een bailout is voor de multinationals. In Canada krijgen werkloze burgers de komende vier maanden steeds $2000. Voor zover mij bekend ZONDER dat de superrijken er een voordeel bij hebben. En overigens met gratis ziektekosten zoals in Europa.
    Trump help de V.S. steeds verder richting de afgrond. Er gaan waarschijnlijk miljoenen slachtoffers vallen. Tussen 2.000.000 en 6.500.000 doden zijn schattingen die ik uit verschillende bronnen haal. Maar met pasen is alles over omdat…Trump dat wel een mooie datum lijkt. Facts be damned.

    Amerikanen kunnen dus een paar boodschappen halen en nog éénmaal de huur betalen, mits het geld binnen een paar dagen overgemaakt wordt. Huren worden daar (kennelijk) op of rond de 1e van de maand afgeschreven. Wat een ellende…

    Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.