Met ingang van 1 januari zijn de kosten voor energie weer duurder geworden. Een goede reden om eens te kijken of je op het gebruik van energie nog wat kunt besparen. Hier volgen 10 tips.
1. Voorkom sluipstroom
Veel apparaten verbruiken dag en nacht stroom, ook al staan ze niet ingeschakeld. Vooral wat oudere apparatuur verbruikt veel stroom wanneer ze standby staan. Dit is soms op te lossen door gebruik te maken van een simpel tijdklokje, bijvoorbeeld bij apparatuur die ’s nachts probleemloos een paar uur echt uitgeschakeld kan staan.
Een andere gebruiker van sluipstroom zijn de laders voor telefoons en tablets. Ook hier is een simpele oplossing voor. Hier in huize DB hebben we alle laders in 1 stekkerdoos gestopt. Die gaat ’s nachts aan en de volgende ochtend weer uit.
2. Koop energiezuinige apparatuur
Let bij aankoop van nieuwe apparatuur extra op het energieverbruik. De meerprijs voor een energiezuinige uitvoering is vaak al binnen enkele jaren terugverdiend.
Enkele huishoudelijke apparaten zijn echt grootverbruikers van energie. Zoals de wasdroger. Je bespaart de meeste energie door de wasdroger te vervangen door een waslijn… Mocht je toch voor gemak kiezen, dan is het goed om te weten dat de ‘ouderwetse’ condensdroger tot wel 2x meer energie verbruikt dan een iets duurdere warmtepompdroger. Ook hier geldt ‘goedkoop is duurkoop’. Zoek dus naar witgoed met energielabel A+++
3. Gebruik LED lampen alleen als je licht nodig hebt
Iedereen heeft natuurlijk de lampen thuis al vervangen door LED verlichting. Maar doordat LED zo weinig energie verbruikt blijkt dat we de verlichting makkelijker aan laten staan. We kiezen vaak voor gemak en vergeten het licht in de keuken en de hal uit te doen. Het is een kwestie van ons gedrag veranderen. Dat is soms lastig maar het levert wel een besparing op wanneer we ons er bewust van blijven.
4. Isoleer je huis
Door tocht voelt het in huis al snel koud aan. Tocht kan gemakkelijk worden verholpen door wat tochtstrips aan te brengen bij deuren en ramen. Dit kost heel weinig en het levert twee voordelen op: het voelt comfortabeler in huis en je bespaart geld.
Het isoleren van je huis is vaak een wat duurdere oplossing. Je kunt hierbij denken aan vloer- en dak isolatie, maar ook aan het plaatsen van HR++ glas. Voordat je hier geld aan uit gaat geven kan het handig zijn om eerst even te onderzoeken of jouw gemeente toevallig subsidie geeft voor dit soort uitgaven. Hier in huize DB hebben we tijdens het renoveren van onze woning voor zowel de vloer als het dak een subsidie per vierkante meter gekregen. Het loont echt de moeite om dit even uit te zoeken.
5. Vervang je ventilatiebox
Ongeveer een derde van alle woningen in Nederland heeft mechanische ventilatie in huis. Dat is een centraal systeem waarmee lucht uit de woning wordt afgezogen. Veel van deze systemen zijn voorzien van verouderde ventilatieboxen die veel elektriciteit verbruiken. De moderne mechanische ventilatieboxen verbruiken tot €80,- per jaar minder aan elektriciteit. Wat kost het? Nog geen €200,- Dat is snel terugverdient.
6. Enkele slimme aanpassingen voor je CV
De meeste woningen worden door een CV verwarmd. Door een paar ingrepen zorg je voor een lager gasverbruik.
Het gebruik van radiatorfolie zorgt er voor dat de stralingswarmte van de radiatoren niet de (buiten)muur verwarmt maar alleen de lucht achter de radiator. Het folie weerkaatst de warmte en verhoogt het rendement.
Door een slimme thermostaat te plaatsen verwarm je alleen je huis wanneer je thuis bent. Er zijn veel varianten in slimme thermostaten: sommige typen zijn op afstand te bedienen en een modulerende thermostaat laat je ketel nog efficiënter branden. Heel simpel uitgelegd: je thermostaat is het gaspedaal van je ketel. Simpele thermostaten kennen twee standjes: aan of uit. Wanneer er maar een klein temperatuurverschil is in huis, dan is het veel efficiënter om de ketel zachtjes te laten branden. Daar zorgt zo’n
modulerende thermostaat dan voor.
Hetzelfde geldt een beetje voor de pomp van je vloerverwarming. Oude, simpele pompen staan het hele jaar op vol vermogen te draaien. Moderne pompen zijn regelbaar en verbruiken veel minder energie. Vergeet niet om de pomp ’s zomers helemaal uit te zetten.
7. Vervang je ketel
In veel woningen hangt wel een HR ketel. Alleen de ene HR ketel is de andere niet. De huidige HR ketels zijn veel zuiniger dan de exemplaren van 15 jaar oud. En het verschil kan wel oplopen tot een paar honderd euro per jaar. Een nieuwe ketel is dan snel terug verdient.
8. Stap over naar een andere energieleverancier
Dit is er eentje uit het rijtje van voor de hand liggende besparingen. Stap over. Het is niet ingewikkeld en het levert je altijd voordeel op. De eerste keer overstappen zorgt vaak voor de grootste daling in de kosten voor energie. Maar in de daarop volgende jaren zorgt overstappen dat je altijd energie koopt tegen de voordeligste tarieven.
Overstappen is simpel: maak gebruik van een vergelijkingssite, vul wat gegevens in en je kunt direct de kosten voor je energie vergelijken.
9. Maak slim gebruik van het piek- en daltarief
Een aantal huishoudelijke apparaten kunnen makkelijk ’s avonds of ’s nachts draaien, zoals de vaatwasser. Het slaapt niet heel lekker wanneer de wasmachine of droger ’s nachts bezig is, maar het daltarief voor elektriciteit geldt ook in het weekend en op feestdagen. Dus wassen en drogen kan in het weekend.
10. Gebruik een thermoskan!
Als laatste nog een super simpele bespaartip voor theedrinkers. Vaak zit er (veel) meer water in de waterkoker dan er nodig is. Dat laten we meestal rustig afkoelen totdat we weer zin in thee hebben. En dan koken we de boel weer op. Snel en simpel: giet het hete water in een thermoskan die je naast de waterkoker laat staan. Werkt ook voor koffiedrinkers…
Welke bespaartips zou jij willen delen?
Meer lezen?
mn man heeft vorige week 2 enkelglas klapraampjes vervangen voor dubbelglas.. investering van 150 euro, hij heeft ze zelf vervangen. zo blij met het comfort en gaat zeker veel schelen in verbruik. bizar hoe 2 kleine raampjes zoveel kunnen schelen… ?
als extra tip voor de thee drinkers.. zet smorgens gewoon een thermos thee voor heel de dag ? scheelt ook weer theezakjes. wil je echt een ander smaakje, kan je apart water koken (doe het nu een jaar ofzo, en merk dat ik prima de hele dag t zelfde smaakje kan drinken en dat de eenkopszakjes best wel genoeg zijn voor anderhalve liter thee ? ) en anders zou ik smorgens een hele thermoskan met heet water vullen. waterkoker hoeft dan maar 1 x aan..
Dag- en nachttarief geldt hier niet op feestdagen maar tijdens de week enkel van 22u ’s avonds tot 7 u ’s morgens. Vanaf vrijdagavond 22 u tot maandagmorgen 7 u geldt het nachttarief doorlopend. Je moet al veel van je elektriciteitsverbruik op nachttarief plannen om goedkoper uit te komen of met alleen maar dagtarief. Ik bak brood in het weekend, wassen en strijken enkel op nachttarief, alle voeding klaarmaken waarvoor ik oven of frietketel nodig heb wordt hier uitgesteld tot het weekend. Vroeger was tweevoudig tarief veel voordeliger of nu maar om de nachttariefteller te laten uitschakelen kost het vrij veel.
Als ik in het weekend brood bak, benut ik de restwarmte van de oven om eens het brood uit d eoven is taart of gebak te maken of een ovenschotel. Zo benut ik de warmte optimaal en de vrijgekomen warmte warmt ook de keuken op zodat chauffage minder vlug aanslaat.
Wij kochten een aantal jaren geleden een warmtepompboiler om onze elektrische boiler te vervangen en dus zuiniger warm water te produceren. De aankoop van die WPB werd een flop aangezien de warmtepompfunctie na 2 en ene half jaar stuk was. Toestel was dus een half jaar uit garantie….. Herstelling is vrij duur en laten we niet doen. De investering die we voor aankoop en laten plaatsen van die boiler deden, was dus absoluut het geld niet waard.Boiler warmt nu gewoon op de de backup thermostaat dus op elektriciteit net zoals onze vorige boiler. Warmt wel enkel op nachttarief.
Producten die je uit de dievriezer haalt een dag op voorhand uit de vriezer halen en laten ontdooien in de frigo. De koude die het bevroren product afgeeft, doet je koelkast minder koelen dus voordeliger.
’s Nachts de telefoons opladen is echt een slecht idee. Ze hebben doorgaans minder dan 8 uur nodig om op te laden, dus dat is juist extra sluipstroom. Daarnaast is het absoluut niet brandveilig.
Ik heb ook eerder gelezen dat nachtstroom je niet echt veel oplevert. Het is gunstiger om 1 tarief aan te houden.
Hmm, dat met ’s nachts opladen is ook weer zo. Er zou eigenlijk nog een tijdklokje tussen moeten, zodat de stekkerbox uitgaat wanneer de telefoons een uurtje of 2 hebben geladen.
Of dag- en nachtstroom voordelig is, hangt af van je persoonlijke situatie. Wij hebben een aantal zonnepanelen, dus tijdens de dure momenten wekken wij zelf stroom op. Dan is het voordelig wanneer je in de avond/nacht tegen een lager tarief stroom kunt afnemen.
Laat je cv waterzijdig inregelen. Of als je goede prutser bent kan je het zelf proberen.
Heb je nog enkel glas dan kun je bubbeltjes plastic gebruiken om te isoleren, een goedkope en simpele oplossing voor als je budget het niet toelaatom dubbelglas te plaatsen of als je net als ik in een huurhuis woont.