Wat moet je doen als de beurs daalt? 5 tips

3 min leestijd

Nu de beurs de laatste periode weer wat op en neer gaat, ontstaat er al snel wat onrust. Komt er een beurscrisis aan? Hoe lang duurt de oorlog enzovoort. Beleggers vinden geregeld aanleiding om nerveus te worden. Wat moet je doen wanneer de koersen dalen en de beurzen erg zenuwachtig reageren op al het economisch nieuws?

Wat moet je doen als de beurs daalt 5 tips #beleggen #geldbesparen #DeBudgetman

Hier volgen 5 tips voor verstandige beleggers. En dat zijn we allemaal, toch?
Bij de volgende tips ga ik er wel van uit dat je portefeuille goed gespreid is. Een goed gespreide portefeuille is namelijk niet afhankelijk van een eventuele beurscrisis, maar van je persoonlijke omstandigheden. Als je moet gaan spreiden omdat de koersen kelderen, dan zou je je geld beter in een spaardeposito kunnen onderbrengen.

1. Raak NIET in paniek!

Beurzen horen ook te dalen. Er bestaan geen aandelen of indexen die in een rechte lijn alleen maar omhoog gaan. Niemand die weet of de daling van vandaag het begin is van een beurscrisis compleet met financiële crisis, of slechts een correctie. Niemand die het weet, dus paniek heeft geen zin.

2. Ga NIET handelen (=verkopen)

Bedenk dat je pas verlies hebt, wanneer je je aandelen daadwerkelijk van de hand hebt gedaan. De rest is papieren verlies (of winst). Het geld dat je hebt belegd, heb je toch niet nodig om een nieuwe wasmachine te kopen? Blijf ervan af.

3. Wil je toch wat doen? Koop wat bij

Wanneer je het niet kunt laten om niets te doen, doe dan in ieder geval iets verstandigs. De koersen staan bij een neergaande beurs lager dan enkele dagen geleden. Alleen wanneer je vindt dat je iets moet doen, koop wat bij. Heb je je zenuwen in bedwang? Wacht dan nog af. Misschien zakt de beurs nog verder en kun je later instappen. En misschien herstelt de beurs zich en dan is er ook niets aan de hand.

4. Volg het financiële nieuws NIET

Handelen op de beurs is emotie. Hoort niet zo te zijn, maar dat is wel het geval. Wanneer er paniek uitbreekt, dan doet iedereen aan die gekte mee. Waardoor een neergaande trend wordt versterkt, met soms een beurscrisis tot gevolg. Wanneer je merkt dat je ondanks bovenstaande adviezen toch nog nerveus blijft, dan is de beste oplossing om een tijdje geen financieel nieuws te volgen en je portefeuille even met rust te laten. Het komt namelijk allemaal weer helemaal goed; met wat geduld.

5. En wat als het helemaal mis gaat!?

Maar wat moeten we doen als het echt mis gaat, de koersen langdurig hard dalen en er geen einde aan lijkt te komen? De laatste tip. Hou € 1000,- contant achter de hand. Als het HELEMAAL mis gaat, koop op dat moment dan alle aandelen van Coca-Cola, Unilever èn Apple. Je bent dan in een klap eigenaar van drie bedrijven die nog wel een tijdje zullen blijven bestaan ;-).

Echt, paniek is het laatste dat gaat helpen. Dus ook bij forse correcties of een crisis: zit de rit rustig uit..

P.S. Deze tips gelden alleen voor slimme beleggers.
Bijvoorbeeld voor degenen die beleggen in Indexfondsen, of ETF’s.

Voor de overige beleggers geldt, volg de adviezen van beleggingsexperts: verkoop de helft van je aandelen, wordt daytrader,  ga short en neem deel aan de paniek, schaf opties aan of koop goud. Het opvallende verschil tussen deze tips en de bovenstaande 5 tips?
Beleggingsexperts adviseren altijd om te gaan handelen. Dan valt er voor hen namelijk wat te verdienen 😉

Meer lezen?

1 gedachte over “Wat moet je doen als de beurs daalt? 5 tips”

  1. Fantastische tips bij de telegraaf. “verkoop de helft van je aandelen want als de beurs omlaag gaat bespaar je geld en als het omhoog gaat is het ook goed want dan zit je er nog met de helft in.”

    Ja en ondertussen heb je een paar procent verlies op de helft van je aandelen als reactie op een dipje, en mis je misschien ook nog eens het moment van herstel. En je hebt transactie kosten.

    Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.