De huidige situatie zorgt in veel huishoudens ineens voor minder inkomsten. Wanneer je ‘gewoon’ in loondienst bent, dan is er vaak niet veel aan de hand. Maar er zijn in Nederland ook 2 miljoen ondernemers die niet altijd even goed aan het werk kunnen blijven, of hun inkomen ineens drastisch zien dalen. De overheid heeft toegezegd om de groepen te steunen die zwaar worden getroffen. Maar dat geld zit nog niet in je portemonnee. Het is voor het Nibud reden om de aandacht te vestigen op het belang van tijdig ingrijpen in je financiën. Wanneer je op tijd een nieuwe balans aanbrengt tussen je inkomsten en uitgaven, dan voorkom je geldzorgen. Hier volgen 6 belangrijke besparingstips.
Het is een fabeltje dat uitsluitend huishoudens met een laag inkomen financiële problemen kennen. De vorige crisis bracht duidelijk aan het licht dat ook de middeninkomens in de problemen komen, wanneer zij zich niet snel aanpassen aan een lager inkomen. De beste manier om zo’n situatie te voorkomen is beneden je stand leven. Dat zorgt ervoor dat je structureel geld overhoudt. Maar soms is dat niet genoeg.
Op welke manier bespaar je direct en voorkom je geldzorgen?
1. De boodschappen: waar en wanneer
Het is erg gemakkelijk om al je boodschappen in dezelfde supermarkt te halen. Dat is alleen niet de voordeligste manier van winkelen. Wil je besparen op je boodschappen, dan helpt het echt wanneer je wat meer tijd uittrekt en meerdere supermarkten bezoekt. Iedere winkel heeft zijn eigen aanbiedingen. Ga alleen voor de voordeligste producten naar een supermarkt.
Verder helpt het om maar een keer per week boodschappen te doen. Zeker in deze tijd waarin iedereen hamstert wat extra voorraad in huis haalt.
2. De boodschappen: wat
Wanneer je direct minder geld wilt/moet uitgeven aan je boodschappen is het verstandig om je gebruikelijke eetpatroon te bekijken. Snacken, een flesje wijn van een tientje: het kan allemaal maar voor een strak boodschappenbudget is het niet zo handig. Maak een weekmenu dat voor een deel bestaat uit de aanbiedingen van de supermarkt. Daarbij zijn seizoensgroenten altijd een voordelige keuze. Goedkoper eten is zeker niet ongezonder. Zoek naar aanbiedingen of afgeprijsde producten.
3. Koop een dag of week helemaal niets
Een van de beste manieren om geld te besparen is om niets uit te geven. Dat klinkt simpel, maar valt in de praktijk wel tegen. Stel voor jezelf een dag (of week) tot doel om helemaal niets uit te geven. Zeker nu we massaal thuiswerken blijken online impulsinkopen extra verleidelijk.
4. Minder dringende aankopen: nu even niet
Deze crisis gaat weer voorbij. Nu weten we nog niet hoe lang het gaat duren, maar er komt zeker een eind aan. Stel minder dringende aankopen dan ook uit. Je kunt hierbij denken aan kleding of het vervangen van huishoudelijke apparatuur. Zorgt dat voor dalende inkomsten bij winkeliers? Waarschijnlijk wel. Maar jij en ik kunnen geen geld uitgeven dat we niet hebben. De eerste prioriteit is dat we ons huishoudbudget op orde houden (dat geldt ook voor die winkelier) en geldzorgen voorkomen.
5. Kijk of je recht hebt op toeslagen
Dit is officieel geen besparingstip, maar levert mogelijk wel geld op. Houdt de berichtgeving in de media in de gaten, want de Nederlandse overheid treft verschillende maatregelen om zelfstandigen en huishoudens in deze tijd te ondersteunen. Wanneer je inkomsten lager zijn, kom je wellicht in aanmerking voor toeslagen. Dit is eenvoudig te controleren bij de belastingdienst.
6. Stap over naar een andere energieleverancier
Veel besparingen leveren op termijn pas geld op, zoals het opzeggen van abonnementen. Maar het overstappen naar een andere energieleverancier bespaart je direct geld. Het is natuurlijk altijd goed om regelmatig te vergelijken of je nog steeds een voordelige deal hebt; zeker wanneer je een eigen onderneming hebt. Wil je meer lezen over het overstappen naar een andere energieleverancier? Lees dan dit artikel.
Geldzorgen zijn niet altijd te voorkomen, geldproblemen in veel gevallen wel. Door op tijd in te grijpen in je uitgaven, zijn schulden te voorkomen. Ook na deze periode van crisis kan het geen kwaad om af en toe eens kritisch naar je uitgaven te kijken. Zo houd je grip op je geld.
Wil je meer lezen?
Vooral de optie om te kijken of je recht hebt op toeslagen en/of andere financiele ondersteuning wordt nog wel eens vergeten.
Het boodschappen doen bij meerdere supermarkten vind ik nu wel een stuk lastiger. Je loopt nu niet meer simpelweg even binnen.
Normaal gesproken zeker met je eens om meerdere supermarkten te bezoeken, maar in deze tijd ga ik gewoon naar 1 supermarkt, 1 keer per week
En om de gezondheidsrisico’s te beperken snap ik dat wel