Alles wat je moet weten over zorgverzekeringen in Nederland

3 min leestijd
Alles wat je moet weten over zorgverzekeringen in Nederland #zorgverzekering #DeBudgetman

Dekking van een zorgverzekering

De minimale manier om jezelf te verzekeren voor zorgkosten, is met de basisverzekering. De inhoud
van deze verzekering is bij iedere verzekeraar hetzelfde, want de overheid stelt ieder jaar vast wat er
onder de basisverzekering valt. Over het algemeen zijn dit de medisch noodzakelijke zorgkosten.
Hierbij kun je denken aan kosten voor de huisarts, medische specialisten, ziekenvervoer en voorgeschreven geneesmiddelen, maar ook aan kraamzorg en verloskundige zorg.

In principe volstaat de basisdekking als je een zorgverzekering als je 18 jaar bent afsluit, maar deze dekking staat niet iedereen aan. Heb je een slecht gebit of ben je veel geblesseerd? Dan kan het handig zijn om je aanvullend te verzekeren voor fysiotherapie en/of de tandarts. Deze kosten vallen buiten de dekking van de basisverzekering. Aanvullende verzekeringen maken je zorgverzekering weliswaar duurder, maar je kunt er ook veel geld door besparen.

We kunnen de zorgverzekeringen in twee groepen indelen: een restitutieverzekering (daarbij mag je alle zorg zelf uitkiezen) en een naturapolis (daarbij maak je gebruik van de gecontracteerde zorg). Voor de dekking maakt het niet uit: alle zorgverzekeringen in Nederland hebben hetzelfde basispakket.

Eigen risico en eigen bijdrage

Heb je zorg nodig uit de basisverzekering? Dan denk je misschien dat vergoed wordt. Helaas is dit niet altijd het geval, want bij zorgverzekeringen in Nederland kun je te maken krijgen met eigen risico. Er wordt onderscheid gemaakt tussen verplicht en vrijwillig eigen risico. Het verplicht eigen risico geldt voor iedereen en is voor 2023 vastgesteld op 385 euro. Het vrijwillig eigen risico staat standaard op 0 euro, maar dit kun je verhogen met 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Je draait in dat geval zelf op voor een groter deel van de kosten als je zorg nodig hebt, maar je zorgverzekering
wordt er goedkoper door.

Voor bepaalde zorg moet je een eigen bijdrage betalen. Veel mensen denken dat dit hetzelfde is als eigen risico, maar dat is niet het geval. Als het over eigen bijdrage gaat, wordt het deel van de medische kosten uit de basisverzekering bedoeld dat je zelf moet betalen. De overheid bepaalt hoe hoog de eigen bijdrage voor zorg uit de basisverzekering is, maar verzekeraars bepalen de eigen bijdrage voor aanvullende verzekeringen. Het kan zijn dat je zowel een eigen bijdrage als eigen risico moet betalen als je zorg nodig hebt.

Wat kost een zorgverzekering?

Eerder in deze tekst las je al dat de inhoud van de basisverzekering bij elke verzekeraar hetzelfde is. Als je van plan bent om alleen voor deze dekking te kiezen, denk je misschien dat het niet uitmaakt bij welke verzekeraar je een zorgverzekering afsluit. Toch is dit wel het geval, want de premie van de basisverzekering kan per verzekeraar anders zijn. Omdat jij je geld ongetwijfeld beter kunt besteden, ben je misschien op zoek naar de goedkoopste zorgverzekering. Deze vind je alleen door een vergelijking te maken. Hier kun je het beste een vergelijkingssite voor gebruiken. Baseer je keuze overigens nooit alleen maar op de premie, want is het belangrijker dat je goed verzekerd bent voor zorgkosten.

Meer lezen?

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.