Bloggen als hobby

6 min leestijd

Tijdens het onderhoud aan m’n blog viel me op dat ik inmiddels alweer zo’n 6 jaar artikeltjes schrijf. Op dit moment wel wat minder fanatiek geregeld dan voorheen, maar dat heeft een heel andere oorzaak. Daarover in een volgend artikel veel meer (cliffhanger). En dat bloggen is eigenlijk min of meer toevallig ontstaan. Mijn partner blogt al veel langer en doet dat ook beter dan ik. Daar viel me op dat je letterlijk uit niets iets maakt en daar vervolgens een inkomen mee kunt verdienen (nogmaals, m’n partner pakt het dus iets beter aan dan ik..).
En een eigen website bouwen is echt heel simpel. Hieronder lees je de stappen die ik een paar jaar geleden heb gezet en waarmee je heel eenvoudig zelf iets op kunt zetten.

Bloggen als hobby #digitalnomads #5opreis #DeBudgetman

In de inleiding noemde ik de mogelijkheid om met een website of met bloggen geld te verdienen, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet het doel te zijn. Het kan wel en ik denk dat de meeste bloggers na een tijdje weleens worden benaderd om ook iets te verdienen met hun schrijfwerk. Sommigen zijn daar principieel op tegen, zoals collega Geldnerd en dat kan ik alleen maar waarderen. Anderen verkopen hun geloofwaardigheid op jacht naar wat lezers of een paar centen. Maar voor de bouw van een website maakt het niet uit. Hier volgen eerst de stappen voor het opzetten van een website. Aan het eind van het artikel geef ik nog een paar tips hoe je er eventueel ook wat mee kunt verdienen.

In deze digitale wereld is een website voor bedrijven en organisaties onmisbaar. Maar het kan ook een leuke (aanvulling op je) hobby zijn. Voor het bouwen heb je tegenwoordig geen kennis te hebben van programmeren ofzo. Het bouwen van een site is makkelijker dan ooit. WordPress is een van de meest populaire platforms om dit te doen. Er zijn ook alternatieven, maar ik zou geen reden kunnen bedenken om daarmee aan de slag te gaan. WordPress is een CMS (Content Management System). Dat houdt in dat je daarmee je website bouwt, beheert en vult met informatie (blogs of producten). Het is als het ware de ‘motor onder de motorkap.’ En je hoeft geen monteur te zijn om hem te kunnen bedienen.

Stap 1: Domeinnaam en Hosting Kiezen

Voordat je begint met het bouwen van je website, moet je eerst een domeinnaam en webhosting regelen. De domeinnaam is het webadres waarmee anderen je website of blog weten te vinden (in mijn geval dus https://debudgetman.nl/). Je moet uiteraard een domeinnaam kiezen die nog niet bestaat.

Hosting is de serverruimte waarop je website zal draaien. Er zijn heel veel hostingproviders beschikbaar, TransIP is er een van. Je kunt ook kiezen uit talloze (aanvullende) pakketten. Maar dat is pas interessant wanneer het bezoekersaantal op je site gaat groeien. Je kunt je voorstellen dat FD.nl iets meer bezoekers trekt dan mijn financiële artikelen. En een groot aantal bezoekers belast de server bij je hostingpartner. Een snellere server zorgt er dan voor dat je site goed bereikbaar blijft, maar dat kost wel wat extra geld. Begin gewoon simpel met het voordeligste pakket.

Stap 2: WordPress installeren

De meeste hostingproviders bieden eenvoudige manieren om WordPress te installeren. Meestal kun je dit doen via het controlepaneel van je hostingaccount. Volg gewoon de instructies en je hebt binnen enkele minuten WordPress geïnstalleerd. De meeste hostingproviders geven je ook tips en instructies op hun eigen website.

Stap 3: Een thema kiezen

Een thema bepaalt hoe je website of blog eruit komt te zien. Voordat je start is het goed om daar al even over na te denken. Ik heb zelf rondgekeken op andere websites en blogs en gekeken wat ik prettig leesbaar vind. Daarmee heb je een idee hoe je je website wil opbouwen.

WordPress heeft duizenden gratis en premium thema’s om uit te kiezen. Een thema bepaalt niet alleen het uiterlijk, maar ook de functionaliteit van je website. Blader door de thema’s en kies er een die past bij het doel van je website en bij je persoonlijke smaak. Na het activeren van het thema kun je beginnen met het aanpassen van de instellingen en het toevoegen van je eigen inhoud.

Het kan geen kwaad om wat extra tijd te besteden aan de vormgeving. Dit gaat gemakkelijker wanneer je site of blog nog weinig inhoud bevat.

Stap 4: Plugins toevoegen

Voordat je echt kunt beginnen, toch nog een heel klein stukje techniek.
Plugins zijn kleine stukjes software die extra functionaliteit aan je website toevoegen. Er zijn plugins beschikbaar voor bijna alles, van het optimaliseren van je website voor zoekmachines (SEO) tot het toevoegen van sociale mediaknoppen. Ik gebruik onder andere de volgende plugins: Yoast SEO, Jetpack, Complianz en Pretty Links.

Je kunt plugins heel simpel toevoegen en activeren vanuit het WordPress-dashboard.

Stap 5: Inhoud toevoegen

Nu is het tijd om inhoud aan je website toe te voegen. Je kunt verschillende vaste pagina’s maken, zoals een startpagina, over ons, contactgegevens en een pagina over samenwerkingen.

Wanneer je die structuur hebt opgezet, dan is je site klaar voor gebruik.
Dan begint het echte schrijven of publiceren van producten (afhankelijk van het doel van je site). In WordPress is een eenvoudige visuele editor aanwezig om tekst, afbeeldingen en video’s toe te voegen.

Stap 6: Publiceren

Zodra je tevreden bent met je website en de inhoud, dan kan het geheel worden gepubliceerd. Zodra dit is gebeurd, is je website voor iedereen toegankelijk via je domeinnaam.

Stap 7: Onderhoud


Een WordPress-website is nooit echt helemaal “af.” Het vraagt om regelmatig onderhoud, het bijwerken van thema’s en plugins en het toevoegen van nieuwe inhoud. Een deel van dit werk is ook te automatiseren. Zo heb ik al mijn plugins op ‘auto-update’ ingesteld. Wanneer je zorgt dat er geregeld back-ups worden gemaakt (dat regel je bij je hostingpartner), dan kan er weinig fout gaan.

Geld verdienen met bloggen?

Zoals beloofd tot slot nog een paar tips hoe je met bloggen wat kunt bijverdienen.
Dat kan op een paar manieren:

Via advertenties op je site. De gemakkelijkste manier is om je site aan te melden bij Adsense van Google. Het levert je gemiddeld genomen genoeg inkomsten op om de kosten van het bloggen en je site terug te verdienen.

Via betaalde opdrachten. Dit is een lastige. In de financiële hoek zijn hier soms (in mijn ogen) dubieuze aanvragen: “Zou jij een artikel willen schrijven over de voordelen van Crypto?” Daar wil ik dus niet over bloggen. Maar ik heb eerder wel samengewerkt met een opdrachtgever die een artikel wilde publiceren over de risico’s van schulden en de mogelijkheden van schuldhulpverlening.
Het is een persoonlijke keuze over welk onderwerp je wel en niet schrijft, maar ik ga hier geen diensten of producten promoten die ik zelf nooit zou overwegen.

Via affiliate links. Tot slot: affiliate marketing. Dat zijn eenvoudig gezegd links waarmee je als lezer wordt door verwezen naar een product of dienst. wanneer je via de link iets koopt, dan ontvang je met het bloggen een kleine vergoeding. Ik maak er zelf zo af en toe gebruik van, maar ook hier geldt dat het dan alleen over producten gaat die ik zelf ook gebruik of zou overwegen.

Nou, dat is het dan. Een gratis verdienmodelletje inclusief handleiding hoe je het kunt uitvoeren 😉

Wil je meer lezen?

2 gedachten over “Bloggen als hobby”

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.