Beleggen: de verliezen zijn weggewerkt. Nu een eindejaarsrally?

4 min leestijd

Voor beleggers is dit voorlopig nog geen saai jaar. Na een prima start hebben we de grootste daling in dertig jaar gehad. Maar in de afgelopen maanden zijn de koersen weer teruggekeerd op het oude niveau. Inmiddels zijn de verliezen wel weggewerkt en het is de vraag of we nu nog een eindejaarsrally kunnen verwachten. Het voorspellen van de beurs is een bekende hobby van veel analisten.

Beleggen: de verliezen zijn weggewerkt. Nu een eindejaarsrally? #beleggen #geld #indexfondsen #DeBudgetman

De resultaten uit het verleden

Dit beleggingsjaar startte heel aardig. De eerste 6 weken van 2020 bewogen de indexen nog rustig in de richting van nieuwe records. En beleggers waren daar gewend aan geraakt: het leek wel alsof aandelen zonder noemenswaardig nieuws alleen maar meer waard werden.
Maar eind februari ging het stevig mis, met een dip van zo’n 30% of meer (afhankelijk welke index je bekijkt). Gelukkig is dit verlies inmiddels weer zo’n beetje weggewerkt.

Nu zijn er in het herstel van de verschillende indexen nog wel wat verschillen te zien. Ik beleg bij Meesman in drie indexfondsen en daarin is wel duidelijk dat het midden- en kleinbedrijf (MSCI World Small Cap) en de Europese markten (MSCI Europe Custom ESG) nog niet terug zijn op het niveau van februari.
Het breed gespreide indexfonds voor de ontwikkelde markten (MSCI World Custom ESG) laat momenteel alweer een positief rendement zien van 2,2%. En daarmee is de volledige portefeuille weer in de plus beland.

De beurscrisis van dit voorjaar was voor veel startende beleggers een goed moment om in te stappen. Zij hebben inmiddels mooie rendementen behaald (en soms weer verloren). Sommige brokers zoals DeGiro, hebben zelfs een tijdje met wachtlijsten moeten werken vanwege de grote toestroom van beleggers. Er zijn ook allerlei nieuwkomers op de brokersmarkt, die het beleggen vooral gemakkelijk willen maken. Zij maken bijvoorbeeld gebruik van een app waarmee je met één klik kunt kopen of verkopen. Collega-blogger Geldnerd omschreef het een tijdje geleden heel treffend als videospelletjes. Daar zou je beter bij uit de buurt kunnen blijven.

Maar nu de verliezen grotendeels zijn weggewerkt is het de vraag of we nu nog een eindejaarsrally kunnen verwachten.

Tijd voor een eindejaarsrally

Ik volg het economische nieuws vooral uit persoonlijke interesse, maar ik laat mijn beleggingsbeslissingen er niet door beïnvloeden. De komende weken en maanden worden erg interessant voor de beurs.

Zo is het de vraag wanneer er een tweede lock-down komt. Volgens mij is er niemand meer die zich afvraagt of dat nog nodig is. De economische gevolgen zijn naar verwachting groot. Veel sectoren zullen dit met hulp van de overheid wel overleven, maar het is de vraag of dit ook voor de horeca, de toeristische sector en de luchtvaart geldt. Nu overleven we deze periode wel zonder dat we een weekendje weg gaan, maar wereldwijd is het toerisme wel een belangrijke economische sector. Het zorgt voor 10% van het wereldwijde BBP en 1 op de 11 banen heeft met toerisme te maken. Dus ook vanuit economische opzicht zijn we wel toe aan een goede vakantie…

Maar er zijn nog wat ontwikkelingen die de beurs kunnen beïnvloeden.
Zo wordt er in Amerika binnenkort besloten welke zeventiger in een Wit Huis mag wonen. Dat is nog onzeker en beurzen houden niet zo van onzekerheden. Zeker niet in deze tijd.

Oh ja: Engeland wil niet meer met Europa meedoen. Maar de nieuwe afspraken laten nogal lang op zich wachten. En ik vergeet vast nog wel een paar ontwikkelingen die de aandelenmarkt kunnen beïnvloeden.

Kans op een eindejaarsrally?

Zeker.
De kans op zo’n eindejaarsrally is zeker aanwezig. De afgelopen jaren hebben laten zien dat er weinig voor nodig is om de beurs te laten stijgen. Wanneer beleggers ook maar een beetje het idee hebben dat goed nieuws overheerst, dan valt er dit jaar nog wel wat rendement te halen.

Maar andersom is net zo goed mogelijk. De komende economische cijfers kunnen nog slechter zijn dan verwacht. En wanneer er links en rechts nog wat andere tegenvallers zijn, dan bestaat de kans dat we weer een mooie rit naar beneden meemaken.
Niemand die het weet en dat geeft ook niet.

Beleggingsadvies

Beleggingsadvies geef ik niet (zie bijsluiter).
Maar het is wel een goed moment om in te stappen. Het is namelijk altijd een goed moment om in te stappen, want beleggen doe je voor de lange termijn. Wanneer je je goed in de materie verdiept en belegt met geld dat je lange tijd kunt missen, dan maakt een dipje/crisis of all time high niet uit. De beurs is niet te voorspellen en voor kleine beleggers is het verstandig om dat als uitgangspunt te nemen.
Maar ik hoop net als jij natuurlijk dat we nog een mooi ritje omhoog meemaken. Dan sluiten we ook dit beleggingsjaar weer met winst af.

Verwacht jij dit jaar nog vuurwerk op de beurs?

Wil je meer lezen?

3 gedachten over “Beleggen: de verliezen zijn weggewerkt. Nu een eindejaarsrally?”

  1. Ik vind persoonlijk de beurzen vrij hoog staan voor de staat van de wereldwijde economie. Zoals je al schrijft is 1 op de 11 banen gerelateerd aan het toerisme, dan zouden we dus statistisch gezien zo’n 10% beneden het oorspronkelijke niveau moeten hangen. Natuurlijk heffen andere bedrijven dat grotendeels op, omdat nu het geld van de consument daarheen gaat.
    Daarentegen hoor je steeds meer nieuws over reorganisaties en dat houdt dus in dat mensen werkloos worden en dus minder geld kunnen uitgeven. Ik verwacht geen enorme dip, maar wel een neerwaartse beurs.

    Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.