Eindejaarsbesparingen voor 2018

2 min leestijd

In de laatste maand van het jaar is het vaak druk. Projecten die op het werk moeten worden opgeleverd, er zijn nog wat extra vrije dagen waardoor de maand snel voorbij is en de kids hebben over een paar weken weer vakantie. Maar het is ook verstandig om deze maand wat tijd te besteden aan je persoonlijke financiën. Een aantal eindejaarsbesparingen helpen om nog voor 2019 geld te besparen.

Waar valt dan allemaal op te besparen?

 

eindejaarsbesparingen 2018, debudgetman.nl

 

Hypotheekrente vooruit betalen

Het kan interessant zijn om je hypotheekrente vooruit te betalen. Een reden is dat de hypotheekrenteaftrek (HRA) per 1 januari 2019 nog maximaal 49% bedraagt. Dit treft voorlopig alleen de hogere inkomens, maar in de jaren die volgen gaan ook de middeninkomens dit merken. Uiteindelijk wordt de HRA 37,05% in 2023. Een en ander wordt vanaf 2020 gecompenseerd door een verlaging van het eigenwoningforfait en lagere belastingtarieven.

Het vooruit betalen van de hypotheekrente zou tot 2023 een interessante eindejaarbesparing kunnen worden, want de HRA wordt in de komende jaren zelfs versneld afgebouwd.

Een ander argument om je hypotheekrente vooruit te betalen: het zorgt voor een verlaging van je eigen vermogen. Dit is alleen interessant wanneer je vermogensrendementsheffing betaalt.

 

Zorgverzekering oversluiten

De standaard eindejaarsbesparing: het oversluiten van de zorgverzekering. Oversluiten is zeker niet altijd noodzakelijk, maar het is echt handig om even na te denken of je huidige verzekeraar nog steeds de voordeligste keuze is. Er zijn veel verschillende vergelijkingssites, maar gebruik een vergelijker die ook de zoekresultaten laat zien van zorgverzekeringen die niet direct online kunnen worden afgesloten (soms de voordeligste keuze).

 

Verlaag je vermogen in box 3

Dit is natuurlijk geen advies om je geld aan onzin uit te geven.
Maar wanneer je schenkingen overweegt, doe dit dan voor het einde van dit jaar. Ook het extra aflossen van je hypotheek zorgt voor een verlaging van je vermogen. De overwaarde van je woning telt natuurlijk niet mee als vermogen.

Vermogensrendementsheffing (VRH) betaal je pas vanaf €30.000,- per persoon. Heb je een fiscale partner? Dan geldt een vrijstelling van €60.000,-

De grens voor VRH bedraagt in 2019 €30.360,- (en €60.720,- voor partners). De vermogensbelasting is 0,58% tot een bedrag van €102.010,- (of €204.020,- voor fiscale partners). Maar daar komen de meeste Nederlandse spaarrekeningen niet aan.

 

Heb jij nog tips voor eindejaarsbesparingen?

 

Meer lezen?

 

2 gedachten over “Eindejaarsbesparingen voor 2018”

  1. Ik betaal mijn zorgpremie in een keer in 2018 voor 2019. Dat verlaagt mijn spaarsaldo. Ik betaal ook mijn jaar abbonement OV in december voor dezelfde reden. En geef een jaarlijkse contributie aan een goed doel wat ik ondersteun. Ik heb hiervoor een 5 jaarse overeenkomst afgesloten.

    Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.